22.06.08
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΤΑΡΜΣΤΑΤ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Στο Ντάρμστατ της Γερμανίας διοργανώθηκε από τις 29.11.- 2.12.2001 με πρωτοβουλία γερμανικών αντιφασιστικών οργανώσεων μεγάλη παγγερμανική εκδήλωση με θέμα:

Γερμανική τρομοκρατία κατά την κατοχή της Ελλάδας 1941-1944-Δίστομο, Καλάβρυτα, Θεσσαλονίκη.

Τα εγκλήματα του ναζιστικού στρατού και των SS και οι ελληνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις.

 

Οργανωτές της διάσκεψης ήταν:

Από γερμανικής πλευράς:

Ο Σύλλογος Ιστορίας και ο Σύλλογος Καταδιωγμένων από το Ναζιστικό Καθεστώς, το Συμβούλιο Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Ντάρμστατ, ASTA.

Από ελληνικής πλευράς:

Η  Ελληνική Κοινότητα Ντάρμστατ.

Την οργάνωση στήριξαν με τη συμμετοχή τους «Το Εθνικό Συμβούλιο για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα», Οι ελληνικές Κοινότητες της περιοχής, ο Ελληνικός Φοιτητικός Σύλλογος του Ντάρμστατ, Τα Συμβούλια της Τεχνικής Σχολής και της Ευαγγελικής Τεχνικής Σχολής του Ντάρμστατ καθώς και η Ομάδα Μελέτης της Γερμανικής αντίστασης και ο Σύλλογος των Αντιφασιστών της Έσσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και αντιπροσωπείες από το Αμβούργο και προσωπικότητες από άλλα μέρη της Γερμανίας.

Η πρωτοβουλία σκοπό είχε να κάνει γνωστά τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά την ναζιστική κατοχή της Ελλάδας και να συμβάλει στην κατανόηση των απαιτήσεων για αποζημιώσεις, έτσι ώστε από τη «χώρα των δραστών» να αυξηθεί η πίεση στη Γερμανική Πολιτική, να ξεκινήσει επιτέλους το ολιγότερο συζητήσεις για αποζημιώσεις με τα θύματα και την ελληνική κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τις εξής εκδηλώσεις:

1.    Στις 29.11.01, ημέρα Πέμπτη:

Συνέντευξη τύπου με εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο εκπροσώπησε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δαμιανός Βασιλειάδης.

Παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι από εφημερίδες και ραδιόφωνα και έγινε εκτενής παρουσίαση του  προβλήματος των γερμανικών επανορθώσεων.

2.      Στις 30.11.01, ημέρα Παρασκευή:

Ένα ντοκιμαντέρ της Δυτικογερμανικής Τηλεόρασης WDR με τίτλο: «Επιχείρηση Καλάβρυτα» των κυρίων Erhard Klöss και Eberhard Rondholz.

Eπιπλέον  ένα φιλμ με θέμα την εξολόθρευση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

3.  Την 1.12.01,ημέρα Σάββατο: Από τις 10.00 – 18.00

Ομιλίες για τα ακόλουθα θέματα και τους ομιλητές:

-Χαιρετισμός των οργανωτών από μέρους του κ. Christof Jetter.

-Εισαγωγή στο θέμα. Ομιλητής: Δρ. Christof Dipper, καθηγητής του τμήματος της Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ντάρμστατ.

-«Η κατοχή της Ελλάδας και ο εμφύλιος» . Ομιλητής: Δρ. Γρηγόρης Ψαλίδας, καθηγητής της Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

-«Ήταν καθαρή δολοφονία. Δίστομο, ως παράδειγμα των εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα».Ομιλητής: Dieter Begemann, Ερευνητής.

-«Μεταγωγή και εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων και η περίπτωση Merten». Ομιλητής: Δρ. Σουζάνα – Μαρία Σπηλιώτη. Δρ. Πολιτικών Επιστημών.

-«Μεταπολεμική Δικαιοσύνη και Πολιτική και τα γερμανικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα». Eberhard Rondholz, Συγγραφέας.

-« Οι ελληνικές απαιτήσεις για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Ομιλητής: Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

-Συζήτηση του Δαμιανού Βασιλειάδη με του ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση με θέμα τις γερμανικές οφειλές και τις δυνατότητες υλοποίησης.

4.       Στις 2.12.01, ημέρα Κυριακή.

Μουσική και κείμενα για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης        και την Εθνική Αντίσταση με το Γιώργο Ταχταντζή.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν δημοσιογράφοι και προσωπικότητες καθώς και πολλοί Γερμανοί και Έλληνες.

Στο τέλος της διάσκεψης έγινε από τους οργανωτές και όσους συνέβαλαν ενεργά στην εκδήλωση συζήτηση για την παραπέρα δράση των ενδιαφερομένων για τα θέματα που έχουν σχέση με τις γερμανικές επανορθώσεις και αποφασίστηκε η στενή επαφή και αλληλοενημέρωση με αλληλογραφία και μέσω του διαδικτύου καθώς και ο συντονισμός και η οργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την υλοποίηση του σκοπού, όπως αυτός καθορίστηκε στην παρούσα συνδιάσκεψη.

Στη συνδιάσκεψη εγκρίθηκε ψήφισμα – επιστολή προς τον Καγκελάριο  και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας που τους παροτρύνει να εγκαταλείψουν την έως τώρα αρνητική τους στάση και, αφού εξηγεί τους λόγους, για την αναγκαιότητα για τις γερμανικές επανορθώσεις,  τους καλεί να προβούν άμεσα σε διάλογο με τα θύματα, τις μαρτυρικές πόλεις, τους συγγενείς των θυμάτων και την Ελληνική Κυβέρνηση και εκπληρώσουν την ηθική υποχρέωση που έχουν   απέναντι στην Ελλάδα.

 

Print Friendly, PDF & Email