ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ
Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Α. Σαμαρά και την Καγκελάριο της Ο.Δ.της Γερμανίας κα Α. ΜέρκελΑμιράς Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης, 8.10.2012

Η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα είναι μία μοναδική ευκαιρία να εκφρασθεί η φιλία και η αλληλεγγύη των δύο λαών, όχι στο πλαίσιο αφηρημένων δηλώσεων κενών περιεχομένου, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις. Η συνεχής επίκληση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποσιωπήσει τις απαράγραπτες οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οφειλές που επί εβδομήντα χρόνια η Γερμανία είτε αρνείται να αναγνωρίσει είτε αρνείται να ικανοποιήσει.

Οι επανορθώσεις για την καταστροφή των βασικών υποδομών, το κατοχικό δάνειο, η επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών και οι αποζημιώσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας αποτελούν προϋπόθεση για την επαναθεμελίωση των σχέσεων των δύο χωρών σε βάση ισοτιμίας, ειλικρίνειας και ουσιαστικής και όχι προσχηματικής αλληλεγγύης.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Σαμαράς οφείλει να επισημάνει στην Καγκελάριο Μέρκελ ότι οι καταστροφικές συνέπειες της Γερμανικής Κατοχής ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πολιτική, οικονομική, τεχνολογική και κοινωνική υστέρηση της χώρας μας.
Στην Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ πρέπει να ομολογήσουμε ότι όντως η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τα οικονομικά της στοιχεία, αλλιώς δεν θα της είχε διαφύγει ότι το ύψος των γερμανικών οφειλών υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος του συνολικού χρέους της χώρας μας. Της θυμίζουμε επίσης ότι  το μεταπολεμικό γερμανικό οικονομικό θαύμα και η πρόσφατη ενοποίηση της Γερμανίας στηρίχθηκαν και στην ανοχή του ελληνικού λαού.
Η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ως θεματοφύλακας της ιερής μνήμης των 401 θυμάτων του μαύρου Σεπτέμβρη του 1943, απαιτεί την απόδοση των αποζημιώσεων ως απόδειξη της έμπρακτης μεταμέλειας του γερμανικού κράτους αλλά και ως βάση για τη θεμελίωση μίας νέας ελπιδοφόρας περιόδου για τους δύο λαούς και την κοινή μας ευρωπαϊκή πορεία.

Ο Πρόεδρος

Αριστομένης Α. Συγγελάκης

 

Print Friendly, PDF & Email