Πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών η 2η Συνεδρίαση, μετά το 10ο Συνέδριο, της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Η ικανοποιητική συμμετοχή, παρά τη δυσμενή συγκυρία (καύσωνας, προβλήματα υγείας, αδυναμία μετάβασης κάποιων μελών από την Περιφέρεια για οικονομικούς λόγους κ.α.), ο πλούσιος διάλογος που αναπτύχθηκε και οι ομόφωνες αποφάσεις καθιστούν ως επιτυχημένη την συνεδρίαση.

Σας αποστέλλουμε τις εισηγήσεις που εγκρίθηκαν: α. προγραμματισμού (με ενσωματωμένα τα κύρια στοιχεία της εισήγησης για την πολιτισμική παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου) και β. απολογισμού.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Οι Συμπρόεδροι του Εθνικού Συμβουλίου
Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Μπρακατσούλας, Χρήστος Τσιντζιλώνης

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

Το Εθνικό Συμβούλιο με σκληρούς αγώνες τα «πέτρινα χρόνια» και παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές οφειλές, κράτησε ανοιχτό κι επίκαιρο το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, τιμώντας εμπράκτως την μεγαλειώδη ιστορία Αντίστασης και Θυσίας του λαού μας. Σήμερα σε μια δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, ο κεντρικός μας στόχος παραμένει ο ίδιος: η σθεναρή, μεθοδική και αποτελεσματική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Για τη δικαίωση του ιερού αυτού αγώνα απαιτείται ενότητα, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Επιμονή και συνέπεια. Απαιτείται εθνική στρατηγική και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του λαού και του έθνους αλλά και διεθνής αλληλεγγύη. Μακριά και πέρα από προσωπικές, κομματικές και άλλες επιδιώξεις, εφήμερες προσπάθειες και άγονες αντιπαραθέσεις.

Προτεραιότητα αποτελεί η περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος με συνέχιση αλλά και αναβάθμιση των μέχρι σήμερα προσπαθειών σε συνδυασμό με την καθοριστική εμπλοκή των θεσμικών οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: επισκέψεις κλιμακίου της Βουλής των Ελλήνων στα Κοινοβούλια των Συμμάχων μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, κινητοποίηση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, παρέμβαση στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλους διεθνείς και υπερεθνικούς θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η άμεση εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής της έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, με την απαιτούμενη προσπάθεια ώστε να ληφθούν υπόψη κριτικές παρατηρήσεις που έχουν μέχρι σήμερα διατυπωθεί, με στόχο το τελικό κείμενο να έχει τη μέγιστη δυνατή πληρότητα και κοινοβουλευτική στήριξη.

Η αναιτιολόγητη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο άρνηση της Ο.Δ.Γ. να συνάψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα, την ώρα που έχει συνάψει ανάλογες Συνθήκες με όλες τις χώρες, οφείλει επίσης να είναι στο επίκεντρο της κριτικής και των πρωτοβουλιών μας. [1]

Για την ευόδωση του αγώνα απαιτείται η ενεργοποίηση της κυβέρνησης και η ανάληψη απ’ αυτήν συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την «πολιτική και, αν χρειαστεί, και δικαστική διεκδίκηση».

Αξιώνουμε:

  1. Την παροχή γραπτής έγκρισης του Υπουργού Δικαιοσύνης για την εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης (Δίστομο, Αίγιο και Ρέθυμνο). Επίσης κρίνουμε ως επιτακτική την κατάργηση του άρθρου 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τις περιπτώσεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που αφορούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
  2. Την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση, προσκαλώντας την σε διαπραγματεύσεις για το συνολικό ζήτημα των γερμανικών οφειλών.
  3. Τη δικαστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, εφ’ όσον δεν ανταποκριθεί η ΟΔΓ στην πρόσκληση για διαπραγματεύσεις.

Για την επίτευξη των παραπάνω το Εθνικό Συμβούλιο θα κλιμακώσει περαιτέρω την πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις, και κυρίως προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας, τη Βουλή, τα κόμματα, τα συνδικάτα και άλλους κοινωνικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου (συναντήσεις, επιστολές, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κ.α.).

Σε συνεργασία με τους Δήμους, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, το ΤΕΕ, τα Οικονομικά Επιμελητήρια κ.α. προτείνουμε τη συλλογή και εμπλουτισμό των στοιχείων και την καταγραφή τους σε ενιαίο αρχείο για τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Θυμάτων και Ζημιών κατά την περίοδο της Κατοχής.

