Το απόγευμα της Τρίτης 4.12.2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά. Στη συνάντηση, που έγινε σε ζεστό κλίμα και ήταν γόνιμη, συμμετείχαν, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου οι συμπρόεδροι Βασίλης Μπρακατσούλας, Χρήστος Τσιντζιλώνης και Δημήτρης Παλαιολογόπουλος και οι συγγραμματείς Δημήτρης Αλευρομάγειρος και Αριστομένης Συγγελάκης. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.

  Στο πλαίσιο της συνάντησης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το μείζον ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, εν όψει και της επικείμενης εισαγωγής στην Ολομέλεια του Πορίσματος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης κι εκφράστηκε από κοινού η έκκληση να μην υπάρξει περαιτέρω αναβολή της. Η συζήτηση εστιάστηκε στις αναγκαίες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Δημοκρατίας και κυρίως στην επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση (23 χρόνια μετά την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 14.11.1995), στην παροχή άδειας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και στην ανάγκη σύναψης Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Ο.Δ. της Γερμανίας.

Υπήρξε επίσης ενημέρωση για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο για την κλιμάκωση του αγώνα διεκδίκησης, εντός και εκτός Ελλάδας, με την καθοριστική συμβολή δημοκρατών και συλλογικοτήτων από τη Γερμανία, καθώς και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR), μία υποστήριξη που συνεχώς διευρύνεται. Εκφράστηκε, επιπλέον, η πλήρης αποδοκιμασία του Εθνικού Συμβουλίου και συνολικά του Κινήματος Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών για τις νεοαποικιοκρατικές μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης («Ελληνογερμανική Συνέλευση», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας»), που έχουν ως στόχο την παραχάραξη της ιστορίας, την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και την περαιτέρω διείσδυση των γερμανικών συμφερόντων στη χώρα μας. Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε η διαρκής και σταθερή συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Συμβουλίου και του Κινήματος Αλλαγής.

Τη συνάντηση έκλεισε η κα Γεννηματά τονίζοντας ότι «η υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών είναι υπόθεση του έθνους και όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων».

Κλείνοντας, ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 7.8 και το Σάββατο 8.12 το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συνδιοργανώνει από κοινού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Συγγραφέων – Λογοτεχνών Ηπείρου Επιστημονικό Συμπόσιο στα Ιωάννινα με τίτλο «Αντίσταση, Ολοκαυτώματα και Λογοτεχνία. Ο αγώνας για Μνήμη και Δικαιοσύνη – Ιστορικοπολιτικές διαστάσεις και Εκπαίδευση».

Αθήνα 5.12.2018

Print Friendly, PDF & Email