Απ’ τα Μισίρια και το Μνημείο των 110 Μαρτύρων ξεκίνησαν στο Ρέθυμνο χθες οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.
Η εκδήλωση διανθίστηκε από τις ομιλίες του προέδρου Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941- 1944, Γιώργου Σταράκη και του συγγραματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένη Συγγελάκη. Ποίημα για τους εκτελεσθένες στη Μυσιριανή Άμμα απήγγειλε ο πρόεδρος του Ιστορικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Μανώλης Λαγός» Νίκος Μαριόλος. Απόδοση ριζίτικου τραγουδιού είχαμε από τον λαογραφικό όμιλο «Χοροκρήτες». Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από το Σωματείο Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941- 1944 και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.
“Ήρθαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για να χαιρόμαστε σήμερα την Ελλάδα ελεύθεροι, αλλά και τη Δημοκρατία μας. Τιμή και δόξα στους ήρωες νεκρούς” δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή.
“Είναι ένα σημείο όπου συναντιέται η Ιστορία με τον ηρωισμό των κατοίκων της περιοχής, που υπέστησαν θηριωδίες, εκτελέσεις όμως το φρόνημα έμεινε υψηλό. Όλοι είμαστε υπερήφανοι που είμαστε απόγονοι αυτών των ανθρώπων. Τους ήρωες όμως δεν τους τιμούμε με λόγια · τους τιμούμε με έργα και κυρίως τους μιμούμαστε αν χρειαστεί κι όταν χρειαστεί” υπογράμμισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
Ο βουλευτής Ρεθύμνης της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε: “ Τα μηνύματα είναι διαχρονικά.
Τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα στην ηρωική Μάχη της Κρήτης, όπου σύσσωμος ο κρητικός λαός είπε “όχι” στον ναζισμό και βεβαίως αγωνίστηκε με πολύ σθένος για να είναι η πατρίδα μας σήμερα ελεύθερη”.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941- 1944 Γιώργος Σταράκης είπε: “Βραβεύουμε αυτούς που βοηθάνε να μην γίνει παραχάραξη της ιστορίας. Είμαι πολύ περήφανος που σαν απόγονος θυμάτων της ναζιστικής κατοχής. Εδώ είναι τα κόκαλα του αδελφού του πατέρα μου, του 23χρονου τότε Νικόλαου Σταράκη. Τον πατέρα μου και τον αδελφό του τούς φυλάκισαν στην Αγιά. Έχουμε ηθική υποχρέωση να τιμούμε την Μάχη της Κρήτης και τις κτηνώδεις εκτελέσεις που έγιναν. Ο κόσμος δεν ξεχνά. Το αίτημα για δικαιοσύνη και αποζημίωση είναι πάντα επίκαιρο”.
Ο συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης τόνισε: “Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Μάχης της Κρήτης άλλαξε τον ρουν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πρόσφερε την πιο σημαντική καινοτομία: την παλλαϊκή Αντίσταση! Τιμούμε τους μάρτυρές μας, τους σφαγιασθέντες από τον γερμανικό στρατό. Σε αυτόν εδώ τον τόπο, διαπράχθηκε η πρώτη μαζική σφαγή αμάχων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης. Είναι ντροπή για τη Γερμανία που οκτώ δεκαετίες μετά αρνείται να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να δικαιώσει τη μνήμη των σφαγιασθέντων. Αρνείται να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα εγκλήματα που διέπραξε το τρίτο Ράιχ. Αγωνιζόμαστε ανυποχώρητα για μνήμη και δικαιοσύνη, δικαιοσύνη και αποζημίωση”.
Έτρεξε σε όλη την Ελλάδα τιμώντας τους νεκρούς
Παρών στη χθεσινή σεμνή τελετή ήταν ο Στέργιος Αράπογλου, ο Σπαρταθλητής γιατρός που έτρεξε χιλιάδες χιλιόμετρα, από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, για να τιμήσει τους νεκρούς της Κατοχής.
Το σύνολο του αξιέπαινου εγχειρήματός του ολοκληρώθηκε προχθές στην Κάτω Ζάκρο Σητείας.
Μέσα σε 38 ημέρες, ξεκινώντας από τα Μαράσια Έβρου, διήλθε από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και από 24 μνημεία Ολοκαυτωμάτων. Έπειτα ήρθε στην Κρήτη. Πρώτος του σταθμός ήταν το Κολυμπάρι Χανίων. Μέσα σε 12 ημέρες διέσχισε 692 χιλιόμετρα, περνώντας από 41 μνημεία Ολοκαυτωμάτων.
Ο κ. Αράπογλου ευχαρίστησε τους κατοίκους της Κρήτης για την “υπέροχη και ζεστή φιλοξενία”, σημειώνοντας: “Τα Ολοκαυτώματα θα πρέπει να τα διδάσκονται συστηματικά τα παιδιά μας στο σχολείο”.
Επέμενε μάλιστα στην άποψη ότι ακριβώς επειδή αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, οι επιπτώσεις τους και οι τραγικές συνθήκες που άφησαν πίσω τους, πρέπει γίνονται γνωστά εμβριθώς στους μαθητές.
“Ο κρητικός λαός κατάφερε να επιβιώσει χάρη στην αλληλεγγύη που έδειξαν μεταξύ τους οι κάτοικοι. Αυτή η αλληλεγγύη ήταν που έκανε την Κρήτη να ξανασταθεί στα πόδια της” παρατήρησε καταλήγοντας: “Σήμερα επικρατεί ο άκρατος ατομικισμός. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε σε ποια σειρά προτεραιότητας βάζουμε την αγάπη μας για την πατρίδα”.