80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ
Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ πριν ογδόντα χρόνια οι Γερμανοί πυρπόλησαν τα τρία χωριά του Κιλκίς Αμπελόφυτο (Μουρσαλή), Κλειστό (Μούσγαλη) και Κυδωνιά (Κοτσαλάρ).
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κατά των Γερμανών κατακτητών στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας αρχίζει την επόμενη ακριβώς ημέρα της εισβολής των ναζιστικών δυνάμεων. Η θέληση του λαού για αντίσταση εκφράζεται άμεσα με την απόκρυψη των Βρεταννών στρατιωτών, με την απόκρυψη όπλων και πολεμοφοδίων και με την προσπάθεια σύστασης των πρώτων ένοπλων ομάδων ήδη από τον Ιούνιο του 1941.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΝΙΚΛΙΔΗΣ (αντιστασιακός, μέλος του ΕΑΜ της περιοχής του Κιλκις και καπετάνιος του Ε.Λ.Α.Σ.) στο βιβλίο του “Το 13ο Σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ. Η εθνική αντίσταση στο Κιλκίς” έχει αφιερώσει ένα σύντομο κεφάλαιο στην καταστροφή των τριών χωριών και όσα φαίνεται να προηγήθηκαν. Για την καταστροφή των χωριών στις πλαγιές των Κρουσίων αναφέρει: “Στο κλειστό κλείνουν μέσα στην εκκλησία 42 άνδρες από 14 έως 65 χρονώ και τους καίνε. Στα άλλα δύο χωριά εκτέλεσαν συνολικά 54 άνδρες από 14-65 χρονώ”
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ κάτοικοι, δηλαδή οι γέρνοντες και τα γυναικόπαιδα ¨εγκατέλειψαν τα χωριά τους και σκόρπισαν σε διάφορα χωριά του Κιλκίς, όπου η κάθε οικογένεια είχε κάποιο συγγερνή που μπορούσε να τη συμπαρασταθεί”. Αρκετοί κάτοικοι κατέληξαν στο χωριά Διαβατά, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο νεκροταφείο του χωριού βρίσκεται σήμερα αναθηματική πλάκα για τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας.
Η ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΑ κράτησε ζωντανή την ανάμνηση του θλιβερού γεγονότος:
“Το Μούσγαλη, το Μούρσαλη, το Κοτσολάρ, τα τρία τα χωρία
τα κάψανε οι Γερμανοί τα άγρια θερία.
Τους Μουρσαλιώτες κλείσανε, μέσα στην εκκλησία
και τους εβάλανε φωτιά μαζί με τα παιδία.
Κι ένα παληκαρόπουλου το θάνατ΄ αψηφώντας
μη μας ξεχασ΄ Έλληνες, είπε χαμογελώντας”.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ είχαν γίνει οι πρώτες προσπάθειες συγκρότησης αντάρτικων ομάδων ήδη από το θέρος του 1941 και στις 22 Σεπτεμβρίου 1941 είχαμε “το πρώτο ένοπλο χτύπημα από ελληνική ομάδα εναντίον Γερμανών” στην περιοχή Λαχανά. Πρόκειται για μια ενέδρα σε φορτηγό με θύματα τρεις Γερμανούς στρατιώτες. Ακολούθησαν νέα “χτυπήματα” των ανταρτών και τα αντίποινα του γερμανικού στρατού κατοχής. Στην περιοχή της Βισαλτίας (Άνω και Κάτω Κερδύλια) είχαμε τα πρώτα ολοκαυτώματα στην ελληνική ύπαιθρο, ακολούθησαν τα τρία χωριά του Κιλκίς.
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ – αν και δεν είναι κάποια επιστημονική έρευνα, αλλά αναμνήσεις και πληροφορίες που συνέλεξε ο συγγραφέας του – υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία για την κατανόηση της εποχής. Στα ενδιαφέροντα σημεία είναι η αναφορά του Κώστα Τσανικλίδη, δύο φορές στο σύγγραμμά του, ότι στους κατοίκους των χωριών του Κιλκίς μεταπολεμικά δόθηκαν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος. Η πληροφορία αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την υπόθεσεη της καταβολής πολεμικών επανοθρώσεων εκ μέρους της σημερινής Γερμανίας. Είναι, αν ισχύει, μια ακόμη έμμεση παραδοχή, από τις πολλές που υπάρχουν, της γερμανικής πλευράς για την υποχρέωση του διαδόχου κράτους του ναζιστικού Ράιχ, δηλαδή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, σε πολεμικές επανορθώσεις προς τη χώρα μας.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της χώρας Κ.Μηστοτάκης οφείλει να θέσει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων στην απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας στην συνάντησή τους, επ΄ ευκαιρία και της εθνικής επετείου της 28η Οκτωβρίου. Ήταν ο γερμανο-ιταλικός άξονας που παρέσυρε τη χώρα μας στην καταστροφική δίνη του παγκοσμίου πολέμου και σα συνέπεια αυτού και στην ακόμη πιο καταστροφική του εμφυλίου πολέμου.
(Η φωτογραφία είναι από την “πείνα” της Κατοχής στην Αθήνα)
Πηγή: https://www.facebook.com/520791938270305/posts/1653879441628210/?_rdc=1&_rdr