09.06.08
Πηγή: in.gr

64 χρόνια μετά…
Δικαίωση μέσω Ιταλίας για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου
img.jpg

 

 

 

 

 

 

Από την Ιταλία ήλθε η πρώτη δικαίωση για τη σφαγή των 218 κατοίκων του Διστόμου από τις γερμανικές δυνάμεις το 1944. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας έδωσε το «πράσινο φως» για την εκτέλεση αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης προς αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, οι δικαστές της Ρώμης έκριναν εκτελεστή στην Ιταλία την απόφαση του Αρείου Πάγου που επιδίκαζε στη γερμανική πλευρά τα δικαστικά έξοδα, ύψους 3.000 ευρώ για την υπόθεση του Διστόμου.

Ο Αρειος Πάγος είχε επικυρώσει τότε την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (1997), το οποίο ζητούσε αποζημίωση ύψους 28 εκατ. ευρώ για τα θύματα του Διστόμου.

Το Πρωτοδικείο αρχικά και το Εφετείο της Φλωρεντίας στη συνέχεια είχαν δεχτεί την εκτελεστότητα της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα δικαστικά έξοδα. Η Γερμανία είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρώμης, το οποίο τώρα απέρριψε τη γερμανική προσφυγή ως «μη τεκμηριωμένη».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει την απόφαση.

Μολονότι το ποσό των δικαστικών εξόδων (3.000 ευρώ) είναι ευτελές, «η σημασία της απόφασης είναι τεράστια», λέει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος των θυμάτων του Διστόμου Γιόαχιμ Λάου. Διότι εκκρεμεί και η υπόθεση της αποζημίωσης των θυμάτων. Το Εφετείο της Φλωρεντίας έκρινε το 2006 εκτελεστή και την απόφαση του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς για τα 28 εκατ. ευρώ αποζημίωση των θυμάτων.

Και για το σκέλος αυτό η Γερμανία έχει επιλέξει την ίδια δικαστική οδό. Η γερμανική προσφυγή κατά της εκτελεστότητας της απόφασης περί αποζημιώσεων θα αρχίσει να εκδικάζεται στις 2 Ιουλίου. Αλλά «μετά το δεδικασμένο που υπάρχει για τα δικαστικά έξοδα, η γερμανική έφεση για την απόφαση της Λιβαδειάς δεν έχει καμία ελπίδα επιτυχίας» υπογραμμίζει ο δικηγόρος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 05/06/2008

28 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Γερμανικές αποζημιώσεις για το Δίστομο μέσω Ιταλίας!

ΒΟΝΗ

Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΕΗ

Σε τρίτη και τελευταία βαθμίδα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας στη Ρώμη (αντίστοιχο του Αρείου Πάγου) εξέδωσε χθες (4-6-08) την απόφασή του στην υπόθεση αποζημιώσεως των θυμάτων της σφαγής, που είχαν διαπράξει γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944.
Υστερα από δικαστικό μαραθώνιο 13 ετών, ο αείμνηστος δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης δικαιώνεται, αφού το Δικαστήριο κηρύσσει εκτελεστή την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που είχε επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ετσι, τα θύματα θα εισπράξουν αποζημιώσεις της τάξεως των 28 εκατομμυρίων ευρώ από κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Γερμανικού Δημοσίου στο Como της Ιταλίας, αν η γερμανική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί τελικά με την απόφαση.

«Δύσκολη υπόσχεση δώσατε, κύριε Σταμούλη», είχε πει πρόπερσι στις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα. Ο αείμνηστος δικηγόρος ανακοίνωνε εκείνο το βράδυ στους Διστομίτες, ότι θα ζητούσε την εκτέλεση της γνωστής απόφασης στην Ιταλία. Πρωτοδικείο και Εφετείο στη Φλωρεντία κήρυξαν εκτελεστή την απόφαση στην Ιταλία. Και ο Γιόαχιμ Λάου, δικηγόρος Φλωρεντίας, τη συνδρομή και συνεργασία του οποίου είχε ζητήσει ο Γ. Σταμούλης, προχώρησε σε κατάσχεση ακινήτων του Γερμανικού Δημοσίου μεγάλης αξίας στην Ιταλία.

Το Γερμανικό Δημόσιο, όμως, συνέχισε στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Ρώμη με το επιχείρημα της ετεροδικίας, που μάταια είχε επικαλεσθεί και στον Αρειο Πάγο. Αν και μόνη προϋπόθεση για την αναγνώριση της εκτελεστότητας της ελληνικής απόφασης στην Ιταλία ήταν να έχει καταστεί εκτελεστή στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η διαδικασία ήταν τυπική, το Γερμανικό Δημόσιο αντί ουσιαστικής νομικής επιχειρηματολογίας επικαλέσθηκε και στην Ιταλία σε όλες τις βαθμίδες το προνόμιο της ετεροδικίας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας σε παρόμοιες υποθέσεις δεν είχε δεχθεί ετεροδικία του Γερμανικού Δημοσίου για εγκλήματα του ναζισμού και, δεύτερον, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας είχε κηρύξει αντισυνταγματική διάταξη, αντίστοιχη εκείνης του ελληνικού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (§ 923), που ζητά προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού Δημοσίου και την οποία υπό την πίεση των γερμανικών κυβερνήσεων καμία ελληνική κυβέρνηση ώς τώρα δεν είχε τολμήσει να δώσει.

Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του ότι, με δεδομένη την εκτελεστότητα της απόφασης στην Ελλάδα, όλα τα δικαστήρια σε κάθε χώρα της Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να διατάξουν την εκτέλεση της απόφασης.

Και το επιχείρημα του Γερμανικού Δημοσίου ότι δεν μπορεί να εκτελεσθεί η απόφαση σε άλλη χώρα, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την εκτέλεσή της στην ίδια την Ελλάδα, απέρριψε το δικαστήριο, επειδή, ως μη νομικό επιχείρημα, πέφτει στο κενό.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 6 ΙΟΥΝΗ 2008Μέσω Ιταλίας αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου;

Ιστορική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας στη Ρώμη

Σε τρίτη και τελευταία βαθμίδα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας στη Ρώμη (αντίστοιχο του Αρείου Πάγου) εξέδωσε προχτές (4-6-08) την απόφασή του στην υπόθεση αποζημιώσεως των θυμάτων της σφαγής που είχαν διαπράξει γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944. Υστερα από δικαστικό μαραθώνιο 13 ετών, το Δικαστήριο κηρύσσει εκτελεστή την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που είχε επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ετσι τα θύματα θα εισπράξουν αποζημιώσεις της τάξεως των 28 εκατομμυρίων ευρώ από κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στο Como της Ιταλίας, αν η γερμανική κυβέρνηση δε συμμορφωθεί τελικά με την απόφαση.

Πρωτοδικείο και Εφετείο στη Φλωρεντία κήρυξαν εκτελεστή την απόφαση στην Ιταλία. Και ο Γιόαχιμ Λάου, δικηγόρος Φλωρεντίας, τη συνδρομή και συνεργασία του οποίου είχε ζητήσει ο Γιάννης Σταμούλης που κίνησε την υπόθεση, προχώρησε σε κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού δημοσίου μεγάλης αξίας στην Ιταλία.

Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης αναφέρει στο σκεπτικό του ότι δε δικαιούται ετεροδικία το γερμανικό δημόσιο, επειδή αφετηρία της ένδικης διαφοράς ήταν ένα έγκλημα πολέμου και επειδή με δεδομένη την εκτελεστότητα της απόφασης στην Ελλάδα όλα τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν υποχρέωση να διατάξουν την εκτέλεση της απόφασης.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 09/06/2008
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Στη Χάγη προσφεύγει για να μην πληρώσει η Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προτίθεται να προσφύγει η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προσβάλει αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ιταλίας στη Ρώμη για καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε θύματα καταναγκαστικής εργασίας και θηριωδιών κατά τη διάρκεια του Πολέμου, καθώς και κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Γιέγκερ, η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, αρνούμενη να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου και τρέφει ελπίδες ότι οι δικαστές θα εκλάβουν τις προσφυγές των θυμάτων απλώς ως «αποδεκτές», γεγονός που δεν θα δικαιολογεί απαιτήσεις για χορήγηση αποζημιώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκαν διαδοχικές αποφάσεις του ιταλικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου στη Ρώμη, που έδωσαν ελπίδες τόσο σε Ιταλούς όσο και σε Ελληνες (κυρίως από το Δίστομο), που υποχρεώθηκαν να προσφέρουν εργασία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία.

Το Δικαστήριο απεφάνθη πως, σε περίπτωση άρνησης της γερμανικής κυβέρνησης να αποζημιώσει τα θύματα, οι κυβερνήσεις των εναγόντων δικαιούνται να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της ομοσπονδιακής Γερμανίας στα εδάφη τους. Οι αποφάσεις αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε νομικές και διπλωματικές περιπλοκές.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι και οι υποθέσεις εναγόντων από το Δίστομο, όπου γίνεται λόγος για αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ, υποθέσεις που, όπως και Ιταλών θυμάτων, έχει αναλάβει ο γνωστός Γερμανός νομικός Γιόαχιμ Λάου.

Σύμφωνα με τον διαπρεπή Γερμανό ειδικό του Διεθνούς Δικαίου, Ντάνιελ-Εράσμους Καν, «δεν θα ‘πρεπε να λησμονούμε ότι εδώ πρόκειται αναμφισβήτητα για βαρύ έγκλημα πολέμου, ακόμη και αν ληφθεί υπ’ όψιν το Δίκαιο του 1944», ενώ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Μίχαελ Μπότε, δεν είναι πεπεισμένος πως η Χάγη θα δικαιώσει τη γερμανική κυβέρνηση -βλέπει ως πιθανή έκβαση μάλλον ένα 50-50%.

Η απόφαση της Χάγης θα δώσει νέα οπτική στην ερμηνεία των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, πολλοί από τους οποίους έχουν αρχίσει ήδη να «σχετικοποιούνται» και, σύμφωνα με τον Ντάνιελ-Εράσμους Καν, «έχει ξεκινήσει ήδη μια αργή διάβρωση της ισχύουσας “νομικής ασυλίας” μεταξύ κρατών», λέει το «Σπίγκελ».

Τελευταία ανανέωση ( 09.06.08 )