Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναγορεύτηκε ο Αργύρης Σφουντούρης, ο Διστομίτης επιζών της Σφαγής του Διστόμου που καθήλωσε πριν μερικούς μήνες τους Γερμανούς τηλεθεατές με την παρέμβαση του για το θέμα των επανορθώσεων που οφείλει το Βερολίνο αλλά και τους πολυετείς αγώνες του για το ίδιο θέμα!
Η σχετική Πράξη υπογράφτηκε ήδη από τον Πρύτανη – μια αναγνώριση και μια εκδήλωση τιμής σε έναν άνθρωπο που πρόσφερε και προσφέρει πολλά για την υπόθεση του Διστόμου – και των άλλων Μαρτυρικών κωμοπόλεων – αλλά και της Ειρήνης στον κόσμο, γενικότερα.
Η ζωή του Αργύρη Σφουντούρη – που έχει προχωρήσει πρώτος σε αγωγή κατά της Γερμανίας σε Γερμανικό έδαφος για τον θάνατο των γονιών του- είναι τόσο ενδιαφέρουσα που έγινε ντοκιμαντέρ από τον Stefan Haupt, υπό τον τίτλο “Ενα τραγούδι για τον Αργύρη”- μια διεθνής παραγωγή που μάλιστα. απέσπασε το βραβείο κοινού στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ο Αργύρης Σφουντούρης γεννήθηκε το 1940 στο Δίστομο. Σε πολύ μικρή ηλικία στις 10 Ιουνίου 1944 έχασε τους γονείς του, που τους σκότωσαν στο σπίτι τους τα Γερμανικά στρατεύματα των SS κατά την διάρκεια της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944: Τότε 228 κάτοικοι του Διστόμου- ανάμεσά τους 57 παιδιά και έφηβοι- σφάχτηκαν με βάρβαρο τρόπο, σε ένα από τα αναγνωρισμένα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την πιό φρικιαστική «σφαγή» πολιτών υπό κατοχή.
“Είμασταν κρυμμένοι μέσα στο σπίτι με τις αδελφές μου και τον πατέρα μου. Οταν πήγαμε να φύγουμε για να μη μας κάψουν οι Γερμανοί, έπιασαν τον πατέρα μου και τον εκτέλεσαν λίγα μέτρα πέρα από το σπίτι. Εγώ και οι αδελφές μου σωθήκαμε επειδή ένας απο τους καλούς Γερμανούς μας έκανε νόημα να μην βγούμε από το σπίτι”, έχει περιγράφει ο Α. Σφουντούρης.
Οι Γερμανοί στρατιώτες σκοτώνουν πρώτα μερικούς Διστομίτες αγρότες πολύ πριν μπουν στο Δίστομο- η απόδειξη ότι η σφαγή ήταν στα σχέδιά τους.. Συλλαμβάνουν και άλλους 12 αγρότες για ομήρους. Με πρόσχημα επίθεση που δέχθηκαν μετά το Δίστομο από αντάρτες, γυρισαν πίσω, σκότωσαν τους 12 και μετά σπίτι-σπίτι σκότωναν ο,τι έβρισκαν μπροστα τους: Ανθρώπους και ζώα! Φρίκη! Σκοτώνουν αδιάκριτα βρέφη, παιδιά, εγκύους γυναίκες, ακόμη και τους ηλικιωμένους. ”Όταν έφυγαν πια και ησύχασε το χωριό, βγήκαμε και είδαμε τον πατέρα μου σκοτωμένο! Και το άλλο πρωί, ειδοποίησαν τη γιαγιά μας. Είχαν φέρει το κάρο με την μάνα μου και τους άλλους δύο, σκοτωμένους! Η μάνα μου έφυγε από τη Λιβαδειά γιατί άκουσε ότι είχαν μαζευτεί πολλοί Γερμανοί στο χωριό. Ήρθε για να μας προστατέψει. Αν έμενε εκεί θα ζούσε!”, έχει πει ο Αργύρης.
