19.10.14

 Με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 12.10.2014, ανήμερα της απελευθέρωσης της Αθήνας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Αντιστασιακού Τύπου περιόδου 1941 -1944, που οργανώνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η έκθεση φιλοξενεί 205 διαφορετικούς τίτλους πρωτότυπων εντύπων, που εκδίδονταν την περίοδο της Κατοχής και στηρίζεται στο αρχείο της Βιβλιοθήκης του εκπαιδευτικού και πρώην σχολάρχη Γιώργου Δολιανίτη. Η σπουδαία αυτή έκθεση φιλοξενείται στη Στοά του Βιβλίου μέχρι την Κυριακή 19/10. Ώρες επίσκεψης καθημερινά 10.00-14.00 και 17.00-20.00.

 Στην εκδήλωση μίλησε ο Μανώλης Γλέζος, σε ζωντανή σύνδεση με τις Βρυξέλλες, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετική σημασία της 12ης Οκτωβρίου 1944, της πιο σημαντικής, ίσως ημέρας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Μίλησε με συγκίνηση για τον Ευάγγελο Μαχαίρα, τον Στέλιο Ζαμάνο και τους άλλους συναγωνιστές του, που έδωσαν το παρών στην έκθεση, αλλά και όσους «έφυγαν». Αναφέρθηκε στις προσπάθειες τις δικές του και συνολικά των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, δηλώνοντας αισιόδοξος. Πρότεινε δε την πραγματοποίηση της έκθεσης αντιστασιακού τύπου στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Γιώργος Δολιανίτης, που είχε την ευθύνη και την επιμέλεια της έκθεσης αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των Ελλήνων, που κατόρθωσαν να εκδώσουν και διανείμουν τόσα πολλά έντυπα, υπό καθεστώς τρομοκρατίας από τιςδυνάμεις του Άξονα. Αναφέρθηκε επίσης στη δυσκολία του εγχειρήματος της συλλογής και παρουσίασης των σπάνιων αυτών εντύπων αλλά κυρίως και στον ισχυρό συμβολισμό που έχει ως μήνυμα Αντίστασης κι Ελπίδας στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας την εκδήλωση, σημείωσε ότι η έκδοση εκατοντάδων αντιστασιακών εντύπων κατά τη διάρκεια της Κατοχής αποδεικνύει τον καθολικό χαρακτήρα της Εθνικής μας Αντίστασης, που υπήρξε πρωτοπόρος σε όλη την Ευρώπη.  Επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητα του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ώστε να δικαιωθεί, επιτέλους, η Θυσία των Ελλήνων.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ευάγγελος Μαχαίρας.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής,Αλέξης Μητρόπουλος, Στάθης Παναγούλης, Μάνια Παπαδημητρίου, ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο πρώην Υφυπουργός Μανώλης Χατζηνάκης, οι αγωνιστές και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Στέλιος Ζαμάνος, Ιγνάτιος Αξιώτης, Ευάγγελος Σακκάτος, Δημήτρης Παπαχρήστος, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χριστίνα Σταμούλη, Μαρία Λαϊνά, Γιάννης Μαύρος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Σαράντος Θεοδωρόπουλος, Μάρκος Χαρίτος κ.α. Μήνυμα απέστειλε ο Στέφανος Ληναίος, γραμματέας της Συντονιστής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω προβλήματος υγείας.

Τελευταία ανανέωση ( 20.10.14 )

 

Print Friendly, PDF & Email