Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου έχει ως εξής:

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές

Με μεγάλη χαρά απευθύνω μήνυμα στην σημαντική εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καθώς λόγοι υπεράνω της θέλησής μου, δεν μου επέτρεψαν να είμαι σήμερα ανάμεσά σας. Όμως ψυχικά και πνευματικά είμαι κοντά σας, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δικαίωση της Αντίστασης και της Θυσίας του ελληνικού λαού. Ένα αγώνα μέσα από τις πιο λαμπρές αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, αχτίδα φωτός μέσα στο Χειμώνα.

Πριν δυο μήνες γιορτάσαμε την 75η επέτειο της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας. Μια μέρα λύτρωσης για το λαό μας, μετά από 3,5 ολόκληρα χρόνια μαρτυρίου. Κι όμως, 75 χρόνια μετά, Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί. Η μεταπολεμική, δημοκρατική, Γερμανία καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και κάθε έννοια ηθικής αρνείται επί δεκαετίες να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα.

Όμως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ξεχάσει τη βάρβαρη συμπεριφορά της ναζιστικής Γερμανίας εις βάρος του λαού μας. Τα Ολοκαυτώματα και τις μαζικές σφαγές αμάχων, την πείνα, τα βασανιστήρια, την καταναγκαστική εργασία, την αρπαγή του πλούτου του λαού μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και μοιάζει ως μη ειλικρινής η συγγνώμη του γερμανικού κράτους, όσο δεν συνοδεύεται από αποδείξεις έμπρακτης μεταμέλειας, δηλαδή τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα και την καταβολή των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Ας μη λησμονεί η σύγχρονη Γερμανία, και ιδίως η κυβέρνησή της, ότι χάρη στον αγώνα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης ενάντια στον φασιστικό Άξονα, απελευθερώθηκε και η ίδια η Γερμανία από τον χιτλερικό ζυγό!   Ας μη λησμονεί όμως και η Ελλάδα, και ιδίως η εκάστοτε κυβέρνησή της, ότι όποιος δεν αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού και της πατρίδας δεν είναι άξιος σεβασμού από τους άλλους λαούς.

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές

Αρνούμαστε να ξεχάσουμε τι σημαίνει ναζισμός, αρνούμαστε να ξεχάσουμε το Ολοκαύτωμα της Ελλάδας από το Γ’ Ράιχ, αρνούμαστε να παραδοθούμε στη λήθη. Αντιστεκόμαστε στην αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας! Αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη της Αντίστασης και της Θυσίας του λαού μας απέναντι στο φασισμό! Αγωνιζόμαστε για την αρμονική συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη των λαών στα θεμέλια όμως του αμοιβαίου σεβασμού, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Και είμαστε χαρούμενοι γιατί συμμαχητές μας στον δύσκολο αυτό αγώνα είναι όλο και περισσότεροι Γερμανοί δημοκράτες, που μας συγκινούν με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτέλειά τους!

Παραμένουμε στις επάλξεις. Δεν υποχωρούμε μέχρι να δικαιωθούμε!

Να είστε όλοι καλά!

Μανώλης Γλέζος

Print Friendly, PDF & Email