“Ογδόντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ της 30ης προς την 31η Μαΐου, που δύο νέα παιδιά, 19χρονοι φοιτητές, ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, πατριώτες, οργισμένοι με τους κατακτητές, όπως εξάλλου και οι φίλοι τους και συμφοιτητές τους, υπέστειλαν την πολεμική σημαία του Γ’ Ράιχ με τον αγκυλωτό σταυρό από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
(…)
Πρόκειται για την πρώτη πράξη Αντίστασης, μετά τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης, απέναντι στη ναζιστική Γερμανία και τον Άξονα! Απαιτούμε και δεν επαιτούμε! Δεν έχουμε ίχνος μνησικακίας ή εκδίκησης, αντίθετα τρέφουμε αισθήματα σεβασμού και αλληλεγγύης προς τον Γερμανικό Λαό, όπως και κάθε Λαό. Όμως η απόδοση των γερμανικών οφειλών είναι μία απαράγραπτη ηθική, ιστορική, νομική, πολιτική και οικονομική υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα που πρέπει να εκπληρωθεί. Οι διεθνείς συνθήκες και η ιστορική αλήθεια πρέπει να είναι σεβαστές απ’ όλους.
Ογδόντα χρόνια μετά το ηρωικό κατόρθωμα της Ακρόπολης συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του Ελληνικού Λαού.”
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
30 Μαΐου 1941 – 30 Μαΐου 2021
Αθήνα 30.5.2021
Ογδόντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ της 30ης προς την 31η Μαΐου, που δύο νέα παιδιά, 19χρονοι φοιτητές, ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, πατριώτες, οργισμένοι με τους κατακτητές, όπως εξάλλου και οι φίλοι τους και συμφοιτητές τους, υπέστειλαν την πολεμική σημαία του Γ’ Ράιχ με τον αγκυλωτό σταυρό από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για την πρώτη πράξη Αντίστασης, μετά τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης, απέναντι στη ναζιστική Γερμανία και τον Άξονα!
Με εξυπνάδα, λογική, θάρρος και ψυχραιμία, αφού μελέτησαν επί μέρες, βρήκαν το σημείο απ’ όπου θα ανέβαιναν στον ιερό βράχο. Επέλεξαν να πραγματοποιήσουν το εγχείρημά τους το βράδυ της 30ης Μαΐου, διότι την προηγούμενη ημέρα είχε πέσει η Κρήτη, μετά από γενναία Αντίσταση του Κρητικού Λαού, των Αστράτευτων Μαχητών. Και τα κατάφεραν, στέλνοντας σε όλη την Ελλάδα και όλη την κατεχόμενη Ευρώπη το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται και ότι ο Άξονας δεν είναι ανίκητος!
Ογδόντα χρόνια μετά απ’ αυτό το ηρωικό κατόρθωμα, που δικαίως προκαλεί ακόμη και σήμερα το θαυμασμό της ανθρωπότητας, και εβδομήντα έξι χρόνια μετά το τέλος της βάρβαρης Κατοχής η ΟΔΓ, καθολικός διάδοχος του Γ΄ Ράιχ, δεν έχει εκπληρώσει τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις της για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Δημοκρατία αξιώνει την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, την καταβολή επανορθώσεων για την καταστροφή και λεηλασία της χώρας, την έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που έχουν κλαπεί ή λεηλατηθεί την περίοδο της Κατοχής.
Παρά τα όσα κατά καιρούς διακινεί η γερμανική κρατική προπαγάνδα, η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της, που είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες». Αν και η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη αξιώσει επίσημα την απόδοση των γερμανικών οφειλών, εντούτοις το ιστορικό και σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 αποτυπώνει επίσημα, για πρώτη φορά, την ενότητα και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού Λαού υπέρ της μεθοδικής και σθεναρής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Καλούμε, συνεπώς, την Ελληνική Κυβέρνηση να αγωνιστεί ώστε να υλοποιηθεί η βούληση του Ελληνικού Λαού.
Καλούμε την Ο.Δ. της Γερμανίας να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και αλαζονική της συμπεριφορά και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Δημοκρατία για τη δίκαιη επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος, πράξη που θα αποβεί ωφέλιμη και για τις δύο χώρες. Η πρόσφατη συζήτηση του ζητήματος στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, ανήμερα της 200ης επετείου της Επανάστασης του 1821, αποτελεί αισιόδοξη εξέλιξη, μία ρωγμή στο τείχος της αδιαλλαξίας της γερμανικής κυβέρνησης. Ελπίζουμε να έχει ουσιαστική συνέχεια.
Καλούμε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον της Ελλάδας («Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανική Συνέλευση», πρόγραμμα «MOG/ Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» κ.α.) με τις οποίες επιδιώκει τον «σωφρονισμό» της ιστορικής μνήμης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Απαιτούμε και δεν επαιτούμε! Δεν έχουμε ίχνος μνησικακίας ή εκδίκησης, αντίθετα τρέφουμε αισθήματα σεβασμού και αλληλεγγύης προς τον Γερμανικό Λαό, όπως και κάθε Λαό. Όμως η απόδοση των γερμανικών οφειλών είναι μία απαράγραπτη ηθική, ιστορική, νομική, πολιτική και οικονομική υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα που πρέπει να εκπληρωθεί. Οι διεθνείς συνθήκες και η ιστορική αλήθεια πρέπει να είναι σεβαστές απ’ όλους.
Ογδόντα χρόνια μετά το ηρωικό κατόρθωμα της Ακρόπολης συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του Ελληνικού Λαού.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σημείωση: Οι πίνακες είναι των μαθητών από το 16ο Δημοτικό Γαλατσίου, το 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, το Γυμνάσιο Αλιβερίου και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος.
Print Friendly, PDF & Email