Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου. Της «αντάρτικης, πατριωτικής, οικουμενικής συνείδησης». Του «μεγαλύτερου παρτιζάνου της Ευρώπης». Του αγαπημένου μας Προέδρου, ηγέτη και συναγωνιστή στον δίκαιο αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των χιλιάδων νεκρών και της ανθρωπιστικής καταστροφής του πολέμου, μας λείπει η στεντόρεια, θαρραλέα φωνή του Προέδρου μας, η σοφία του, η αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή του στην Ειρήνη, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες ο Μανώλης Γλέζος αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή. Και από κει ψηλά, μας καλεί να αγωνιστούμε για να πάψει η αιματοχυσία, να τερματιστεί άμεσα ο όλεθρος.

Θεωρούμε καλό να αναδημοσιεύσουμε επιλεγμένα κείμενα που γράφτηκαν στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου, ξεκινώντας από την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με το άγγελμα του θανάτου του τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Σημείωση:
Ευχαριστούμε τον φωτορεπόρτερ Μιχάλη Καραγιάννη, που βρίσκεται σήμερα στην Ουκρανία καλύπτοντας τον πόλεμο, για την υπέροχη φωτογραφία του Μανώλη Γλέζου που μας χάρισε.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
https://esdoge.gr/

 

Αθήνα 30.3.2020

Ο Μανώλης Γλέζος, η μνήμη του έθνους, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Ο ακαταπόνητος αγωνιστής, ο επαναστάτης, ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, ο άνθρωπος που μαζί με τον συναγωνιστή του Λάκη Σάντα κατέβασαν τον αγκυλωτό σταυρό, το μισητό σύμβολο του ναζισμού από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, τον Μάιο του 1941, δίνοντας το σύνθημα για την παλλαϊκή Εθνική Αντίσταση στον ελληνικό λαό και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, έφυγε σήμερα από κοντά μας, βυθίζοντας στην θλίψη όλους τους Έλληνες αλλά και τους δημοκράτες όπου γης.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν φλογερός και ακάματος πατριώτης, αλλά ταυτόχρονα και έμπρακτος διεθνιστής. Παιδί του ελληνικού λαού, ο Μανώλης Γλέζος, εμπνεόμενος από το δημοκρατικό λαϊκό πατριωτισμό, τις αγωνιστικές παραδόσεις και μορφές της μακραίωνης ιστορίας αυτού του έθνους,  έκανε πράξη ζωής την αλληλεγγύη στους μαχόμενους ανθρώπους όπου γης, στους αγωνιζόμενους λαούς και έθνη απέναντι στην τυραννία, την εξάρτηση, την ξένη κατοχή, την καταπίεση οποιασδήποτε μορφής.

Κάθε μέρα της ζωής του, μέχρι την ύστατη ώρα, ήταν αφιερωμένη ως λόγος, πράξη, παράδειγμα, στην ανεξαρτησία και τη λευτεριά της πατρίδας, στη δημοκρατία, στην κοινωνική προκοπή των ανθρώπων και την ανάπτυξη του τόπου, στα δικαιώματα του κόσμου της δουλειάς.

Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, έδωσε φωνή και περιεχόμενο στο δίκαιο αγώνα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της δράσης του στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Αποχαιρετούμε με πόνο ψυχής τον Πρόεδρό μας, έχοντας την ακράδαντη πεποίθηση ότι η μνήμη και το έργο του ενώνουν όλους τους Έλληνες. Τον μαχητή, τον διανοούμενο, τον συγγραφέα. Αποχαιρετούμε τον αγνό άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον φίλο, τον ακέραιο χαρακτήρα, που έζησε μια ζωή πλούσια σε αγώνες και θυσίες για το σύνολο των Ελλήνων. Μια ζωή ασκητική και χωρίς έπαρση, παρ’ όλο ότι το όνομα και η φήμη του έφτανε έως τα πέρατα της γης.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην σύντροφο της ζωής του, την αγαπημένη μας Γεωργία, καθώς και στα παιδιά του και τα εγγόνια του. Είναι κρίμα που ο Πρόεδρός μας κηδεύεται υπ’ αυτές τις  συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας και περιορισμού των εκδηλώσεων εξαιτίας της πανδημίας, κάτι που οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε. Διαβεβαιώνουμε όμως τους συμπολίτες μας ότι μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις θα τον τιμήσουμε με ανοιχτή εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος.

Αγαπημένε μας Πρόεδρε, σπάνιε φίλε και συναγωνιστή Μανώλη, η μνήμη σου αιώνια, ο αγώνας σου, ο αγώνας του ελληνικού λαού και όλων των καταπιεσμένων, συνεχίζεται και το παράδειγμά σου θα δείχνει πάντα «φωτεινό το δρόμο για τη λευτεριά». Και σου δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, τον αγώνα για τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του ελληνικού λαού μέχρι τη νίκη!

Print Friendly, PDF & Email