Στις μέρες μας είναι ένα όμορφο θέρετρο στους ανατολικούς πρόποδες των Πιέριων Ορέων, μόλις 28 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, με το μαγευτικό τοπίο να κάνει κάθε επισκέπτη «πρεσβευτή» της περιοχής σε άλλους, μεταφέροντας τις εντυπώσεις του.
Στο παρελθόν είχε τα ονόματα Σκουτέρνα (περίοδος τουρκοκρατίας), λόγω της  επεξεργασίας υφασμάτων (σκουτιά όπως τα έλεγαν τότε), ενώ το 1928 ονομάστηκε Ελατούσα, λόγω των ελάτων στην περιοχή για να γίνει τελικά το 1929, Ελατοχώρι.

Στη σημερινή περίοδο το Ελατοχώρι έχει τον παλιό και το νέο οικισμό, αποτέλεσμα κατολισθήσεων τη δεκαετία του ’50 που οδήγησαν σε τροποποιήσεις στην πολεοδομική επέκταση του χωριού.

Σε αυτό το όμορφο χωριό την περίοδο της γερμανικής κατοχής, τρεις φορές πραγματοποίησαν επιδρομές τα ναζιστικά στρατεύματα. Αρχικά στις 13 Νοεμβρίου 1943 με εισβολή πυρπόληση και λεηλασία του χωριού.

Ακολούθως στις 25 Δεκεμβρίου 1943, ανήμερα των Χριστουγέννων με νέα επιδρομή και πυρπόληση.

Η τρίτη επιδρομή έγινε στις 27 Ιανουαρίου 1944, όπου πυρπολήθηκαν τα 14 σπίτια που είχαν διασωθεί από τις προηγούμενες επιδρομές, ενώ η δολοφονική μανία των επιδρομέων, οδήγησε σε 32 εκτελέσεις, μεταξύ αυτών και ανήλικα παιδιά.

Στο σημερινό Ελατοχώρι ο χώρος που συνέβησαν οι φρικαλεότητες είναι ο παλιός οικισμός, ενώ στην περιοχή υπάρχει μνημείο για τους πεσόντες και ο Δήμος Κατερίνης, τιμά και διασώζει την ιστορική μνήμη.

Πηγή φωτο: Δήμος Κατερίνης 

Print Friendly, PDF & Email