06.10.13

Παγκόσμιο θέμα, μέσω της πρώτης σελίδας της κυριακάτικης έκδοσης της κορυφαίας  αμερικανικής εφημερίδας New York Times, γίνονται σήμερα οιελληνικές διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων για τις σφαγές αμάχων και τις καταστροφές,  πουδιέπραξαν στην Ελλάδα τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής αλλά και το αναγκαστικό δάνειο, το οποίοουδέποτε επέστρεψαν.

 

«Όσο οι Γερμανοί πιέζουν με μέτρα λιτότητας, τόσοοι Έλληνες διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ της δημοσιογράφουSuzanne Daley και αποτυπώνει τη σημερινή διάσταση του θέματος, με αφορμή τα σκληρά οικονομικά μέτρα,που, πρωτοστατούντος του Βερολίνου, επιβάλει στον ελληνικό λαό  η τρόικα των δανειστών. Αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα:

«Ο κ. Συγγελάκης, ο οποίος ήταν 7 χρονών τότε (το 1943, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα του), εξακολουθεί να επιζητά αποκατάσταση. Και με την επιδίωξη αποζημιώσεων από τη Γερμανία εκφράζει ένα διογκούμενο κίνημα, το οποίο τροφοδοτείται όχι μόνο από τις ιστορικές αναφορές αλλά και από την βαθιά δυσαρέσκεια μεταξύ των συμπατριωτών του για τη σημερινή ισχύ της Γερμανίας να επιβάλλει λιτότητα στην δημοσιονομικά μειονεκτούσα ελληνική κυβέρνηση».

Σε άλλο σημείο, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου με τους 401 νεκρούς το μαύρο Σεπτέμβρη του 1943, στις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ναζί στο Δίστομο, αλλά και στην οικονομική αφαίμαξη, που υπέστη η Ελλάδα επισημαίνει: «Οι ειδικοί λένε ότι η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα ήταν βάναυση. Η Γερμανία προέβαινε σε επίταξη των τροφίμων από την Ελλάδα ακόμη και όταν οι Έλληνεςλιμοκτονούσαν. Μέχρι το τέλος του πολέμου, περίπου 300.000 πέθαναν από την πείνα».

Ειδική αναφορά κάνει και στην δικαστική διεκδίκηση του Διστόμου και τον Γιάννη Σταμούλη, που κέρδισε δικαστική απόφαση, η οποία επιδίκασε τριάντα οκτώ εκατομμύρια δολάρια στα θύματα του Διστόμου.

Το ρεπορτάζ, που έγινε «ζωντανά» κατά την διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης (13-15.9.2013), περιλαμβάνει δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, της δικηγόρου Χριστίνας Σταμούλη (που χειρίζεται την υπόθεση Διστόμου) και του κ. Γιάννη Συγγελάκη, ο οποίος ήταν μικρό παιδίόταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα του στον Αμιρά της Βιάννου.

«Τότε μας εξόντωσαν με τα όπλα. Τώρα τοκάνουν με τα οικονομικά μέτρα» είναι η φράση του τελευταίου και με αυτή ουσιαστικά κλείνει το ρεπορτάζ,που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα των Νew YorkTimes.

Όλο το ρεπορτάζ, που σίγουρα θα «ενοχλήσει» τους Γερμανούς, διαβάστε το εδώ:

http://www.nytimes.com/2013/10/06/world/europe/as-germans-push-austerity-greeks-press-back.html?pagewanted=1

 

Print Friendly, PDF & Email