Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σήμερα καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945, σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο του Άουσβιτς βάζοντας τέλος στην φρίκη. Εκεί που δολοφονήθηκαν με βιομηχανικό τρόπο μέσα σε δυόμιση χρόνια 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, με το 1 εκατ. από αυτούς να είναι Εβραίοι.
Σύμφωνα, με στοιχεία της ιστορικής έρευνας συνολικά, 58.886 Εβραίοι της Ελλάδας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρήκαν το θάνατο στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης . Τα 3/4 των Ελλήνων Εβραίων εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Μπίρκεναου (Άουσβιτς ΙΙ) αμέσως μετά την άφιξη τους.
Όμως ακόμα και σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν αρνητές του Ολοκαυτώματος αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν τον Ναζισμό και ονειρεύονται κρεματόρια
Ο επιζών του Ολοκαυτώματος Ελί Βιζέλ είχε γράψει «Ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη».
Γι αυτό πρέπει να θυμόμαστε. Η μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι διαρκής. Ποτέ ξανά φασισμός!

Πρίμο Λέβι :
“Oταν μπηκαν οι πρώτοι Ρωσοι στρατιώτες στο στρατόπεδό μας, δεν χαιρετούσαν, δεν χαμογελούσαν.
Έδειχναν συντετριμμένοι, όχι μονον από οίκτο ,αλλά και από ένα συγκεχυμένο αίσθημα αμηχανίας, που σφράγιζε τα στόματά τους κι αλυσόδενε το βλέμμα τους μπροστά σε αυτό το μακάβριο θέαμα..
Ήταν η ίδια ντροπή η τόσο γνώριμη σε εμάς……….
Μια ντροπή που οι  Γερμανοί αγνοούσαν ..
.Η Ντροπή που νοιώθει ο δίκαιος ,μπροστά στην αδικία που διέπραξε κάποιος άλλος καθώς υποφέρει στην ιδέα ότι πλέον η αδικία υφίσταται ,ότι έχει εισχωρήσει αμετάκλητα στον κόσμο των υπαρκτών πραγμάτων και ότι η καλή του θέληση αποδείχτηκε ασήμαντη ,ανεπαρκής και παντελώς αναποτελεσματική..”
Print Friendly, PDF & Email