Και πάλι (δυστυχώς) για τον κο Ρίχτερ.

Γιώργος Μαργαρίτης
Καθηγητής σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας ΑΠΘ

  Στην εφημερίδα Καθημερινή, στις 5 Δεκεμβρίου 2015 (ημερομηνία ηλεκτρονικής έκδοσης) φιλοξενήθηκε συνέντευση του Γερμανού «ιστορικού» Χάϊνς Ρίχτερ στην δημοσιογράφο Λίνα Γιάνναρη. Η συνέντευξη έφερε τον τίτλο «Η ιστορική επιστήμη στο εδώλιο», και με τον τρόπο που παρουσιάστηκε προφανώς στιγμάτιζε την δικαστική διώξη εναντίον του «ιστορικού». Μέσα από τον τίτλο και τα συμφραζόμενα η δημοσιογράφος και η εφημερίδα θεώρησαν ότι διώκεται και δικάζεται η ιστορική έρευνα και όχι η ανοικτή προάσπιση ναζιστικών πρακτικών και νεο-ναζιστικών «ιστορικών θέσεων».

  Η ίδια η τεχνική της συνέντευξης στήριξης στον αναξιοπαθούντα «ιστορικό» δημιουργεί ερωτηματικά. Πραγματικά γίνεται αναφορά στο αδύναμο σημείο του κατηγορητηρίου, δηλαδή στον ισχυρισμό του Ρίχτερ ότι η «επιχείρηση Μαρίτα», όπως και η αντίστοιχη με το κωδικό όνομα «Ερμής» (εισβολή στα Βαλκάνια και στην Κρήτη αντίστοιχα) δεν επηρέασε την γενικώτερη πορεία του πολέμου, δηλαδή το ημερολόγιο της ήδη προγραμματισμένης εισβολής των ναζί στην Σοβιετική Ένωση. Αυτό το σημείο υπήρξε πραγματικά αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης η οποία και έχει καταλήξει σε συμπεράσματα τα οποία θεμελιώνονται σε σημαντική βιβλιογραφία.

  Πίσω όμως από ετούτο το ζήτημα υποκρύπτεται η ανοικτή αναθεώρηση της ιστορίας στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του ναζισμού και των στρατιωτικών πρακτικών του. Μεταφέρω κατά λέξη από το άρθρο της Καθημερινής τα λόγια του Ρίχτερ (αυτολεξεί καθότι σε εισαγωγικά).

 «Δεν είναι μόνο η αρχαία Ελλάδα που έχει τους μύθους της, τους έχει και η σύγχρονη» (…) «Είναι αλήθεια ότι οι άτακτοι Κρήτες σκότωναν αρχικά μόνο τους  τραυματισμένους αλεξιπτωτιστές, επειδή δεν είχαν όπλα, αλλ΄στην αρχή δεν υπήρχε οργανωμένη αντίσταση ούτως ή άλλως. Οι Γερμανοί όμως αντέδρασαν με αντίποινα. Αυτό που έγραψα είναι ότι μέχρι την Επιχείρηση Ερμής (σ.σ. εναντίον της Κρήτης), ο Β’ Π.Π. υπήρξε σχετικά «καθαρός» πόλεμος, στον οποίο όλες οι πλευρές σέβονταν το διεθνές δίκαιο του πολέμου (σ.σ. Συμβάσεις της Χάγης). Ήταν όταν ξεκίνησαν αυτές οι επιθέσεις και τα αντίποινα που ο πόλεμος έγινε «βρώμικος». Αυτή είναι η άποψη της διεθνούς ιστοριογραφίας».

