Η Κρήτη, με την αντίσταση και την θυσία των παιδιών της και στην περίοδο 1940-1945 ενάντια του φασιστικού Άξονα, αποτελεί Οικουμενικό Σύμβολο Θυσίας για την υπεράσπιση των Πανανθρώπινων Αξιών. Η Αντίσταση του  Ελληνικού λαού και κυρίως των Κρητών δυσκόλεψε αφάνταστα τα επεκτατικά σχέδια του Γ΄ Ράιχ. Ο Κρητικός λαός, πιστός στις ένδοξες παραδόσεις του, αγωνίστηκε με υψηλό φρόνημα και θάρρος, από την πρώτη μέρα της Μάχης της Κρήτης έως την τελευταία μέρα της Κατοχής. Με τον γενναίο αγώνα του πυροδότησε τη δημιουργία Λαϊκού Κινήματος Αντίστασης σε όλη την Ευρώπη.

Για την ανυπότακτη στάση της η Κρήτη κατέβαλλε βαρύτατο φόρο αίματος, με χιλιάδες θύματα. Αποτροπιασμό προκαλούν οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας εις βάρος του άμαχου πληθυσμού. Γυναίκες, παιδιά, ανάπηροι και υπέργηροι ήταν θύματα της κτηνωδίας και της ανανδρίας του γερμανικού στρατού κατοχής.

Το χωριό μας, η Καλή Συκιά, βρέθηκε στο στόχαστρο του Γ’ Ράιχ αμέσως μετά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Στις 6 Οκτωβρίου 1943, φάλαγγες του γερμανικού τακτικού στρατού και του δολοφονικού αποσπάσματος του αιμοσταγούς σφαγέα Σούμπερτ περικύκλωσαν το χωριό. Λεηλάτησαν τα σπίτια, άρπαξαν τα πάντα. Συγκέντρωσαν τις γυναίκες και τα παιδιά στην πλατεία και με απειλές και βιαιότητες ζητούσαν επίμονα πληροφορίες που κρύβονται οι άνδρες του χωριού και οι αντάρτες. Όμως, καμιά γυναίκα δεν λιγοψύχησε, όλες αντιστάθηκαν με απαράμιλλο θάρρος.

Στις φοβερές απειλές των βασανιστών τους οι ατρόμητες γυναίκες απάντησαν:

ΟΠΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΟΥΜΕ,

ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΣΚΟΤΩΣΕΤΕ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΜΕ!

Οι ναζί έριξαν τις γυναίκες ζωντανές στις φλόγες των καιόμενων σπιτιών. Μετά από λίγο οι Γερμανοί και οι θλιβεροί συνεργάτες τους αποχώρησαν από το χωριό, περήφανοι για το αποτρόπαιο έργο τους, αφήνοντας πίσω τους αποκαΐδια, καμένες ανθρώπινες σάρκες, τρόμο, ορφανά, αβάστακτο ανθρώπινο πόνο. Οι γυναίκες της Καλής Συκιάς και του Ροδάκινου δεν λύγισαν, δεν προσκύνησαν το φασισμό. Παρέμειναν ανυπότακτες έως το τέλος. Η Θυσία τους συμβολίζει τη μεγαλειώδη Αντίσταση και Θυσία της Ελλάδας, που πρόσφερε τα πάντα στον αγώνα για τη συντριβή του Χίτλερ και των ομοίων του!

Για το φοβερό Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνη! Οι θύτες δεν δικάστηκαν, τα θύματα δεν αποζημιώθηκαν. Το Γ’ Ράιχ διέπραξε στη χώρα μας αναρίθμητα φρικώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξολόθρευσε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, ισοπέδωσε τη χώρα μας, άρπαξε και λεηλάτησε τον πλούτο μας. Δεν σεβάστηκε ούτε τα ιστορικά μνημεία, τις αρχαιότητες και όλους τους πολιτιστικούς θησαυρούς, που είτε τους κατέστρεψε είτε τους φυγάδευσε εκτός Ελλάδας. Ξεκλήρισε το λαό μας και κατέστρεψε το μέλλον μας!

Κι όμως, 73 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, η «δημοκρατική» Γερμανία προκλητικά αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της για τα φοβερά εγκλήματα που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα. Αντίθετα, επιχειρεί με απαράδεκτες μεθοδεύσεις να διεισδύσει στους δήμους της χώρας μας, να αρπάξει ό,τι δεν κατάφερε να αρπάξει ο Χίτλερ και να διασπάσει το μέτωπο διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Οι ψυχές των ηρωίδων γυναικών του Ολοκαυτώματος της Καλής Συκιάς και των άλλων θυσιασθέντων από τα υπόλοιπα Ολοκαυτώματα της πατρίδας μας, μας δίνουν εντολή να συνεχίσουμε ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ τον δίκαιο αγώνα μας.

Ως πολίτες αυτής της χώρας και απόγονοι των θυμάτων ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την  ελληνική κυβέρνηση τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Αξιώνουμε τη σύναψη ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Οι λαοί και των δύο κρατών επιζητούν Ειρήνη, Αλληλεγγύη και Δικαιοσύνη.

Στηρίζουμε ολόψυχα και προσυπογράφουμε το ψήφισμα του 3ου Πανελληνίου
Συνεδρίου Ολοκαυτωμάτων Ελλάδας
(Βιάννος, 14-16 Σεπτεμβρίου). Τασσόμαστε στο πλευρό του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και των Ενώσεων Θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων της Κρήτης και όλης της Ελλάδας.

Απαιτούμε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χερσονήσου να ακούσουν τη φωνή του λαού και να ματαιώσουν την επαίσχυντη «Ελληνογερμανική Συνέλευση». Δεν επιτρέπουμε παζάρια και συναλλαγή με τους νεκρούς μας! Δεν ανεχόμαστε κάποιοι αντί να διεκδικούν τις γερμανικές οφειλές να λειτουργούν ως Δούρειος Ίππος της γερμανικής πολιτικής.

Η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αποικία!

Δηλώνουμε βροντερό παρών στις κινητοποιήσεις για τη ματαίωση της επαίσχυντης αυτής Συνέλευσης.

  • ΟΧΙ ΣΕ «ΣΥΝΕΔΡΙΑ» ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ!
  • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ!
  • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ! – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ! ΟΧΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

Αγωνιστικά

Για το Δ.Σ. του Κοινωνικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαρτυρικού Χωριού Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας»

 

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Βασιλική Μπαμιάκη-Κωστάκη Tριανταφυλλιά Πονήρη

 

 

Print Friendly, PDF & Email