08.03.10
ΟΦΕΙΛΕΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ & ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ  TΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχονται, βάσει επίσημων στοιχείων στα εξής
:α. 7,1 δις δολάρια αγοραστικής αξίας 1938 (μας τα επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων 1946) για την καταστροφή των βασικών υποδομών της χώρας.
Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδας (προ 15 ημερών) το ποσό αυτό υπολογίζεται σήμερα σε 108,43 δις ευρώ! ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ (με το ελάχιστο επιτόκιο του 3% το έτος υπερβαίνουν το 1τρις ευρώ!)

β. 3,5 δις δολάρια αγοραστικής αξίας 1938 για το κατοχικό δάνειο (το ποσό αυτό υπολογίζεται σήμερα σε 50 δις ευρώ! ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ.
Το κατοχικό δάνειο με το πληθωριστικό χρήμα που προκάλεσε συνέβαλε καθοριστικά στην πείνα και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς απ’ αυτήν (δεν είναι άλλωστε τυχαίο το σύνθημα που ακούστηκε πρόσφατα:
ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ ΔΩΣΑΜΕ ΜΕ ΠΕΙΝΑ.

γ. οι αποζημιώσεις των θυμάτων των 89 Ολοκαυτωμάτων (56.225 νεκροί) Ενδεικτικά
Το Πρωτοδικείο της Λειβαδιάς με απόφασή του το 1997 επεδίκασε στα θύματα του Διστόμου (την οποία επισφράγισε οριστικά η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 2000) σε 35 εκ. δρχ ανά εκτελεσθέντα.

Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε για τι μιλάμε….

Σημείωση:
ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ, ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ) Ή ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ!

  Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το 1996 που ιδρύθηκε δίνει ένα συνεπή αγώνα για το εθνικό αυτό ζήτημα. Από κοινού με το δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών & Πόλεων και τις Ενώσεις Θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων της χώρας μας αλλά και με την ανιδιοτελή στήριξη ενεργών πολιτών στην Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες χώρες αγωνιζόμαστε για την απόδοση των αποζημιώσεων και επανορθώσεων ως πράξη πραγματικής μεταμέλειας του σύγχρονου γερμανικού κράτους για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ, ως έμπρακτη απόδοση δικαιοσύνης, ως οφειλόμενη πράξη απόδοσης τιμής στη μνήμη των θυμάτων και σεβασμού στον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε καταβάλλοντας βαρύτατο τίμημα για μια ανεξάρτητη και υπερήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη των λαών.
Όπως λέει και ο Πρόεδρός μας Μανόλης Γλέζος, απαιτούμε, δεν επαιτούμε τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το ιστορικό της χρέος και να διεκδικήσει, επιτέλους, τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Απαιτούμε από τη γερμανική κυβέρνηση να πάψει να υπεκφεύγει, διαδίδοντας ψευδώς ότι τάχα έχει πληρώσει στο παρελθόν ή ότι δεν οφείλει τίποτα.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει αποζημιωθεί από τη Γερμανία, ενώ όλες οι άλλες χώρες έχουν αποζημιωθεί!
Επίσης, η αλήθεια είναι ότι οι άλλες δύο χώρες της τριπλής κατοχής της χώρας μας κατά την περίοδο 1941-1945 (δηλ. η Ιταλία και η Βουλγαρία) μας έχουν αποζημιώσει και μόνο η Γερμανία αρνείται να καταβάλει τις απαιτούμενες οφειλές.

