Αγαπητοί και αγαπητές αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής μας Αντίστασης και του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, δημοκράτες, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Με υπερηφάνεια σας καλούμε στο 2Ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, που συνδιοργανώνουν η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης, στην Άνω Βιάννο, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2013, καθώς και στην επίσημη τελετή μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, που θα γίνει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Πανδημοτικό Ηρώο των Αμιρών Βιάννου.

 Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου μας συμπίπτει με τη μαύρη επέτειο των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, του δεύτερου μεγαλύτερου Ολοκαυτώματος στη χώρα μετά των Καλαβρύτων, με 401 εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής (και συνολικά 461 στη διάρκεια της Κατοχής). Ευλόγως, η προσπάθειά μας είναι να τιμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η μνήμη των θυμάτων και να δοθεί ώθηση στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και συνολικά των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις, επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών).

 Βασική μας επιδίωξη είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα αλλά και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού σε Ελλάδα, Γερμανία και σ’ όλον τον κόσμο. Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθεί και θα διαμορφωθεί σχετικό ψήφισμα, ενώ μετά το Συνέδριο θα ακολουθήσει η έκδοση τόμου πρακτικών.

Οι ομιλητές

Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και προσωπικότητες, εκπρόσωποι των ενώσεων θυμάτων, φορέων διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και δήμαρχοι των μαρτυρικών δήμων από πολλές μαρτυρικές περιοχές της Ελλάδας. Έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ο Πρόεδρος του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» και σύμβολο της Εθνικής μας Αντίστασης Μανόλης Γλέζος, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο και πληρεξούσιος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Στέλιος Περράκης, ο Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Γιώργος Μαργαρίτης, ο υπεύθυνος Γερμανίας και μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Δαμιανός Βασιλειάδης, ο ερευνητής και συγγραφέας Τάσος Ηλιαδάκης, η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Δημοσθένης Κούκουνας, ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παντείου Ντανιέλα-Μαρία Μαρούδα,  οι δημοσιογράφοι Παντελής Σαββίδης και Γιώργος Λεκάκης κ.α.

Θα δώσουν επίσης το παρών σημαντικές προσωπικότητες από τη Γερμανία, όπως ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης κ. ChristopheSchminckGustavus, που έχει με την έρευνά του αναδείξει μερικά από τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, ο δικηγόρος JoakimLau, που χειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία την υπόθεση των αποζημιώσεων του Διστόμου στην Ιταλία (Εφετείο Φλωρεντίας, 2005 και Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο Ρώμης, 2008), καθώς και ο δικηγόρος MartinKlingner, συντονιστής της ομάδας «AK Δίστομο» από το Αμβούργο, που έχει στηρίξει νομικά και κινηματικά για πάνω από 10 χρόνια την υπόθεση της διεκδίκησης και απόδοσης των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.

   Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία των αγωνιστών και Προέδρων των Αντιστασιακών Οργανώσεων ΠΣΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΕΑΕΑ κ.κ. Στέλιου Ζαμάνου, Βασίλη Μπρακατσούλα και Χρήστου Τζιντζιλώνη. Μαζί τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χαρίλαος Ερμείδης και εκπρόσωποι από ενώσεις θυμάτων και μαρτυρικών δήμων απ’ όλη την Ελλάδα, το μέλος της Σ.Ε. του Ε.Σ.Δ.Ο.Γ.Ε Γιάννης Μαύρος, ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Γιάννης Επιτροπάκης και πολλοί ακόμη.

 Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνουμε αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την Παρασκευή 13.9.2013 και ώρα 8μμ στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, στο Σελί Αμιρά, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την υψίφωνο Λουκία Σπανάκη και τον πιανίστα Μάριο Καζά σε έργα DuParc, Weill, Θεοδωράκη, Χατζηδάκη. Το Σάββατο στις 14.9.2013 και ώρα 9μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον RossDaly στο χώρο του Βλαχάκειου Πνευματικού Ιδρύματος, στην Άνω Βιάννο. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς και τους ευχαριστούμε πολύ.

 Όλα δείχνουν ότι φέτος στη Βιάννο θα έχουμε μία εξαιρετικά σημαντική, ίσως την πλέον σημαντική συνάντηση, των ανθρώπων που ασχολούνται και νοιάζονται για το θέμα.

 Γνωρίζοντας την ευαισθησία όλων σας και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το ζήτημα, παρακαλούμε να στηρίξετε το Συνέδριό μας και τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη θυσία της Βιάννου.

Download this file (Viannos 2013 PROGRAMMA--.pdf)Πρόγραμμα 2ου Συνεδρίου Βιάννου 2013 [Αρχείο Acrobat PDF] 3429 kB

 

Print Friendly, PDF & Email