05.09.08
1221483107.jpg

 

 

 

 

Ο Κ. Παπούλιας στη Βιάννο
(15/09/2008)

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκαν χθες με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 65 χρόνια από το ολοκαύτωμα της επαρχίας Βιάννου, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο κ. Παπούλιας που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της περιοχής, σε δήλωσή του χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως ημέρα Μνήμης και ηρωικών αγώνων του Ελληνικού Λαού.«Μια ημέρα μνήμης της βαρβαρότητας του ναζισμού, που άφησε σ’ ολόκληρη την Ευρώπη μια ομάδα ανθρώπων, που ήθελαν να κατακτήσουν τον κόσμο για μια εγκληματική και βάρβαρη ιδεολογία”, τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Η σημερινή Γερμανία διδάχθηκε πολλά από το δικό της παρελθόν. Όλοι μας διδαχθήκαμε ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε σε κάθε είδους βαρβαρότητες και πρέπει να δίνουμε μάχη για τα Δημοκρατικά ιδεώδη».

(Πηγή ΕΡΤ)

 

Κάρολος Παπούλιας από την μαρτυρική Βιάννο:
«Αντισταθείτε σε κάθε είδους βαρβαρότητα»

4698.jpg4.9.08.jpg

 

 

 

 

 

 

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκαν χθες με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 65 χρόνια από το ολοκαύτωμα της επαρχίας Βιάννου, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Η κεντρική εκδήλωση έγινε στις 11 το πρωί στο μνημείο των εκατοντάδων θυμάτων, στην περιοχή Σελί Αμιρών.

Ο κ. Παπούλιας που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της περιοχής, σε δήλωσή του χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως ημέρα Μνήμης και ηρωικών αγώνων του Ελληνικού Λαού. «Μια ημέρα μνήμης της βαρβαρότητας του ναζισμού, που άφησε σ’ ολόκληρη την Ευρώπη μια ομάδα ανθρώπων που ήθελαν να κατακτήσουν τον κόσμο για μια εγκληματική και βάρβαρη ιδεολογία”, τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: Η σημερινή Γερμανία διδάχθηκε πολλά από το δικό της παρελθόν. Όλοι μας διδαχθήκαμε ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε σε κάθε είδους βαρβαρότητες και πρέπει να δίνουμε μάχη για τα Δημοκρατικά ιδεώδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε το πρωί στην 126 Σ.Μ., όπου τον υποδέχθηκαν ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, βουλευτές και οι τοπικές Αρχές.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας μετέβη στο Ηρώο των Αμιρών όπου εκ μέρους της κυβέρνησης τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και επιμνημοσύνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων.

Της κατάθεσης του στεφάνου προηγήθηκε προσκλητήριο νεκρών και ομιλία από τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, με θέμα το «Ιστορικό του Ολοκαυτώματος».

Το μεσημέρι έγινε ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε έκθεση Αρχειακού Υλικού σχετική με το Ολοκαύτωμα, σε παρακείμενη προς το χώρο του μνημείου αίθουσα.

Το απόγευμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μαρτυρικών Δήμων και Πόλεων, στο οποίο μετέχουν και ο δήμαρχος Βιάννου Μανόλης Κλαδάκης, καθώς και ο γνωστός για την αντιστασιακή του δράση Μανώλης Γλέζος. Το Συμβούλιο εξέδωσε  ψήφισμα, το οποίο επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στον κ. Πλακιωτάκη.

Το ψήφισμα ζητεί, ενόψει του «Καποδίστρια 2», οι μαρτυρικοί Δήμοι, να εξακολουθούν να διατηρούν την ονομασία και την έδρα, όπου δεν καθίσταται δυνατόν να διατηρούν και την αυτονομία τους.

[Πηγή: Ελευθερία Λάρισας]

ΣΤΗ ΒΙΑΝΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΣΠΑΝΑΚΗ

Πέρασαν 65 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 14ης Σεπτέμβρη 1943, όταν η επαρχία Βιάννου ντύθηκε στα μαύρα. Χθες ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, βρέθηκε στο Πανδημοτικό Ηρώο στο Σελί των Αμιρών Βιάννου, τιμώντας με την παρουσία του τους 461 εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Οι κάτοικοι των μαρτυρικών χωριών της Βιάννου επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έφτασε στο χώρο του μνημείου στις 11 π.μ. Προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, εψάλη η δοξολογία στο παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων, όπου βρίσκονται και ισάριθμα με τους εκτελεσθέντες καντήλια. Αμέσως μετά ψάλθηκε τρισάγιο καθώς και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των εκτελεσθέντων.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κοσμήτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Μανόλης Μικρογιαννάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια τον χαρακτήρισε «ζωντανό σύμβολο της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας», ενώ αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου είπε ότι «είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης και το δεύτερο μετά τα Καλάβρυτα πανελλήνια, ενώ έχει πολλές ομοιότητες με ένα… άλλο Ολοκαύτωμα…».
Ο κ. Μικρογιαννάκης χαρακτήρισε «αινιγματική» τη Μάχη της Σύμης, που δρομολόγησε τις τραγικές εξελίξεις και την κτηνώδη βία που επακολούθησε. «Τότε μάθαμε τι είναι η κόλαση», είπε ο κ. Μικρογιαννάκης, για να θέσει το ερώτημα: «Ήταν αυτή η μεγάλη Γερμανία του ιδεαλισμού και του πολιτισμού;». Όσον αφορά το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, είπε ότι «από τη μεγάλη Γερμανία περιμένουμε κάποια δικαίωση και από την ελληνική Πολιτεία τη συνδρομή και όχι την εναντίωση».

“ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ”
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ημέρα μνήμης και των αγώνων του ελληνικού λαού, ημέρα μνήμης της βαρβαρότητας του ναζισμού, που άφησε ερείπια σε ολόκληρη την Ευρώπη, μιας ομάδας ανθρώπων που ήθελαν να κατακτήσουν τον κόσμο με μια εγκληματική και βάρβαρη αιτιολογία. Νομίζω ότι η σημερινή Γερμανία διδάχτηκε πολλά από το δικό της παρελθόν – και ιδιαίτερα εκείνο του ναζισμού – από το οποίο νομίζω διδαχτήκαμε όλοι ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε σε κάθε είδους βαρβαρότητα και πρέπει να δίνουμε τη μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Μπαντουβάς, Λευτέρης Αυγενάκης, Μανόλης Στρατάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μαρία Σκραφνάκη και Γιάννης Σκουλάς, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, η νομάρχης Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, οι δήμαρχοι των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας, και μια ηρωική μορφή, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Μανόλης Γλέζος.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπούλιας επισκέφτηκε την έκθεση φωτογραφιών των εκτελεσθέντων, στην οποία ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμιρών κ. Μανόλη Χαλκιαδάκη.

“ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ”
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης είπε ότι «οι αγωνιστές της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας μάς δίδαξαν πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ενώ ερωτώμενος από τη “Ν.Κ.” για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για τις γερμανικές επανορθώσεις αρνήθηκε να απαντήσει.
Ο δήμαρχος Βιάννου κ. Μανόλης Κλαδάκης είπε από την πλευρά του ότι «μετά από 65 χρόνια και αίτημα πολλών ετών, η ημέρα αυτή είναι για τη Βιάννο», και υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις δέουσες τιμές. Χθες, στη 1 μ.μ., το Δ.Σ. της Ένωσης των Μαρτυρικών Δήμων συνεδρίασε στην Άνω Βιάννο με κύριο θέμα να αποφασίσουν να παραμείνουν ως έχουν οι μαρτυρικοί δήμοι στη διοικητική αναδιάρθρωση που θα επιφέρει ο “Καποδίστριας ΙΙ”. Για το θέμα αυτό επιδόθηκε ψήφισμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αργά χθες το βράδυ έκανε τα εγκαίνια της Πινακοθήκης Βιάννου, που βρίσκεται στον Κερατόκαμπο.
Αμέσως μετά, ο κ. Παπούλιας παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος Βιάννου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διανυκτέρευσε στον Κερατόκαμπο και θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για τη Χερσόνησο, όπου θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης.

(Πηγή: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ)

 

Tη θυσία της Βιάννου τιμά ο Πρόεδρος
Στο Ηράκλειο από αύριο ο Κάρολος Παπούλιας.Το πρόγραμμά του σε Βιάννο και Χερσόνησο Στις εκδηλώσεις για την 65η επέτειο του ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών Βιάννου και Ιεράπετρας θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος φτάνει αύριο το πρωί στο Ηράκλειο.

Ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει στο νομό μέχρι το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φτάσει στον αερολιμένα Ηρακλείου, στην 126 Σμηναρχία Μάχης, την Κυριακή στις 9.40 το πρωί.

Με πομπή θα μεταβεί στο δήμο Βιάννου, και συγκεκριμένα στο Σελί Αμιρών, όπου θα τον υποδεχτεί ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ι. Πλακιωτάκης και οι τοπικές Αρχές και θα αποδοθούν τιμές. Στη συνέχεια, θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ειρηναίου. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο στο χώρο του μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, με θέμα το ιστορικό του Ολοκαυτώματος. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας θα ξεναγηθεί σε έκθεση αρχειακού υλικού σχετική με το Ολοκαύτωμα, σε παρακείμενη προς το χώρο του μνημείου αίθουσα.

Αύριο στις 7.30 το απόγευμα ο κ. Παπούλιας θα παραστεί στα εγκαίνια της Πινακοθήκης Βιάννου. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατόκαμπου, κ. Σάββας Πετράκης, ο διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, κ. Άγγελος Δεληβοριάς, ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Τριαντάφυλλος Πατρασκόδης, και ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο της Πινακοθήκης.

Αύριο το βράδυ, ο δήμαρχος Βιάννου, κ. Εμμανουήλ Κλαδάκης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του κ. Παπούλια.

Στη Χερσόνησο

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στις 7.30 το απόγευμα, θα γίνει η τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Χερσονήσου. Η τελετή θα ξεκινήσει με την προσφώνηση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρη Μπάτση και του δημάρχου Χερσονήσου, κ.Σπύρου Δανέλλη. Θα ακολουθήσει η ανακήρυξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Χερσονήσου. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με μουσική εκδήλωση.

Στη συνέχεια, στις 7.45 το βράδυ, ο Κάρολος Παπούλιας θα αναχωρήσει για το μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», όπου θα τον ξεναγήσει ο κ. Γεώργιος Μαρκάκης.

Το βράδυ, στις 9, ο δήμαρχος Χερσονήσου θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από το Ηράκλειο την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι.

(Πηγή: Viannos.com)

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και μέσα σε φορτισμένο κλίμα διοργανώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης για την 65η απέτειο του ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου.

Στη Βιάννο και τα γύρω χωριά στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής έγιναν μαζικές εκτελέσεις, το 1943. Περίπου 400 άνθρωποι συνολικά εκτελέστηκαν. Δεκάδες ήταν οι οικογένειες που θρήνησαν δέκα, δεκαπέντε και είκοσι νεκρούς, συζύγους, γονείς αδέλφια και ξαδέλφια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τελευταία ανανέωση ( 17.09.08 )

 

Print Friendly, PDF & Email