Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, απέστειλε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανία προς την Ελλάδα, ενημερώνοντάς τους ότι ξεκινά κύκλο συναντήσεων και διαλόγου με τους θεσμικούς εκπροσώπους της χώρας. Αντικείμενο των συναντήσεων στις οποίες καλεί το Εθνικό Συμβούλιο είναι η «ανάληψη των αναγκαίων και κατάλληλων πρωτοβουλιών από την Ελληνική Δημοκρατία με στόχο τη σθεναρή και αποφασιστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».

  Όπως τονίζει στην επιστολή του το Εθνικό Συμβούλιο, «είναι κοινός τόπος ότι η χώρα μας υπέστη ιδιαίτερα βάρβαρη μεταχείριση από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και πλήρωσε βαρύτατο τίμημα, τόσο σε αίμα όσο και σε καταστροφές που υπέστη. Ωστόσο, και σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, οι δίκαιες αξιώσεις της Ελλάδας δεν ικανοποιήθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστον. Αντίθετα, οι όποιες προσπάθειες έγιναν, συνάντησαν διαχρονικά την αδιάλλακτη και υπεροπτική στάση της Ο.Δ. της Γερμανίας». Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου «έχουμε την πεποίθηση ότι όσο το ζήτημα των γερμανικών οφειλών παραμένει εκκρεμές, θα αποτελεί αιτία πικρίας και προστριβών με την εκάστοτε γερμανική κυβέρνηση, επηρεάζοντας αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών». Οι ίδιοι τονίζουν: «θεωρούμε ότι με τον πολύχρονο αγώνα μας, πέρα και πάνω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, καταφέραμε και σφυρηλατήσαμε ένα πατριωτικό πανδημοκρατικό μέτωπο διεκδίκησης και αγώνα, γεγονός που αποτελεί πολιτική κατάκτηση, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε».

  Το Εθνικό Συμβούλιο ιδρύθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1996 από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και της αντιδικτατορικής πάλης, πρωτοστατούντος του Μανώλη Γλέζου και αγωνίζεται για την απόδοση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα (επανορθώσεις για τις καταστροφές και την αρπαγή του πλούτου, αποζημιώσεις στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου και επαναπατρισμός των κλαπέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτισμικών θησαυρών).

Print Friendly, PDF & Email