ΚΥΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ 

Αθήνα, 27.11.2018

Κατά γενική παραδοχή η Ελλάδα αντιστάθηκε ηρωικά στον Άξονα και πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στη διάρκεια της Κατοχής για την ανυπότακτη στάση της ενάντια στον φασισμό. Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της εξολοθρεύτηκε, οι υποδομές της καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο δημόσιος και ιδιωτικός πλούτος της λεηλατήθηκε, αρχαιότητες και πολιτιστικοί θησαυροί εκλάπησαν και φυγαδεύθηκαν εκτός Ελλάδας. Όπως παραδέχονται διακεκριμένοι ιστορικοί και οικονομολόγοι, το αποτύπωμα της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά βαθύ και οδυνηρό και η πορεία της χώρας υπονομεύθηκε βίαια. Κι όμως, εβδομήντα τρία χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δεν έχει ακόμη αποδοθεί Δικαιοσύνη για τη μεγαλειώδη Αντίσταση και Θυσία της Ελλάδας, που, μην ξεχνάμε, συντέλεσε σημαντικά στη συντριβή του Άξονα και την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζιστικό ζυγό.

Απέναντι στις δίκαιες, ισχυρά θεμελιωμένες στην Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο και απαράγραπτες αξιώσεις της Ελλάδας, η Ο.Δ. της Γερμανίας επιδεικνύει επί δεκαετίες αδιάλλακτη στάση. Αρνούμενη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα η Ο.Δ. της Γερμανίας, νόμιμος διάδοχος του Γ΄ Ράιχ, ουσιαστικά αρνείται την ανάληψη της ιστορικής της ευθύνης για τα ειδεχθέστατα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία εναντίον του ελληνικού Λαού.  Επιπλέον, η Ο.Δ. της Γερμανίας αρνείται τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με αποτέλεσμα να υπάρχει το παράδοξο οι σχέσεις των δύο χωρών να ρυθμίζονται με το νόμο 2023/1952, σύμφωνα με τον οποίο, όμως, ο τερματισμός της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τέθηκε υπό την αίρεση της «δια της συναφθησομένης συνθήκης ειρήνης, ρυθμίσεως των εκ του πολέμου προκυψάντων ζητημάτων και υφιστάμενων διαφορών», πράγμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα. Η Ο.Δ. της Γερμανίας χρησιμοποιώντας πολιτικά και νομικά τερτίπια συνεχίζει να καταπατά βάναυσα την ιστορία, την ηθική και το διεθνές δίκαιο. Είναι, όμως, επίσης γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έως σήμερα, με κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, δεν διεκδίκησαν μεθοδικά και σθεναρά τις γερμανικές οφειλές, αφήνοντας το περιθώριο στην Ο.Δ.Γ. να εκφεύγει των υποχρεώσεών της.

Ωστόσο, με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (επιστροφή των κλαπέντων και λεηλατηθέντων αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών, απόδοση επανορθώσεων για την απομύζηση του πλούτου και την πολύπλευρη καταστροφή των υποδομών της χώρας, έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου, καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας) αποτελεί πλέον παλλαϊκό αίτημα. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ο.Δ. της Γερμανίας να το ενταφιάσει,  το ζήτημα των γερμανικών οφειλών παραμένει σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κι ενώνει, όσο τίποτε άλλο, τους Έλληνες. Χαιρετίζουμε, επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ενεργό συμμετοχή στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση όλο και περισσότερων Γερμανών δημοκρατών και συλλογικοτήτων καθώς και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR).

Σήμερα το εθνικό ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Παλινωδίες και ολιγωρίες δεν επιτρέπονται, ούτε, βέβαια, υπάρχει περιθώριο για προχειρότητα και ερασιτεχνισμούς. Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή! Η κυβέρνηση και τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα απαιτείται να επιδείξουν ισχυρή βούληση, μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και εθνική ομοψυχία.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις κατάλληλες ενέργειες σθεναρής και αποτελεσματικής διεκδίκησης και κυρίως στην επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση καθώς και στην παροχή άδειας για την εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Καλούμε τα δημοκρατικά Πολιτικά Κόμματα να συμμετάσχουν ενεργά στον εθνικό και δημοκρατικό αγώνα για την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Διακηρύσσουμε την ανάγκη να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί το έργο της αρμόδιας Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πριν την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τις απαιτήσεις των θυμάτων της Κατοχής και τις ενστάσεις περί υποεκτίμησης του κατοχικού δανείου, αξιοποιώντας όλες τις επίσημες επεξεργασίες του ελληνικού κράτους. Επισημαίνουμε τη σημασία σύναψης Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και ΟΔΓ και αξιώνουμε την επαναλειτουργία του γραφείου Δίωξης Εγκλημάτων Πολέμου (το οποίο έκλεισε σκανδαλωδώς το 1959) με ενισχυμένη, μάλιστα, εντολή.  Κάνουμε, τέλος, προς όλους σαφές ότι η ελληνικές αξιώσεις είναι ενιαίες και αδιαίρετες. 

Καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει, επιτέλους, την αδιάλλακτη στάση της και να αντιληφθεί ότι η αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση του ζητήματος, την οποία  επιβάλλει η Συνθήκη του Λονδίνου και προκρίνει και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Τονίζουμε επίσης ότι είναι επιτακτική η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Ο.Δ. Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτό αξιώνουμε την κατάργηση νεοαποικιοκρατικών μεθοδεύσεων («Ελληνογερμανική Συνέλευση», το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας κ.α.), που έχουν ως στόχο την παραχάραξη της ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αποτελεί καθολική λαϊκή αξίωση αλλά και γέφυρα πραγματικής φιλίας με τον γερμανικό λαό και κοινής πάλης, αντιφασιστικής και δημοκρατικής, των δύο λαών. Δέσμευσή μας να συνεχίσουμε ανυποχώρητα και αταλάντευτα τον αγώνα για την απόδοση των γερμανικών οφειλών, τον αγώνα για Δικαιοσύνη, Ειρήνη, Δημοκρατία και Εθνική Ανεξαρτησία.

www.holocaust.gr

Print Friendly, PDF & Email