14.12.13

Αθήνα 12.12.2013

  1. Η φετινή επέτειος του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, του πρώτου σε αριθμό θυμάτων στη χώρα, βρίσκει το εθνικό ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών σε κρίσιμη καμπή. Μετά από τα πέτρινα χρόνια κυριαρχίας της λήθης και της αποστασιοποίησης της κοινωνίας από την ιστορική μνήμη και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, το ζήτημα επανέρχεται ορμητικά στο προσκήνιο.

    Καθολική απαίτηση της κοινής γνώμης, όπως όλες οι έρευνες αποκαλύπτουν, αποτελεί η εκπλήρωση του ισχυρά τεκμηριωμένου και ηθικά βαρύνοντος αιτήματος της καταβολής των αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου και της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών. Οι πολύχρονες προσπάθειες των οικογενειών των θυμάτων και των φορέων υποστήριξης της διεκδίκησης προσπάθειες βρίσκουν πλέον την ενεργό υποστήριξη του ελληνικού λαού αλλά και σημαντικού μέρους της γερμανικής κοινωνίας, και ιδίως των πιο προοδευτικών κύκλων της, που εκφράζουν με πολύπλευρους τρόπους την υποστήριξή τους στο δίκαιο αγώνα μας.

  2. Η απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση ειδικής επιτροπής τεκμηρίωσης στο Γενικό Λογιστήριο και η δημοσιοποίηση στον τύπο του (απόρρητου) πορίσματός της συνέβαλε ουσιαστικά στην αναζωπύρωση του ζητήματος, μετά από μία μακρά περίοδο κυβερνητικής αδράνειας κι ανευθυνότητας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η πιο σημαντική από τις εξαιρέσεις αυτές ήταν η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γερμανική, στις 14.11.1995, όπου τέθηκε για πρώτη φορά, μετά το 1990, επίσημα, τεκμηριωμένα και κατηγορηματικά το συνολικό ζήτημα των οφειλών. Άξια ιδιαίτερης μνείας είναι η ιστορική απόφαση 11/2000 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δικαίωσε αμετάκλητα τα θύματα του Διστόμου και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό σε όλους τους μαρτυρικούς τόπους της χώρας μας. Δυστυχώς όμως η πρωτοποριακή αυτή απόφαση, καρπός της εμπνευσμένης και νομικά άρτιας προσπάθειας του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη, δεν εκτελέστηκε ποτέ, με ευθύνη του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου και των διαδόχων του. Ωστόσο η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει σε ισχύ και υπάρχει καθολική λαϊκή απαίτηση για την εκτέλεσή της.

    Η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης διά του τότε Υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου στη Βουλή (24.4.2013), ότι «το ζήτημα παραμένει ανοικτό, αλλά αυτή τη φορά θα κλείσει με την δικαιοσύνη να θριαμβεύει» χαιρετίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο και τις Ενώσεις Θυμάτων αλλά δυστυχώς έμεινε κενό γράμμα μέχρι σήμερα, καθώς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, και παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα τους τελευταίους μήνες. Κάποιοι στην ελληνική πολιτική, οικονομική και πνευματική ελίτ φαίνεται ότι φοβούνται τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Γιατί άραγε;

    3. Παρά την σαφή υστέρηση της κυβέρνησης έναντι της ιστορικής της ευθύνης, το ζήτημα μοιάζει να έχει πάρει φωτιά και τίποτα, δεν μπορεί να τη σβήσει! Τίποτα, ίσως ούτε και οι δικές μας αδυναμίες… Προειδοποιούμε, ωστόσο, προς πάσα κατεύθυνση ότι φαινόμενα ολιγωρίας, υπαναχωρήσεων ή ανεπίτρεπτων συμψηφισμών δεν είναι πλέον ανεκτά. Απαιτείται θάρρος και μεθοδικότητα από την Κυβέρνηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε μυστικές συμφωνίες και επιζήμιους συμβιβασμούς. Εδώ και τώρα απαιτείται η χάραξη εθνικού σχεδίου και αυστηρών κόκκινων γραμμών διεκδίκησης.

   4. Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή του αγώνα, υποχρέωση όλων μας, του Εθνικού Συμβουλίου, των Ενώσεων Θυμάτων, του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων, των άλλων φορέων διεκδίκησης, της νεολαίας και του λαού, είναι να κλιμακώσουμε την πίεση τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση για να εκπληρώσει, χωρίς άλλη κωλυσιεργία, την ιερή δέσμευσή της όσο και προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αναλάβει, επιτέλους, την ιστορική της ευθύνη αποζημιώνοντας τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και καταβάλλοντας το σύνολο των οφειλών της προς την Ελλάδα. Οφείλουμε, επίσης, να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητά μας, να προσηλωθούμε στην εκπλήρωση του ιστορικού μας χρέους και να αποφύγουμε κάθε ενέργεια, που, ανεξαρτήτως προθέσεων, μπορεί αντικειμενικά να ρίξει νερό στο μύλο όσων επιθυμούν να ενταφιαστεί το ζήτημα. Για τον σκοπό αυτόν θεωρούμε επιτακτική τη στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων διεκδίκησης και θα αναλάβουμε άμεσα σχετική πρωτοβουλία.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, με τον οποίο αισθανόμαστε αλληλέγγυοι, αλλά επιδιώκουμε την απόδοση δικαιοσύνης. Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι!

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΣΔΟΓΕ

Τελευταία ανανέωση ( 28.12.13 )

 

Print Friendly, PDF & Email