1944 Στις Βίγλες της Μεγαλόπολης οι Γερμανοί εκτελούν 204 ομήρους, που κρατούνταν στις φυλακές της Τρίπολης
Σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 1944, εκτελούνται 205 κρατούμενοι κομμουνιστές του Στρατοπέδου Ομήρων Τρίπολης στη θέση Παλαιοχούνη πλησίον της Μεγαλόπολης.
Μεταξύ αυτών 155 Μεσσήνιοι ( οι 111 Καλαματιανοί), που είχαν συλληφθεί οι περισσότεροι στο μπλόκο της 27ης Ιανουαρίου στην πόλη της Καλαμάτας και άλλοι από το πρώτο μπλόκο που έγινε εκεί, στις 22 Οκτωβρίου 1943.
Οι συλλήψεις στο μπλόκο του Ιανουαρίου έγιναν από το Τάγμα εθελοντών ”Λεωνίδας”, το πρώτο ”εθελοντικό”Τάγμα Ασφαλείας, που είχε συσταθεί στη Λακωνία υπό τον Λεωνίδα Βρεττάκο.
Η εισβολή του Τάγματος στην πόλη της Καλαμάτας έγινε στα πλαίσια της εκκαθαριστικής επιχείρησης ‘Κόσσυφος’ που είχε διάρκεια από τις 29 Δεκεμβρίου 1943 έως τις 31 Ιανουαρίου 1944, και διενεργούνταν από κοινού με μονάδες του 737 συντάγματος της 117ης μεραρχίας καταδρομών της Βέρμαχτ. Το Τάγμα του Βρεττάκου απαρτιζόταν κυρίως από τμήματα του λόχου του Μυστρά και της Σπάρτης με διοικητές τους αξ/κούς Π. Δεμέστιχα και Κ. Κωστόπουλο.
Ένας από τους στόχους της εισβολής του Τάγματος του Βρεττάκου στην Καλαμάτα ήταν η προλείανση του εδάφους, με την άσκηση τρομοκρατικών μέσων, για τη δημιουργία αντίστοιχου Τάγματος κι εκεί, επάνδρωμένου με Μεσσήνιους οπλίτες, που μέχρι τότε δεν είχε γίνει εφικτό, λόγω της αντίδρασης του ΕΑΜ.
Χρειάστηκε η κάθοδος από την Αθήνα του κατοχικού νομάρχη της πόλης Περωττή και ένα τρίτο πογκρόμ συλλήψεων στην αγορά της πόλης, από ντόπιους καταδότες και Γερμανούς, στις 5 Φεβρουαρίου 1944, που κατέληξε επίσης σε εκτελέσεις, για να δημιουργηθεί η πρώτη ύλη του Τάγματος Καλαμών και Μελιγαλά και να ξεκινήσει τη φονική του δράση στον νομό.
 Oι Γερμανοί πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης 212 κρατούμενους και τους μετέφεραν στη θέση Βίγλες. Εκεί έστησαν τα πολυβόλα στο λόφο, τους έβαλαν στη σειρά και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.
Μετά την εκτέλεση, την ίδια μέρα, οι Γερμανοί κατέβηκαν στη Μεγαλόπολη, όπου συνέλαβαν πολλούς, άνδρες και γυναίκες, για ν’ ανοίξουν λάκκους και να θάψουν τους εκτελεσμένους.
Η ταφή έγινε χωρίς να ψαλθεί καμιά νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά με σιωπηλά κλάματα, με εθνική αξιοπρέπεια και οργή κατά των βαρβάρων εκτελεστών, με σφίξιμο καρδιάς και ελπίδα για την τελική νίκη.
Η νίκη ήρθε μερικούς μήνες αργότερα. Μόνο που οι βάρβαροι κατακτητές φεύγοντας, άφησαν πίσω τους μια κατεστραμμένη χώρα με αποδεκατισμένο πληθυσμό και ένα λαό εξαθλιωμένο.
Print Friendly, PDF & Email