Κάποιοι υποκριτικά, ανέντιμα και υστερόβουλα μας ρωτούν: Μπορείτε να αποτιμήσετε σε χρήματα την αξία της ανθρώπινης ζωής;
Ή επίσης ρωτούν: Μήπως θέλετε άραγε να καταστρέψετε τη γερμανική οικονομία και συνεπώς τη Γερμανία;  Μήπως τελικά απλώς θέλετε να γίνετε πλούσιοι εις βάρος μας και προσχηματικά επικαλείστε τα θύματα;
Κάποιοι άλλοι, εξίσου κακοπροαίρετα, δήθεν απορούν: Γιατί τώρα; Γιατί δεν προσπαθούσατε νωρίτερα;
Και εμείς απαντούμε: φυσικά και δεν μπορεί οποιαδήποτε αποζημίωση να αναπληρώσει τις ανθρώπινες απώλειες, τον ανθρώπινο πόνο. Ωστόσο αυτό δεν ακυρώνει, αντίθετα κάνει επιτακτικές, τις δίκαιες αξιώσεις των οικογενειών των θυμάτων που επιζητούν έμπρακτη δικαίωση.
Ο λαός μας έδειξε τεράστια υπομονή και δώσαμε το χρονικό περιθώριο και την ευκαιρία στο γερμανικό λαό να αναστηλώσει τη χώρα του. Τώρα μετά από την επανένωση των δύο Γερμανιών και τη συγκρότηση ενός ενιαίου γερμανικού κράτους εξέλιπε και το τελευταίο νομικό επιχείρημα και έχουμε νόμιμες αξιώσεις από το φυσικό διάδοχο του Γ’ Ράιχ, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Και βέβαια δεν προσδοκούμε να πλουτίσουμε από τις γερμανικές αποζημιώσεις. Απλώς θα είναι μια ελάχιστη εύλογη και δίκαιη ικανοποίηση κυρίως για τις οικογένειες των θυμάτων, μια έμπρακτη μεταμέλεια του γερμανικού κράτους για τον πόνο και την καταστροφή που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα.
Πώς άραγε θα αποδοθεί δικαιοσύνη όταν κανείς δεν δικάστηκε για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, όταν κανένας δεν πλήρωσε για τη διάπραξη εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας;
Όταν επί 66 χρόνια από την τέλεση του βαρύτατου αυτού εγκλήματος η γερμανική κυβέρνηση δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να διεξάγει έρευνα δικαστική για την απόδοση των ευθυνών ή, έστω, ιστορική – επιστημονική για τη διαλεύκανση της αλήθειας και την απόδοση της ιστορικής μνήμης αλλά, αντίθετα, έκανε το παν για να συσκοτίσει την πραγματικότητα, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Γερμανία, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα;
Όταν κανένα από τα θύματα του χιτλερισμού στην Ελλάδα δεν έχει αποζημιωθεί, όταν από πλευράς γερμανικού κράτους δεν έχει ειπωθεί ούτε καν μία ξεκάθαρη, θαρραλέα συγνώμη, που θα γλύκανε λίγο τον πόνο των θυμάτων, παρά μόνο έκφραση απλής συμπάθειας που φαντάζει υποκριτική.
Έχουν άδικο όσοι ισχυρίζονται ότι όταν η εξολόθρευση του άοπλου πληθυσμού χαρακτηρίζεται στις επίσημες εκθέσεις ως «γεγονότα στο πλαίσιο των πολεμικών δραστηριοτήτων» συνεχίζεται ο διασυρμός της μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας;
Η Γερμανία με την οποία επιθυμούμε γνήσια φιλία, αμοιβαίο σεβασμό και δημιουργική συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι η Γερμανία των σφαγέων, των εγκληματιών και των εκμεταλλευτών. Είναι η Γερμανία της επιστήμης και του πολιτισμού, του Μπετόβεν και του Γκαίτε, του μεγάλου ανθρωπιστή ιατρού και θεμελιωτή της Κοινωνικής Ιατρικής Rudolf Virchof. Είναι η Γερμανία του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα και χρηματοδότη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, είναι η Γερμανία του Γκίντερ Βόλγκραφ, του γερμανού δημοκράτη που αλυσοδέθηκε στο Σύνταγμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Χούντα των συνταγματαρχών και βασανίσθηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ.Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάτι εναντίον του γερμανικού λαού. Αντίθετα στον αγώνα μας βρίσκουμε πολύτιμους συμπαραστάτες γερμανούς δημοκράτες και αντιφασίστες, που κατανοούν κι αυτοί ότι η καταβολή των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει οριστικά η μαύρη σελίδα του ναζισμού και να προχωρήσουμε μπροστά σ’ ένα κοινό δημοκρατικό ευρωπαϊκό μέλλον, με σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες του ανθρώπου, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Η γενιά μας θα δώσει το παρών στον μεγάλο αγώνα μας για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, για τον άνθρωπο και τα ιδανικά του.
Πρόκειται για έναν αγώνα εθνικής σημασίας, μακριά από κομματικούς χρωματισμούς ή ευτελείς επιδιώξεις. Έναν αγώνα-χρέος όλων μας  ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη θυσία του ελληνικού λαού, έναν αγώνα της μνήμης κόντρα στη λήθη.

Το 2010, 20 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, όλοι μαζί, Έλληνες και Γερμανοί που αγωνίζονται στο πλευρό μας, οφείλουμε να αναλάβουμε διεθνή καμπάνια με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος των αποζημιώσεων και επανορθώσεων, της αναγκαιότητας να αποδοθούν οι οφειλές στην Ελλάδα.
66 χρόνια μετά τις θηριωδίες στη Βιάννο και 19 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας, ήρθε η ώρα για την έμπρακτη αναγνώριση της τραγωδίας από την ίδια τη Γερμανία και την ανάληψη των υποχρεώσεών της. Μια κίνηση που θα αποτελέσει μοναδική συμβολή στην ειρήνη, την αληθινή φιλία και την αρμονική συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών μας κι ένα ισχυρό μήνυμα ηθικής δεοντολογίας, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα σας να απαλλαγεί οριστικά από τη σκιά του ναζισμού και από τον εφιάλτη για τις πληγές που προκάλεσε κάποτε ένα παρανοϊκό γερμανικό κράτος.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική του δικαίωση.

Αριστομένης Ι. Συγγελάκης
Οδοντίατρος, Πολιτικός Επιστήμων, Οικονομολόγος
Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Εκπρόσωπος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης

 

Print Friendly, PDF & Email