ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

ΕΚΚΛΗΣΗ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ

Αθήνα 16.5.2019

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, της 17ης Απριλίου 2019, σύμφωνα με την οποίαν καλείται η ελληνική κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στο γεγονός ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, που ενώνει και συνεγείρει τους Έλληνες όσο κανένα άλλο ζήτημα, πρέπει να παραμείνει μακριά από την κομματική αντιπαράθεση ή κάθε είδους εκμετάλλευση. Σημειώνουμε, επίσης, τη σαφή δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην επίδοση ρηματικής διακοίνωσης προς τη γερμανική κυβέρνηση για το σύνολο του ζητήματος των γερμανικών οφειλών και αναμένουμε την τήρηση της σημαντικής αυτής δέσμευσης.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι αξιώσεις μας (αποζημιώσεις προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, επανορθώσεις για την λεηλασία του πλούτου και την καταστροφή της χώρας, επιστροφή του κατοχικού δανείου και των αρχαιολογικών θησαυρών) είναι ενιαίες και αδιαίρετες  και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη σαλαμοποίησή τους. Εκφράζουμε, τέλος, την ικανοποίησή μας για την ευρεία αναγνώριση της διαχρονικής συμβολής του Εθνικού Συμβουλίου στην προώθηση της εθνικής υπόθεσης της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας εντός κι εκτός Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους υποψηφίους στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές όσο και στις Ευρωεκλογές να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν ενεργά τις δίκαιες, ισχυρά τεκμηριωμένες και απαράγραπτες αξιώσεις του λαού μας, καταθέτοντας μάλιστα στο δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις. Τους καλούμε επίσης να δεσμευθούν ότι δεν θα στηρίξουν με κανένα τρόπο τις μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης («ελληνογερμανική συνέλευση», «ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον», «ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας» κ.α.), που αποτελούν Δούρειο Ίππο του βαθέος γερμανικού κράτους για την παραχάραξη της Ιστορίας και τον ενταφιασμό της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Ελπίζουμε ότι έχει καταστεί συνείδηση όλων ότι η ευόδωση του ιερού μας αγώνα απαιτεί ενότητα, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα καθώς και εθνικό σχέδιο διεκδίκησης. Παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα επαγρυπνώντας για την τήρηση των δεσμεύσεων.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Print Friendly, PDF & Email