Στην εκδήλωση του ΕΔΟΓΕ ην Τρίτη 17.12.2019, στο Πολεμικό Μουσείο,  απέστειλε θερμό μήνυμα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στο οποίο χαρακτήρισε τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ως «εθνικό θέμα ιδιαίτερης σημασίας», εξαίροντας, παράλληλα, τη συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου στον δίκαιο και ιερό αυτό αγώνα. Κατέληξε, δε, ότι η Ελλάδα διαθέτει «όλες τις προϋποθέσεις για την ευοίωνη εξέλιξη αυτού του εθνικού ζητήματος, μείζονος σημασίας για την δικαίωση της πατρίδας μας».

Το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα έχει ως εξής:

Αθήνα, 17/12/2019

Προς το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή σας εκδήλωση, που αφορά ένα εθνικό θέμα ιδιαίτερης σημασίας: τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα καταβάλλει αδιαλείπτως, εδώ και 23 χρόνια, από την ίδρυσή του το 1996, εργώδεις προσπάθειες, με συνέπεια, σθένος και αποφασιστικότητα.

Σας αρμόζουν εύσημα λοιπόν, που διατηρείτε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και εναργές το δίκαιο αίτημα για την ηθική, νομική και πολιτική αναγνώριση, με τρόπο έμπρακτο, του τιμήματος που κατέβαλε η χώρα μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο βαρύ ήταν αυτό το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, υλικές καταστροφές και οικονομικές αρπαγές. Μακρύς ο κατάλογος των μαρτυρικών πόλεων και χωριών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδος, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ήπειρο.

Η Βουλή των Ελλήνων έθεσε υπό την αιγίδα της τη σημερινή εκδήλωση, αναγνωρίζοντας το έργο σας και εκφράζοντας, για μία ακόμη φορά, το σταθερό ενδιαφέρον και τη συμπαράταξή της για την ευόδωση του ιερού αυτού σκοπού της μνήμης και της δικαίωσης.

Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της προς τη Γερμανία. Αντιθέτως, με ενέργειες των Κυβερνήσεών της αλλά και του Κοινοβουλίου της, τις διατηρεί ενεργές και νομικά ισχυρές με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς νομικού πολιτισμού.

Η Βουλή, με ομοθυμία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, στηριζόμενη μεταξύ άλλων και στα αποτελέσματα του συστηματικού έργου της Δημόσιας Διοίκησης ως προς τη νομική τεκμηρίωση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των αξιώσεων, προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και αξιοποιώντας τις θεσμικές της δυνατότητες, συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια.

Αποτελεί χρέος μας να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα, αδιαμφισβήτητα, συνέβαλε με τον ηρωικό αγώνα και το δημοκρατικό φρόνημα του λαού της στην επικράτηση των θεμελιωδών αρχών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του Σεβασμού των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διαθέτουμε όλες τις προϋποθέσεις για την ευοίωνη εξέλιξη αυτού του εθνικού ζητήματος, μείζονος σημασίας για την δικαίωση της πατρίδας μας.

Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας

 Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

 

Print Friendly, PDF & Email