Με τη συνεδρίαση της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2016 ολοκληρώθηκε η ενημέρωση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο Μανώλης Γλέζος, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, με γραπτό μήνυμά του, σε συνέχεια της ομιλίας του στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής (3.2.2016) έθεσε το πλαίσιο του αγώνα και τις αιχμές της διεκδίκησης: α). όχι άλλη κωλυσιεργία στη διεκδίκηση, β). επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης προς τη γερμανική κυβέρνηση, γ). επισκέψεις της υπό σύσταση Ειδικής Επιτροπής, στα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτο σταθμό τη Γερμανική Βουλή και δ). άμεση εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης για τα θύματα του Διστόμου, του Αιγίου και του νομού Ρεθύμνου.

Και με σημερινή του ενημέρωση, ο Μανώλης Γλέζος μας ανακοίνωσε ότι επισκέφθηκε το Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι ακατανόητες δηλώσεις του κυρίου Ρίχτερ, δεν αντιπροσωπεύουν, με οποιονδήποτε τρόπο, τις πάγιες θέσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης.

Ο Στέφανος Ληναίος, Γραμματέας της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου και ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αναφέρθηκαν συνοπτικά στην υπερεικοσαετή πολύτιμη συνεισφορά και τους στόχους του Εθνικού μας Συμβουλίου. Και τόνισαν, για άλλη μια φορά, ότι σ’αυτή την άγρια εποχή της κρίσης που ζει ο τόπος μας, υπάρχει πανελλήνια ομοψυχία σ’αυτό το μέγιστο Εθνικό μας θέμα, διακηρύσσοντας παντού ότι δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Στη συνέχεια υπήρξε αναλυτική ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή των αντιστασιακών οργανώσεων στο Εθνικό Συμβούλιο, το δικαστικό οδοιπορικό της διεκδίκησης, την οργάνωση του αγώνα στη Γερμανία, τις δράσεις και προτάσεις των Ενώσεων Θυμάτων και των Μαρτυρικών Χωριών, την τακτική διεθνή ενημέρωση για το μέγιστο αυτό Εθνικό μας θέμα, τα ζητήματα τεκμηρίωσης και επικοινωνίας της διεκδίκησης, τις προτάσεις για την περαιτέρω διεθνοποίηση του αγώνα και κατατέθηκε χρήσιμο υλικό.

Μετά τις παρεμβάσεις των βουλευτών – μελών της Επιτροπής, αποφασίστηκε  η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή από κοινού με το Εθνικό Συμβούλιο να προωθήσουν την υλοποίηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν και να συγκροτήσουν Ειδική Επιτροπή που θα επισκεφθεί και θα ενημερώσει τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, αρχής γενομένης από το Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Όλα τα μέλη του ΕΣΔΟΓΕ, ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και τα μέλη της Διακομματικής,Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, τόσο για την τιμητική πρόσκληση όσο και για την πολύ ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Όπως είναι αυτονόητο, συνεχίζουμε να θέτουμε τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία του Εθνικού Αγώνα διεκδίκησης  και καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την κλιμάκωση και ουσιαστική πρόοδο του αγώνα.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γραμματέας της Σ.Ε.του ΕΣΔΟΓΕ

Μανώλης  Γλέζος                                       Στέφανος  Ληναίος

Print Friendly, PDF & Email