03.05.14

H Κρήτη διατηρεί ζωντανή την φλόγα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων!

   Την «αταλάντευτη» βούλησή τους να μην παραιτηθούν ποτέ από τις «ιερές διεκδικήσεις» των θυμάτων της ναζιστικής λαίλαπας και του Ελληνικού Λαού στο σύνολό του διατράνωσαν σήμερα από το Ηράκλειο της Κρήτης εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, Ενώσεων Θυμάτων και πολίτες από μαρτυρικούς τόπους της Κρήτης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επισήμανε ότι το ζήτημα έχει πάρει φωτιά και ο αγώνας διεκδίκησης κλιμακώνεται σε πολλά επίπεδα, εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ παράλληλα σημείωσε τη σημασία της κινητοποίησης του Ελληνικού Λαού για την άσκηση πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε αυτή να πράξει το χρέος της. Τόνισε δε ότι η Κρήτη, σε πείσμα ανιστόρητων και ανεύθυνων απόψεων, έχει καταβάλλει το μεγαλύτερο φόρο αίματος κατά της διάρκεια της Κατοχής και της Αντίστασης και πρωτοστατεί διαχρονικά στους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες.

Στη συνέχεια οι Μάρκος Μαρινάκης, δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. και Ευτύχης Δασκαλάκης, τ. Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων και τ. Δήμαρχος Κανδάνου, Αλέξανδρος Παντελάκης, από τον Μύρτο Λασιθίου, και Αριστομένης Αρ. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου αναφέρθηκαν στον ιερό χαρακτήρα του ζητήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, που απαιτεί ενότητα, ομοψυχία, μεθοδικό σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων, επισήμαναν την ανάγκη ανάληψης δράσης από την ελληνική κυβέρνηση και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και δύο ηρωικές μορφές της Εθνικής Αντίστασης της Κρήτης, ο Γιώργης Κλάδος (πρώην δήμαρχος Ανωγείων) και ο Δημοσθένης Ραφτόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ιστορικά στοιχεία της Αντίστασης και του αγώνα διεκδίκησης και υποστήριξαν με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια (ακολουθεί) παρουσιάστηκε το κείμενο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, το οποίο καλούνται να συνυπογράψουν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, δεσμευόμενοι ότι θα στηρίξουν εμπράκτως τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων θυμάτων, επανορθώσεων, επιστροφής κατοχικού δανείου και κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών).

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

www.holocaust.gr info@holocaust.gr

Αθήνα, 25.4.2014

Διαμαρτυρία και έκκληση

  Οι υπογράφοντες την παρούσα, πολίτες και υποψήφιοι για τις Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εκφράζουμε την πικρία μας για το γεγονός ότι αν και ο προσφάτως επισκεφθείς τη χώρα μας Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γιόαχιμ Γκάουκ αναγνώρισε τα φοβερά δεινά που υπέστη ο Ελληνικός Λαός από τη δολοφονική και καταστροφική δράση των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής και ζήτησε συγγνώμη, γεγονός αναμφίβολα θετικό και αναγκαίο, εντούτοις η Γερμανική Κυβέρνηση δεν έχει, μέχρι στιγμής, αναθεωρήσει την αδιάλλακτη στάση της, αποφεύγοντας προκλητικά να προχωρήσει στην έμπρακτη δικαίωση της Θυσίας των Ελλήνων. Μιας Θυσίας, που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό, γεγονός που η σύγχρονη Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί.

  Στο όνομα του Δικαίου και της Ηθικής απαιτούμε από την Ο.Δ.Γ την καταβολή των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών και την αρπαγή του πλούτου του Ελληνικού Λαού, καθώς και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των λεηλατηθέντων και κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας.

  Διακατεχόμενοι από αισθήματα φιλίας απέναντι στον Γερμανικό Λαό, διακηρύσσουμε ότι η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης, έστω και ύστερα από 70 χρόνια, θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τους κοινωνικούς, πνευματικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των λαών μας. Άλλωστε, η δημόσια έκφραση συγγνώμης από τον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γ., για πρώτη φορά στην ιστορία, αποτελεί κατάκτηση του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού και πρέπει να συνοδευτεί από χειροπιαστές πράξεις αποζημίωσης, επανόρθωσης και αποκατάστασης για να οδηγήσει στην ουσιαστική αναγνώριση των τρομερών εγκλημάτων του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για την τέλεσή τους από το Γερμανικό Κράτος και τη δικαίωση της Θυσίας της Ελλάδας. Επαναλαμβάνουμε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά του Γερμανικού Λαού, με τον οποίο αισθανόμαστε αλληλέγγυοι, όπως και με κάθε Λαό, αλλά επιδιώκουμε την απόδοση Δικαιοσύνης. Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι!

  Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να θέσει, χωρίς καθυστέρηση, με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το ζήτημα σε διμερές επίπεδο στη Γερμανική Κυβέρνηση. Καλούμε τη Γερμανική Κυβέρνηση να αναλογιστεί την ευθύνη της και να προχωρήσει με θάρρος, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, στην αναζήτηση μιας δίκαιης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα απαντά στο ανεκπλήρωτο χρέος της απέναντι στην Ελλάδα και την ιστορική μνήμη. Αυτή άλλωστε είναι η προτροπή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που αναγνωρίζει ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων των θυμάτων υφίσταται και πρέπει να επιλυθεί με διακρατικές διαπραγματεύσεις.

  Διαδηλώνουμε την αταλάντευτη απόφαση και βούλησή μας να μην παραιτηθούμε ποτέ από τις ιερές αυτές διεκδικήσεις των θυμάτων αδελφών μας και του Ελληνικού Λαού, που είναι καταγεγραμμένες με πύρινα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας και όσο καθυστερεί η ικανοποίησή τους θα χαλυβδώνουν τον αγώνα μας.

  Οι νεκροί ζητούν Δικαίωση! Η Ιστορία μας καλεί να σταθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα ενώπιον των ευθυνών μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι τη νίκη!

www.holocaust.gr info@holocaust.gr

Τελευταία ανανέωση ( 03.05.14 )

 

Print Friendly, PDF & Email