Στις 4.8.2022 κατατέθηκε από την Ανεξάρτητη Βουλευτή Α’ Αθηνών, Αγγελική Αδαμοπούλου, ερώτηση με θέμα: «Αυστηρή κριτική της FIR στην Υπουργό Εξωτερικών της ΟΔΓ για το ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών.»

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε (ή και να κατεβάσετε) την ερώτηση η οποία έχει αριθμό πρωτοκόλλου 6820/04.08.2022.

Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της ερώτησης από τον ακόλουθο διαδικτυακό σύνδεσμο:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?type=&SessionPeriod=&partyId=&mpId=111de801-f2a2-47bc-bd45-aa8d00cd2eea&ministry=&datefrom=&dateto=&pageNo=1

 


 

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α ́ ΑΘΗΝΩΝ

4 Αυγούστου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νικόλαο Δένδια.

Θέμα: «Αυστηρή κριτική της FIR στην Υπουργό Εξωτερικών της ΟΔΓ για το ζήτημα
των Γερμανικών Οφειλών.»

Κύριε Υπουργέ,

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό για την ελληνική κοινωνία και όπως αναφέρθηκε εκ μέρους σας στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Annalena Baerbock, η ρύθμισή του, που είναι κυρίως ένα θέμα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες.

Σε απάντηση της αρνητικής στάσης για το θέμα της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών [FIR] εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο εκφράζει την απογοήτευσή της για την «υποκριτική συμπεριφορά» της κας Α. Baerbock σχετικά με τις ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Ακολούθως παρατίθεται αναλυτικά η ανακοίνωση – δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών [FIR] προκειμένου να καταστεί ευρέως αντιληπτή η σπουδαιότητα του θέματος.

“Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αυστηρή κριτική της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών [FIR] στην Υπουργό Εξωτερικών της ΟΔΓ για το ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών.

Σε μία πολύ σημαντική παρέμβαση προέβη την 29 η Ιουλίου 2022 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την «υποκριτική συμπεριφορά» της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Α. Baerbock αναφορικά με τις ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Η FIR και τα μέλη της δηλώνουν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν το αίτημα των Ελλήνων για την απόδοση των απαιτούμενων αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Προσυπογράφουμε την ανακοίνωση της FIR και ευχαριστούμε τους συναγωνιστές μας για την αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη τους και τη συνέπειά τους. Σε ό,τι, δε, αφορά τα όσα είπε η κα Baerbock περί επενδύσεων σε μαρτυρικά χωριά αντί για την απόδοση των απαράγραπτων γερμανικών οφειλών κάνουμε ένα μόνο σχόλιο:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ!…

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) έχει ως εξής (η μετάφραση – απόδοση από τα αγγλικά είναι των Λη Σαράφη και Άννας Μαρίας Κωνσταντάκη):

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ (FIR) 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βερολίνο 29.7.2022

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) είναι απογοητευμένη από τη στάση της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Baerbock αναφορικά με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

Αυτοί που ανέμεναν ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα επεδείκνυε μια πιο ρεαλιστική στάση στο ζήτημα της αναγνώρισης των ελληνικών αξιώσεων επανόρθωσης και αποζημίωσης για τα εγκλήματα πολέμου και την κλοπή των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων κατά την περίοδο της κατοχής, απογοητεύθηκαν οικτρά από την επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock (στην Ελλάδα).

Είναι γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε – όπως και ο προκάτοχος της Frank –Walter Steinmeier το 2018 – έναν χώρο όπου χιλιάδες Έλληνες φυλακίστηκαν και κακοποιήθηκαν, άφησε λουλούδια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα και ανακοίνωσε, σε συνέντευξή της σε εφημερίδα, ότι ήταν «ζήτημα καρδιάς» γι’ αυτήν η ανάμνηση της ναζιστικής κυριαρχίας του τρόμου.

Με συμβολικές κινήσεις και όμορφα λόγια, όμως, επιχείρησε να ξεγελάσει τα θύματα, τους συγγενείς τους και την ελληνική κυβέρνηση η οποία επιμένει στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Η κυρία Baerbock έκανε σαφές ότι η ίδια και η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ούτε κατά το ελάχιστο διατεθειμένη για συζητήσεις πάνω στο ζήτημα αυτό.

Η FIR εκφράζει την απογοήτευσή της για την υποκριτική συμπεριφορά της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τις τελετουργίες «απόδοσης τιμής» δεν μπορούν να κρύψουν τις πολιτικές επιπτώσεις της άρνησης διαπραγμάτευσης για τις επανορθώσεις.

Η FIR και τα μέλη της συνεχίζουν να στηρίζουν το πολιτικό αίτημα των ενώσεων θυμάτων της κατοχής στην Ελλάδα για την απόδοση των απαιτούμενων αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Με τις καλύτερες ευχές

Dr. Ulrich Schneider, Γενικός Γραμματέας της FIR”.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Πως προτίθεστε να αξιοποιήσετε την αυστηρή κριτική της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών [FIR] στην Υπουργό Εξωτερικών της ΟΔΓ για το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αγγελική Αδαμοπούλου
Ανεξάρτητη Βουλευτής Α ́ Αθηνών

Print Friendly, PDF & Email