ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

https://esdoge.gr/

 

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗ

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αποχαιρετά με οδύνη το ιδρυτικό του μέλος Γιώργο Δολιανίτη, που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή στα 84 του χρόνια. Έναν αυθεντικό ευπατρίδη, έναν σημαντικό άνθρωπο του πνεύματος, έναν πρωτοπόρο της εκπαίδευσης, έναν ιδεολόγο του Ολυμπισμού, έναν συνεπή αγωνιστή της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, της ειρήνης και της δημοκρατίας, έναν υπέροχο άνθρωπο.

Ο Γιώργος Δολιανίτης ίδρυσε το «Κέντρο Σπουδών και Ερευνών Γ.Ι. Δολιανίτη», την πρώτη μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική σχολή που λειτούργησε στη χώρα στην πλ. Ομονοίας, τη «Βιβλιοθήκη Γ.Ι. Δολιανίτη», με σημαντικό αρχείο, χαρακτικά και έντυπα, καθώς και το Αρχείο Τύπου (Ελλαδικού και Εξωελλαδικού Ελληνισμού), με εφημερίδες από το 1811, καθώς και το εξειδικευμένο Ολυμπιακό Αρχείο του Γ. Δολιανίτη (με μετάλλια, αρχεία, εφημερίδες κ.ά. από το 1896!). Εντάχθηκε στο κίνημα Ειρήνης, ενώ μεταδικτατορικά συμμετείχε στην ανασύσταση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και στην ίδρυση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό (ΠΕΑΚΛ), που εξαρχής στεγαζόταν στον χώρο των Σχολών Δολιανίτη.

Δημιούργησε τη σπουδαία «Βιβλιοθήκη Γ. Ι. Δολιανίτη», η οποία περιλαμβάνει το σπάνιο συλλεκτικό και ιστορικό του αρχείο και χιλιάδες τόμους βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, φυλλαδίων, χαρακτικών και εντύπων.

Ο Γιώργος Δολιανίτης, που δεν φειδόταν κόπων και χρημάτων για να κάνει πράξη τα υψηλά του ιδεώδη, στήριξε με κάθε τρόπο, ηθικά, πνευματικά και υλικά, τον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχε έως το τέλος της ζωής του. Με ξεχωριστή επιμέλεια και αγάπη ο Γιώργος Δολιανίτης οργάνωσε και επιμελήθηκε μία εξαιρετική έκθεση του Αντιστασιακού Τύπου της Κατοχής. Η έκθεση αυτή, η οποία περιλαμβάνει αυθεντικά αρχεία 230 αντιστασιακών εφημερίδων καθώς και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις, παρουσιάστηκε από τι Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου, ανήμερα της απελευθέρωσης της Αθήνας: το 2014 στη Στοά του Βιβλίου και το 2015 στο Ζάππειο, με την παρουσία του Μανώλη Γλέζου, του Στέφανου Ληναίου, του Βασίλη Μπρακατσούλα, του Χρήστου Τσιντζιλώνη και αρκετών εν ζωή αντιστασιακών, καθώς και σε αρκετές ακόμη πόλεις της Ελλάδας.

Φιλοδοξία και στόχος του Γιώργου Δολιανίτη ήταν η έκθεση αυτή – πραγματικός κόλαφος για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα – να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποτελέσει τον πιο ισχυρό και αδιάψευστο συνήγορο του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση.

Το μνημόσυνο του σπουδαίου διανοούμενου και αγωνιστή θα γίνει την Κυριακή 18.12.2022 στο χωριό του, Παλαιοχώριον Ηλείας.

Εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήριά μας στην αχώριστη σύντροφο της ζωής του και συναγωνίστριά μας στο Εθνικό Συμβούλιο Χριστίνα και σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να οργανώσουμε ένα πολιτικό μνημόσυνο για να τιμήσουμε την σπουδαία προσφορά και το αδαμάντινο ήθος του συναγωνιστή μας Γιώργου Δολιανίτη και ύψιστο καθήκον μας να συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών μέχρι την τελική δικαίωση!

Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο τον συγκλονιστικό χαιρετισμό που έκανε ο Μανώλης Γλέζος στα εγκαίνια της Έκθεσης Ελληνικού Αντιστασιακού Τύπου 1941-44, στις 12 Οκτωβρίου 2014, που οργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με την εξαιρετική επιμέλεια και φροντίδα του Γιώργου Δολιανίτη και η οποία πραγματοποιήθηκε στη «Στοά του Βιβλίου» στην Αθήνα (ο Μανώλης Γλέζος μίλησε διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες).