Ο 4χρονος ορφανός πλέον Αργύρης – είχε και 3 μεγαλύτερες αδελφές- έφθασε στην Αθήνα, όπου περιπλανήθηκε σε διάφορα ορφανοτροφεία επί τρία χρόνια, μαζί με χιλιάδες άλλα ορφανά . Αργότερα ήταν ένας από τα 10 παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην Ελβετία στο ίδρυμα Πεσταλότσι, ένα ”χωριό” παιδιών χωρίς οικογένεια από όλη την Ευρώπη . Ξεχώρισε, εγινε επιστήμονας (στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης Μαθηματικά, Πυρηνική Φυσική και Αστροφυσική), αντιστασιακός κατα της χούντας με πλούσια δράση και εκδόσεις -μετέφρασε στην γερμανική γλώσσα, διάφορους Έλληνες ποιητές όπως Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Ι. Ρίτσο, Ο. Ελύτη κ.α. Μετά από χρόνια πηγαίνει στο Νεπάλ, στην Σομαλία και στην Ινδονησία όπου για 10 χρόνια συμμετέχει στην αναδιοργάνωση τους- ένας ακτιβιστής του κόσμου!
Το 1994 διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Διστόμου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού στους Δελφούς “Συνέδριο για την Ειρήνη”.όπου κάλεσε και Γερμανούς πολιτικούς- κανείς δεν φάνηκε. Πήραν μέρος όμως καθηγητές και ειδικοί, Την άλλη χρονιά
μαζί με τις αδελφές του καταθέτει αγωγή στη Γερμανία. Πριν μερικά χρόνια γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία ”Ενα τραγούδι για τον Αργύρη”- ένας ύμνος στον αγωνιζόμενο άνθρωπο που συγκλονίζει! ΕΊναι η συγκινητική ιστορία της ζωής του Αργύρη Σφουντούρη με φόντο τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα τα τελευταία 70 xρόνια, από την Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο μέχρι τη Μεταπολίτευση. Είναι ταυτόχρονα μια ταινία για την αντιμετώπιση του προσωπικού θρήνου ενός ανθρώπου που σε ηλικία 4 ετών έχασε τους γονείς η πορεία του στο δρόμο της επιστήμης, αλλά και η συνειδητοποίηση του ιστορικού χρέους που είχε για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων. Mια ταινία-ταξίδι στην αναζήτηση της προσωπικής γαλήνης…
το 2015 κυκλοφόρησε και το βιβλίο του – όχι φυσικά το πρώτο- ”ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ’- ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ”.Πρόκειται για ενα βιβλίο με ντοκουμέντα όπου περιλαμβάνονται οι διαλέξεις που έχει δώσει ο Αργύρης Σφουντούρης στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία και στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων, με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τις υποχρεώσεις της Γερμανίας έναντι των θυμάτων των εγκλημάτων πολέμου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την προσωπική του εμπειρία από τη Σφαγή του Διστόμου..
Πέρυσι επίσης βρέθηκε καλεσμένος σε μεγάλης θεαματικότητας σατιρική εκπομπή του ZDF όπου και αποθεώθηκε για την απλότητα, σαφήνεια και αδρότητα με την οποία έθεσε το θέμα του Διστόμου και των αποζημιώσεων! Ο μικρός ορφανός Αργύρης, ο αναγνωρισμένος επιστήμονας, απασχόλησε για πολλές ημερες όλο τον γερμανικό τύπο – και όχι μόνο!
Στην Αθήνα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
Υπάρχει- μετα από όλα αυτά – ελπίδα για τον κ Αργυρη Σφουντουρη; «Κάθε φορά που επιστρέφω στο Δίστομο πάντα κάποιοι με προσεγγίζουν κυρίως νέοι άνθρωποι και με ρωτούν να μάθουν. Ακόμη και πολύ νέα παιδιά μου λένε “πες μας παππού” και αυτό για εμένα είναι ελπίδα» έχει πει ο κ. Αργύρης Σφουντούρης.
Θα συμπληρώναμε επίσης ότι όσο υπάρχει Μνήμη θα υπάρχει Ελπίδα!
Και αυτή την Μνήμη τιμά η απόφαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πηγή: pronews.gr