Ούτε στη φετινή τελετή μνήμης κατάφεραν οι απόγονοι των θυμάτων να συγκρατήσουν το δάκρυ τους, προκαλώντας τη συγκίνηση και των υπόλοιπων για τη θηριωδία της σφαγής αμάχων καλαματιανών και άλλων μεσσήνιων, από τους Γερμανούς κατακτητές, με τη συνεργασία των ντόπιων συνεργατών τους, στις 8 Φλεβάρη του 1944. Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε στο κενοτάφιο των εκατοντάδων εκτελεσμένων επιμνημόσυνη τελετή και ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο τους, στο παλιό στρατόπεδο. Για δεύτερη χρονιά απουσίασε η “ψυχή” της τελετής, Πότα Κακκαβά…
Μιχάλης Αντωνόπουλος, Παναγιώτης Λύρας, Στάθης Σταματόπουλος, Στάθης Αναστασόπουλος, Θανάσης Βασιλόπουλος, Αντωνία Μπούζα, Μαρία Οικονομάκου, Θεόδωρος Μπρεδήμας, Γιώργος Φάβας, Κώστας Αλεξίου, Γιάννης Χριστόπουλος
Την τελετή διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος τηρεί την τυπικότητα και φροντίζει τους χώρους που έχουν αφιερωθεί στους εκτελεσμένους, χωρίς όμως ακόμη να έχει ανταποκριθεί στην πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την αναβάθμιση της επετείου με τη διοργάνωση ιστορικής εκδήλωσης για τις θηριωδίες των ναζί κατακτητών στην Καλαμάτα, η οποία μάλιστα δεν έχει αναγνωριστεί ως μαρτυρική πόλη, παρότι ο αριθμός των νεκρών της είναι από τους μεγαλύτερους.
Στο κενοτάφιο των εκτελεσμένων έκανε μια σύντομη γενική αναφορά στο γεγονός ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ενώ ζήτησε και μίλησε και ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων, Παναγιώτης Μπαζιάνης, ο οποίος κάποια στιγμή λύγισε από τη συγκίνηση, όταν ανέφερε ότι τα παιδιά των ανθρώπων που εκτέλεσαν οι Γερμανοί δεν γνώρισαν ποτέ τον πατέρα τους και δεν έμαθαν ποτέ τη λέξη αυτή. Ο Παναγιώτης Μπαζιάνης αναφέρθηκε στους δοσίλογους που υπέδειξαν στους Γερμανούς ποια άτομα να εκτελέσουν. Τόνισε ότι τους Γερμανούς τους νίκησαν στον πόλεμο οι λαοί που αντιστάθηκαν, όπως ο ελληνικός και η Σοβιετική Ένωση με τους 25.000.000 νεκρούς. Είπε ότι η Γερμανία οφείλει να επιστρέψει στην Ελλάδα το κατοχικό δάνειο και να καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προξένησε, ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να μισεί τους Έλληνες και γι’ αυτό στη σύγχρονη εποχή επέβαλε τα μνημόνια. Τέλος ο Παναγιώτης Μπαζιάνης, ζήτησε από τον Γιώργο Φάββα, επειδή ο ίδιος φορτιστεί συγκινησιακά, να απαγγέλλει το “Σ’ έστησαν σε μια γωνιά”, του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, της εκπροσώπου των οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης, του βουλευτή Περικλή Μαντά, των εκπροσώπων της παρατάξεων της αντιπολίτευσης Στάθη Σταματόπουλου, Μαρίας Οικονομάκου, Γιάννη Χριστόπουλου, Δημήτρη Φαββατά, Γιώργου Σωφρονά, Κώστα Τσαπόγα, Σταμάτη Μπεχράκη, Παναγιώτη Χειλά (υποψήφιος δήμαρχος), Μιχάλη Αντωνόπουλου, του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα, του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, της περιφερειακής συμβούλου Αντωνίας Μπούζα, του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων Κώστα Αλεξίου, του Θεόδωρου Μπρεδήμα, πρώην δημοτικού συμβούλου, ο οποίος πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του μνημείου των εκτελεσμένων στο παλιό στρατόπεδο, εκπροσώπων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Ακολούθησε η κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των εκτελεσμένων, στο οποίο τις προηγούμενες ημέρες, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Θ.Βασιλόπουλος, πραγματοποιήθηκαν εργασίες εξωραϊσμού. Μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε ότι πρότεινε φέτος το μνημόσυνο να γινόταν στο κενοτάφιο την ημέρα των εκτελέσεων, 8 Φλεβάρη και λίγες μέρες μετά να γινόταν εκδήλωση στο μνημείο, με ομιλία για το ιστορικό αυτό γεγονός.
Στ.Μ.