Μανώλης Γλέζος:

«Αγαπητοί φίλοι, όλες εσείς οι αγρυπνούσες συνειδήσεις, που δε λέτε να ησυχάσετε και τιμούμε όσους αυτούς τους φίλους, που παρά την ηλικία τους  εξακολουθούν να είναι άγρυπνοι στις επάλξεις. Θεωρώ ότι η σημερινή συγκέντρωσή μας για να δείξουμε τη δουλειά που έκανε ο Γιώργος Δολιανίτης σε ένα συγκεκριμένο  τομέα, της συλλογής όλων των εντύπων  της Κατοχής, είναι μια τρανή απόδειξη  της δουλειάς όλου του ελληνικού λαού  εναντίων των κατακτητών. Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τους παλιούς συναγωνιστές στον αγώνα αυτό, χαίρομαι να βλέπω τους συναδέλφους της Βουλής.

Θέλω να τονίσω τα εξής σημεία. Το πρώτο, η δουλειά αυτή του Δολιανίτη είναι σημαντική δουλειά και πρέπει να βρούμε τρόπο να γυρίσει σε όλες της χώρες της κατεχόμενης Ευρώπης, αυτό το σκοπό πρέπει να βάλουμε, αυτή είναι η πρότασή μου, να γυρίσει αυτή η έκθεση όλο το κόσμο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός με το έπος του ’40 – ’41 κατέρριψε το μύθο του αήττητου Άξονα και ανάγκασε τον ίδιο το Τσόρτσιλ να δηλώσει  «από δω και στο εξής θα λέμε “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”». Υπάρχουν όμως γενιές, που δεν τα ξέρουν αυτά, δεν τα έχουν ακούσει και πρέπει, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, να γίνουν γνώστες αυτών των γεγονότων, της Αντίστασης του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το πρώτο. Για άλλη μια φορά συγχαίρω το Γιώργο Δολιανίτη για τη σπουδαία δουλειά που παρουσιάζουμε σήμερα. 

Το δεύτερο είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε τη σημερινή μέρα, τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας να τη μεταθέσουνε για τις 18 του μήνα. Αυτό γιατί το κάνουν; Για να δείξουν ότι η απελευθέρωση δεν έγινε στις 12 Οκτωβρίου του 1944 αλλά στις 18, όταν το επίσημο κράτος έκανε την έπαρση της σημαίας. Αυτό είναι πολύ σοβαρό κι έχω κι άλλα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτή την προσπάθεια. Συνήθως εμείς ως Έλληνες στεκόμαστε στην έναρξη του αγώνα, είμαστε το μόνο έθνος, μην το ξεχνάτε, που και οι δυο επέτειοί του, 25 Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου, είναι έναρξη αγώνων και όχι το τέλος του αγώνα. Μας ενδιαφέρει το ξεκίνημα, η απόφαση να αγωνιστούμε για κάτι, αυτό είναι σημαντικό, αλλά ας λογαριάσουμε αυτή τη μέρα ως ένα ξεκίνημα διαφώτισης του ευρωπαϊκού λαού για τον αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Βλέπω μπροστά μου τον Βαγγέλη (Μαχαίρα) και θέλω να πω γι’ αυτό που είπε ο Αριστομένης, εμείς με το Λάκη δεν είμαστε οι πρώτοι, να θυμίσω ότι ο Βαγγέλης έχει γράψει ένα σημείωμα στο πλάτανο της πλατείας της Τρίπολης, που καλούσε το λαό να μη παραδώσει τα όπλα του. Είχαμε σε όλη την Ελλάδα κινήματα αυτενέργειας σημαντικά! Είχαμε κινήματα που δε τα βάζει ο νους του ανθρώπου! Θυμήθηκα και συγκινούμαι, όλους τους φίλους που λείπουνε, μέχρι προχτές πέθαναν κι άλλοι, μας έλαχε η μοίρα, Βαγγέλη μου είσαι ο γηραιότερος, να μετράμε όλους που φεύγουνε, ίσως δε ξέρω γιατί, η μοίρα μας έτυχε εμάς αλλά ξέρω, κραταιός όπως είσαι, κι όπως έπραξες σε όλη σου τη ζωή, σε όλους σου τους αγώνες, να επιβραβεύσεις τώρα  την επιτροπή που πρέπει να σχηματίσετε για το πώς θα μεταφερθεί  η έκθεση των εντύπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σας αποχαιρετώ και καλή επιτυχία στη δουλειά σας!».

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

https://esdoge.gr/