Στο πλαίσιο της  νομικής στήριξης του αγώνα των Θυμάτων προτείνουμε:

  • Τη λήψη ενόρκων βεβαιώσεων απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως από τις περιοχές των μαρτυρικών δήμων και κοινοτήτων, προκειμένου να διατηρηθούν οι προσωπικές μαρτυρίες των πληγέντων ή των απογόνων τους καταγεγραμμένες και αξιοποιήσιμες σε τυχόν δικαστικές διεκδικήσεις και σχετικές ασκήσεις αγωγών.
  • Την έκδοση Κ.Υ.Α. για την εξαίρεση από την έκδοση γραμματίων προείσπραξης, παραβόλων, δικαστικών ενσήμων για το σύνολο των διαδικαστικών πράξεων και ένδικων ενεργειών που αφορούν  διεκδικήσεις γερμανικών οφειλών σε αστικού χαρακτήρα υποθέσεις.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ενδεικτικά):

Ετήσιος προγραμματισμός εκδηλώσεων που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Οργανωμένη συμμετοχή σε επετείους Ολοκαυτωμάτων, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Αντίστασης, της Μάχης της Κρήτης κ.α.
  • Συμμετοχή με περίπτερο του Εθνικού Συμβουλίου σε γιορτές νεολαίας.
  • Μουσικό οδοιπορικό σε μαρτυρικούς τόπους.
  • Επισκέψεις σε σχολεία & επισκέψεις μαθητών σε τόπους Αντίστασης και Θυσίας.
  • Εκδηλώσεις και δρώμενα στην Αθήνα και την Περιφέρεια (μουσικά, θεατρικά, λογοτεχνικά, εικαστικά κ.α.)
  • Διοργάνωση ενός, τουλάχιστον, φεστιβάλ νεολαίας ετησίως, αφιερωμένου στη Αντίσταση και τη Θυσία του Λαού μας και τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
  • Πιο αποτελεσματική οργάνωση και στήριξη εκδηλώσεων στην περιφέρεια.

Εισαγωγή στην Εκπαίδευση της πραγματικής Ιστορίας της Αντίστασης και της Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων και Επανορθώσεων (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την εκπαιδευτική κοινότητα).

Κινητοποίηση του ελληνικού στοιχείου όπου γης, με αξιοποίηση των οργανώσεων του Απόδημου Ελληνισμού.

Ενίσχυση και διεύρυνση του δικτύου οργανώσεων που υποστηρίζουν τον αγώνα μας στη Γερμανία.

Διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου για τις γερμανικές οφειλές ανά δύο έτη, εναλλάξ στην Ελλάδα και τη Γερμανία (έχει ληφθεί απόφαση στο Συνέδριο).

Στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνοποίησης του αγώνα μας έχει ιδιαίτερη αξία η καταρχήν συμφωνία με την FIR για την συνδιοργάνωση ευρωπαϊκής καμπάνιας διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Τέλος, είναι αναγκαία η οργανωτική ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου με Περιφερειακές Συνδιασκέψεις σε όλη τη χώρα καθώς και η οικονομική αυτοδυναμία του (θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες εισηγήσεις) .

 

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Για την ευόδωση των στόχων μας οφείλουμε να αναδείξουμε τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών σε υπόθεση ολόκληρου του Ελληνικού Λαού μέσα από την ανάπτυξη ενός πάνδημου δημοκρατικού κινήματος για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, Δικαιοσύνη κι Επανόρθωση αλλά και να διεθνοποιήσουμε περαιτέρω τον αγώνα μας με στόχο τη διεθνή συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2017

 

  1. Επίλυση πρακτικών ζητημάτων:

Ανεύρεση γραφείων  – έδρας του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣΗΕΑ, γραφείο 4ου ορόφου).

Τήρηση μητρώου μελών, βιβλίου πρακτικών, ημερολόγιου ενεργειών (παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για εκδηλώσεις που πρόκειται να συμβούν ή/και απολογιστικά στα email: info @holocaust.gr; aleyrom@gmail.com και aristomenis.syngelakis@gmail.com).

 

Σημειώνουμε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η 2η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής εντός έξι μηνών, τηρώντας τη δέσμευση της νέας Γραμματείας για τακτική και συχνή σύγκληση του Οργάνου.

 

  1. Παρεμβάσεις – Ανακοινώσεις Εθνικού Συμβουλίου

Ενδεικτικά:

  • «Γερμανικός Δούρειος Ίππος για την Άλωση της Μνήμης», Ανακοίνωση 2.2.2017 (εναντίωση στο διακρατικό πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» υπό την ευθύνη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου).
  • Ανάκληση της βράβευσης Ν. Μέρτζου από τον ΠτΔ, 6.6.2017.