  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  https://esdoge.gr/margaritis-richter/

 


 

“Όχι στην Ελληνογερμανική Συνέλευση” – Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α’ ΚΑΙ Β’ ΒΑΘΜΟΥ

Αθήνα 16.10.2015

Αξιότιμοι κ.κ. Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, Πρόεδροι και Μέλη των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων,

με αφορμή την «5η Ελληνογερμανική Συνέλευση», οι εργασίες της οποίας πρόκειται να λάβουν χώρα από 4-7.11.2015 στο Βερολίνο, με τον προσήκοντα σεβασμό στον θεσμικό σας ρόλο και την υψηλή κοινωνική σας αποστολή και με αίσθημα ευθύνης θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

     Όπως είναι ευρέως πλέον γνωστό, η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» αποτελεί θεσμό γερμανικής εμπνεύσεως, τα νήματα του οποίου (έστω και πιο διακριτικά από το παρελθόν μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε) κινεί ο περιβόητος κ. Γιόακιμ Φούχτελ. Ακόμη και τα πνευματικά δικαιώματα του site του θεσμού  αυτού ανήκουν στο γερμανικό δημόσιο όπως αυτό αναφέρει: « © 2011 – 2015 Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung». Στρατηγικός της στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυσή της στην οικονομική, πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας μας και η λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, με δέλεαρ την παροχή «τεχνογνωσίας», «συμβουλών», «εκπαίδευσης» και άλλης βοήθειας. Όμως η μέχρι τώρα εμπειρία του θεσμού αυτού έχει αποδείξει ότι ισχύει απόλυτα η φράση: «άνθρακας ο θησαυρός». Και στις ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα, περιπτώσεις που υπήρξε παροχή ουσιαστικής τεχνογνωσίας αυτό έγινε με το «αζημίωτο» για τα γερμανικά συμφέροντα, μέσω χρηματοδότησης από πόρους του ελληνικού ΕΣΠΑ, χωρίς διαγωνισμό, κατά παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου! Για να μην επικαλεστούμε το γεγονός ότι σύμφωνα με επίσημα γερμανικά στοιχεία, μεγάλο μέρος των δήμων της ΟΔΓ είναι καταχρεωμένοι κι επομένως είναι αμφίβολο στο κατά πόσο είναι σε θέση να παρέχουν καλές πρακτικές στους ΟΤΑ της χώρας μας…

     Όπως πλήθος στοιχείων μαρτυρούν, το στρατηγικό αυτόεγχείρημα  της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπεί στον έλεγχο των πόρων της χώρας (ενέργεια, σκουπίδια, ακίνητη περιουσία, κονδύλια της Ελλάδας από το ΕΣΠΑ κτλ.) και της αναπτυξιακής πορείας των περιφερειών και των δήμων της χώρας. Επιχειρείται παράλληλα η απορρόφηση των προικισμένων με ιδιαίτερες σπουδές και δεξιότητες νέων μας σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας υπό σκληρές συνθήκες – θέσεις που δεν προσελκύουν τη γερμανική νεολαία – και ο προσανατολισμός του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και της ελληνικής οικονομίας στις ανάγκες της Γερμανίας εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: https://esdoge.gr/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/


 Απέτυχε η γερμανική μεθόδευση στον Χορτιάτη

Ο Μαρτυρικός Χορτιάτης λέει ΟΧΙ στην παραχάραξη της Ιστορίας και τον ενταφιασμό της διεκδίκησης των  Γερμανικών Αποζημιώσεων      

