Aν είναι κοινός τόπος ότι η αντίσταση ενάντια στους κατακτητές της χώρας μας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε αγκαλιάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και κατά συνέπεια όλων των επαγγελματικών κλάδων και ιδιοτήτων, δεν έχει αναδειχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ο ρόλος και η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών τόσο στο μέτωπο της Αλβανίας, όσο και μετά στη διάρκεια της κατοχής, στις πράξεις αντίστασης και τις δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης του δοκιμαζόμενου λαού.

Οι συνθήκες πείνας, λιμού, τρομοκρατίας και εκτελέσεων, δεν εμπόδισαν την οργάνωση και εξέλιξη αθλητικών δράσεων που στόχευαν στην ανύψωση του ηθικού, στη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για φυματικούς αθλητές, στη διοργάνωση συσσιτίων, αλλά και την υποβοήθηση δράσεων των αντιστασιακών οργανώσεων.

Πότης Μανωλούδης ποδοσφαιριστής του Μεσσηνιακού,
σε ηλικία 32 ετών εκτελέστηκε για αντιστασιακή δράση
στο Μπλόκο της Καλαμάτας την 8η Φεβρουαρίου 1944.

Άλλοι είχαν αφήσει στην άκρη την αθλητική περιβολή και τα γήπεδα και «έπαιζαν μπάλα» στα ελεύθερα βουνά με το όπλο στο χέρι.

Για δεκαετίες οι ιστορίες αυτές δεν είχαν αναδειχθεί, αλλά τα τελευταία χρόνια ήδη εξελίσσεται μία προσπάθεια να καταγραφεί και αυτή η ξεχωριστή διάσταση στην ιστορία εκείνων των μαύρων χρόνων.

Στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει κάποιες σχετικές εκδηλώσεις το 2018 στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη», από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, την ΕΡΤ και το ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, επίσης το 2019 από το Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Μπλόκο της Καλογρέζας και το Μάη του 2019 από το Δήμο Καισαριανής στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο.

1943 Π. Ο. Ψυχικού

Επίσης και μία σημαντική ημερίδα από τον Α.Π.Σ. Ατρόμητος Περιστερίου, αλλά και αρκετές συμμετοχές συλλόγων σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για συμβάντα της κατοχικής περιόδου, στις περιοχές όπου έχουν έδρα.

Νίκος Μαλαβέτας – Ολυμπιακός Βόλου

Αυτό είναι και το θέμα της εκδήλωσης που θα γίνει την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 στις 19.00, με τίτλο «Το ποδόσφαιρο στον πόλεμο του 1940 και στην κατοχή», με ομιλητές τον βετεράνο ποδοσφαιριστή και πρόεδρο του «Επίσκυρον» Νίκο Μάλλιαρη και τους δημοσιογράφους – συγγραφείς Γιάννη Γεωργάκη και Νάσο Μπράτσο.

1943 μπάσκετ στην κατοχή αρχείο ΣΠΑΚ

Οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν θα μνημονευτεί μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και το μπάσκετ και άλλα αθλήματα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του γηπέδου «Γ. Καμάρας» με τη χορηγία επικοινωνίας του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης.

Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ θα δώσουν το παρόν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και άνθρωποι του αθλητισμού.

 

 

Πηγή: ertnews.gr
Αρχικός Σύνδεσμος: https://www.ertnews.gr/anadromes/to-podosfairo-ston-polemo-toy-1940-kai-stin-katochi/