09.02.11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αμιράς Βιάννου, 3.2.2011
Η προσφυγή της γερμανικής κυβέρνησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ιταλικής Δημοκρατίας για το ζήτημα των αποζημιώσεων στα θύματα της χιτλερικής θηριωδίας στο Δίστομο αποτελεί προσβολή στα αισθήματα όλων των θυμάτων της Κατοχής αλλά και ντροπή για τους γερμανούς δημοκράτες. Η ευαισθησία των δικαστηρίων της δημοκρατικής Ιταλίας είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα των αντιφασιστικών αγώνων του Ιταλικού λαού, που οδήγησαν στη συγκρότηση της μεταπολεμικής Ιταλίας, σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου η αποναζιστικοποίηση δεν είχε αντίστοιχη έκταση και βάθος.Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στη δίκη μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας που διεξάγεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν και αυτονόητη υποχρέωσή της εδώ και πολλά χρόνια, έστω και τώρα, αποδεικνύει ότι συμμερίζεται τα αισθήματα και το δίκιο των πολιτών της κι αποτελεί την ενδεδειγμένη εθνικά στάση. Εμείς, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην ηρωική Βιάννο, χαιρετίζουμε με ικανοποίηση αυτή την πρωτοβουλία κι ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου και τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι εντολές που δημοσίως έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός θα υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα, σε όλα τα επίπεδα και από κάθε εμπλεκόμενο φορέα ή πρόσωπο, για την υποστήριξη της εθνικής αυτής υπόθεσης, κάτι το οποίο θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς.
Είναι εύλογο ότι η υπόθεση του Διστόμου αφορά άμεσα και συγκινεί όλους μας, κι ιδιαίτερα τη μαρτυρική Βιάννο, που είχε το Ολοκαύτωμα με τα περισσότερα θύματα στη χώρα, μετά τα Καλάβρυτα. Η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, συνεπής στον αγώνα για την οριστική δικαίωση των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων της χώρας μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, ώστε να στηρίξει ενεργά την εθνική αυτή υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Για το σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε από κοινού με το Δήμο Βιάννου, και σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, στη διοργάνωση Συνεδρίου.
Είναι σαφές ότι θετική έκβαση της υπόθεσης του Διστόμου και καταβολή των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων ανοίγει το δρόμο, πολιτικά και νομικά, και για τα θύματα των άλλων ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, γεγονός ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας αλλά και με ευρύτερες προεκτάσεις διεθνώς. Για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση της χώρας μας, που είχε το σθένος να λάβει αυτή την ιστορική απόφαση παρέμβασης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, για την αποτελεσματική υποστήριξη του εθνικού μας αγώνα και την οριστική δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας

Αριστομένης Αρ. Συγγελάκης             Εμμανουήλ Καρακωνσταντάκης

 

Print Friendly, PDF & Email