      Οι κάτοικοι του Χορτιάτη έλαβαν μία πρόσκληση για τη συμμετοχή τους σε κάποια δράση, σχετική με το κάψιμο του χωριού, το Σεπτέμβριο του 1944. Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω ενός φορέα, που τον ονόμασαν: « Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον».  Το Ταμείο έχει σκοπό να χορηγεί 500.000 ευρώ το χρόνο , μέχρι το 2015, και 1.000.000 ευρώ, το χρόνο  μέχρι το 2017 συνολικά ( δεδομένης  της ύπαρξης  εκατό αναγνωρισμένων Ολοκαυτωμάτων στη χώρα  αντιλαμβανόμαστε οτι πρόκειται για ψύχουλα), τους Μαρτυρικούς Τόπους στην Ελλάδα, με  στόχο την αναθεώρηση της Ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης, σύμφωνα με τα συμφέροντα της Γερμανίας, με την οργάνωση  δράσεων σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων και Γερμανών πολιτών.   Ανάμεσα σε αυτές και η κοινή … προσέγγιση βιβλίων Ιστορίας πάνω σε θέματα που αφορούν τους δύο λαούς!
Ωστόσο, η Γερμανία αρνείται συστηματικά,  παρόλο που είναι πλέον ενιαία, να  τιμήσει την υπογραφής της στη συνθήκη του Λονδίνου του 1953 και να  προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για τους χιλιάδες θανάτους  και καταστροφές που  προκάλεσε κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου στη χώρα μας.
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα  κρούει το κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τις προσπάθειες του Βερολίνου- μέσω δώρων και δημόσιων σχέσεων και δράσεων, όπως η σημερινή στον Χορτιάτη-  να τερματίσει τις διεκδικήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής.
Ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη,  έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να  δεχτεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση  από το  Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον,  ενώ η συντριπτική  πλειοψηφία των μαρτυρικών  δήμων στην Ελλάδα- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- βρίσκονται απέναντι από τη συγκεκριμένη δράση του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών.  Ωστόσο  προκαλεί  εύλογα ερωτηματικά ότι οι διοργανωτές της δράσης στο Χορτιάτη  διακηρύσσουν ότι το πρόγραμμα υλοποιείται  με την … αμέριστη συμπαράσταση  του Δήμου ( !) και αυτό μεταφράζεται με τη βοήθεια που προσφέρει  η Δημοτική Αρχή όσον αφορά  σε διευκολύνσεις χρήσης δημοτικών χώρων για την υλοποίηση της δράσης. Η Γερμανία, αντί να προσπαθεί να κλείσει το θέμα των οφειλών της προς την Ελλάδα με υπεκφυγές και προπαγανδιστικές τακτικές, οφείλει  να φανεί συνεπής στο Διεθνές Δίκαιο, αποζημιώνοντας τη χώρα μας ηθικά και υλικά.
Πίσω από αυτήν την ιστορία υπάρχουν όχι μόνο Γερμανοί αλλά και Έλληνες,  οι οποίοι δουλεύουν για τους σκοπούς του Ταμείου αυτού και, φυσικά, πληρώνονται αδρά εις βάρος της εθνικής μας υπόθεσης ( είναι ενδεικτικό οτι  πρόσφεραν  αφειδώς, στο πλαίσιο εικαστικής εκδήλωσης, σε θεατρική ομάδα της πόλης, για δύο παραστάσεις, 1700 ευρώ! Ποσό που η θεατρική ομάδα, που δίνει δωρεάν τις παραστάσεις, αρνήθηκε μόλις αντιλήφθηκε οτι χρηματοδοτείται απο το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον,γεγονός που οι διοργανωτές προσπαθούσαν να αποκρίψουν)

Οι οικογένειες των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη καλούν όλους τους Χορτιατινούς αλλά και όλους τους ευαίσθητους πολίτες  να πουν  ΟΧΙ στην προσπάθεια  παραχάραξης της Ιστορίας και εκμαυλοσμού  των συνειδήσεων !! ΟΧΙ  στη συμμετοχή  σε προγράμματα και δράσεις που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον ως επιχειρήματα στα χέρια της Γερμανίας, προκειμένου να αποφύγει τις αποζημιώσεις!!

Δημοτική Παράταξη:
Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη


 

Έκθεση Αντιστασιακού Τύπου της Κατοχής

Το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) διοργανώνει Έκθεση με τίτλο:

«Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής & Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941-44»

Η Έκθεση θα λάβει χώρα στις αίθουσες 2 και 3 του Ζάππειου Μεγάρου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Δευτέρα 12 έως το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, μεταξύ των ωρών 10 πμ και 8 μμ.

(Είσοδος Ελεύθερη)

-21-27

Θα εκτεθούν 230  αντιστασιακές εφημερίδες και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις

της περιόδου 1941-44, από την Βιβλιοθήκη – Αρχείο του Γεωργίου Δολιανίτη,

εκπαιδευτικού – πρ. Σχολάρχη και μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας του ΕΣΔΟΓΕ.

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Γλέζος

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Στέφανος Ληναίος

 

Print Friendly, PDF & Email