 

  1. Επιτυχημένη κινητοποίηση 6ης Απριλίου στη Γερμανική Πρεσβεία (συγκέντρωση στο χώρο ιστορικής μνήμης 1941-1944, πορεία στη Γερμανική Πρεσβεία και ειρηνική, συμβολική περικύκλωσή της).  Στην εκδήλωση διαβάστηκε το ψήφισμα της FIR. Παρέμβαση διαμαρτυρίας και συμβολική περικύκλωση του Γερμανικού προξενείου έγινε και στη Θεσσαλονίκη στις 31.3.2017, σε συνεργασία του πυρήνα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου με την ομάδα Γερμανών Αντιφασιστών «Angreifbare Traditionspflege».

 

  1. Εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης και τις Γερμανικές Οφειλές στις 20.5.2017 στο Ηράκλειο της Κρήτης σε συνεργασία του Εθνικού Συμβουλίου με Ενώσεις Θυμάτων και Μαρτυρικές Κοινότητες. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου από την Κρήτη μετείχαν επίσης σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Καλή Συκιά και το Ρέθυμνο, κατά την επίσκεψη της Ομάδας AK Distomo.

 

  1. Έκθεση για τον Αντιστασιακό Τύπο της Κατοχής στην Καλαμάτα (1-4.6.2017), παράλληλα με την αναγόρευση του Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (31.5.2017). Παράλληλα με ενέργειες του Εθνικού Συμβουλίου ελήφθη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας για την κατάθεση αιτήματος αναγνώρισης του Δήμου ως μαρτυρικού, ενώ ελήφθη απόφαση από το Δήμο για την κατασκευή μνημείου στην Καλαμάτα στη μνήμη των 534 εκτελεσθέντων πατριωτών.

 

  1. Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχαν τους προηγούμενους έξι μήνες (με ομιλία, εισήγηση, χαιρετισμό ή δίνοντας το παρών) σε πλήθος εκδηλώσεων μνήμης και διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα (ενδεικτικά: Ερμακιά Εορδαίας, Πύργοι & Μεσόβουνο, Παραμυθιά, Γιάννενα, Δήμος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, Καμάρες Ηρακλείου, Κάνδανος, Δίστομο, Υπάτη, Κόρινθο, Βίγλες Μεγαλόπολης, Άγιοι Απόστολοι Λακωνίας, Κεράσοβο Πωγωνίου, Αηδονοχώρι Κονίτσης κ.α.), στην έκθεση στο Μετρό του Συντάγματος με τίτλο «Τρεις Πόλεις – Μια Ιστορία: Λίντιτσε – Δίστομο – Οραντούρ», καθώς και σε εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στο Κερατσίνι, στα Βριλήσσια, στο Αιγάλεω και στο Ελληνικό. Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε επίσης σε πολλά σχολεία, δήμους και αλλού για το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών καθώς και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ηλιούπολης. Επίσης οι Αλεξάνδρα και Γεωργία Σάντα μίλησαν σε εκδήλωση της Ένωσης Κρητών Βριλησσίων για τη Μάχη της Κρήτης, κατά την οποία αποδόθηκε τιμή στους Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζο.  Παράλληλα, πολλά μέλη μας προβάλλουν το ζήτημα μιλώντας στα ΜΜΕ και γράφοντας άρθρα σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

 

  1. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η επιτυχημένη συμμετοχή των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Αντίσταση που διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) στο  Κάσελ της Γερμανίας (13.6.2017). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια της έκθεσης ήταν αφιερωμένα στην Ελληνική Αντίσταση, τα Ολοκαυτώματα και τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών όπου και μίλησαν οι Χρήστος Τσιντζιλώνης και Αριστομένης Συγγελάκης. Οι εκπρόσωποί μας μετέφεραν επίσης τον χαιρετισμό του Μανώλη Γλέζου και πρότειναν την ανάληψη από κοινού από το Εθνικό Συμβούλιο και τη FIR ευρωπαϊκής καμπάνιας για τη διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, πρόταση που έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

www.holocaust.gr

[1] Ο τερματισμός της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, σύμφωνα με το νόμο 2023/1952 τέθηκε υπό την αίρεση της «δια της συναφθησομένης συνθήκης ειρήνης, ρυθμίσεως των εκ του πολέμου προκυψάντων ζητημάτων και υφιστάμενων διαφορών», πράγμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα.