Μόνο η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων στην συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις.Ο ΥΠΕΞ κος Γεραπετρίτης απάντησε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό για την Ελληνική κυβέρνηση.
Εχουν περάσει 77 χρόνια από την επιδίκαση των επανορθώσεων στην Ελλάδα και η Γερμανία εξακολουθεί να θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει με την υπογραφή της Συμφωνίας 2+4 του 1990.
Το συνολικό ποσό οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε 1.16 τρις ευρώ περίπου,πού αναλύεται ως εξής 1.309 δις ευρώ για την καταστροφή υποδομών 2.Για το κατοχικό δάνειο μεταξύ 240,5 και 510 δις ευρώ. 3. 1,14 τρις ευρώ αποζημίωση για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητος.4. 15,8 δις ευρώ για τις ζημιές που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην διάρκεια της μεταφοράς 8500 κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας.
Στίς 13 Ιουνίου η Πολωνική Πρεσβεία οργάνωσε ημερίδα με θέμα τις γερμανικές επανορθώσεις.Ομιλητές ησαν ,μεταξύ αλλων ο Arkadiusz Mularczyk,Υφυπουργος Εξωτερικων της Πολωνίας με αρμοδιότητα τις Γερμανικές επανορθώσεις,ο πρώην Πρόεδρο ς της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,και πολλοί αλλοι.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να διεθνοποιηθεί το θέμα προκειμένου αυξηθεί η πίεση στην Γερμανία.Η Βαρσοβία στα τέλη του 2022 εστειλε επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ και σε όλα τα αρμόδια οργανα του διεθνούς οργανισμόυ,ως και στο Γενικο Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης .Ανάλογες επιστολές θα μπορούσαν να είχαν σταλεί από την Ελληνική κυβέρνηση η οποία μπορεί να το πράξει και τώρα ακόμα.Η ΕΕ και τα όργανα της μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης.Η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία πρέπει να το θέσουν σε ανώτατο επίπεδο στο Ευρωπαικό Συμβούλιο και οι ΥΠΕΞ των δυο κρατών να το θέτουν συνέχεια στα Συμβούλια των ΥΠΕΞ της ΕΕ.Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΛΣΤΑΤ η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εγγράψει το αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα η μέρος αυτου στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και κατ’επέκταση στον κρατικό προυπολογισμό αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό χρέος.Ετσι ο προυπολογισμός μεταβάλλεται αυτομάτως σε πλεονασματικό ενώ η Γερμανια θα υποχρεωθεί να εγγράψει το χρέος της στον δικό της προυπολογισμό.Επειδή όλοι οι προυπολογισμοί των κρατών-μελών της ΕΕ υποβάλλονται στην Ευρωπαική Επιτροπή για μια πρώτη εξέταση,θα κληθεί τότε η Γερμανία από την Ευρωπαική Επιτροπή να εξηγήσει το χρέος της.Η Ελλάδα θα μπορούσε να σταματήσει τις αναλογούσες πληρωμές της προς την Γερμανία στα πλαίσια των μνημονιακών της υποχρεώσεων.
Στο διμερές επίπεδο η Ελλάδα έχει στα χέρια της την απόφαση 11/2000 του Αρείου Πάγου που επιδίκασε 57 εκατ.γερμανικά μαρκα στα θύματα των Γερμανών.Για την εκτέλεση της απόφασης αυτής ,που προβλέπει δυνατότητα κατάσχεσης γερμανικών περιουσιακών στοιχείων,απαιτείται η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Η νέα Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δράσει με αποφασιστικότητα και στην ανάγκη να χρησιμοποιήσει πιεστικά μέτρα,ανεξάρτητα εάν τα μέτρα αυτά οδηγήσουν σε προσωρινή χειροτέρευση των διμερών μας σχέσεων ώστε να αποδοθούν όσα μας οφείλει το Βερολίνο.Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ησυχάσουν οι ψυχές των νεκρών μας.
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
Πρέσβης επί τιμή
8.7.2023