Επέτειος 80 χρόνων από την γερμανική εισβολή: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων – Ποιοι Γερμανοί τη στηρίζουν

Ο σύλλογος “Σεβασμός για την Ελλάδα” στο Βερολίνο ενημερώνει την κοινή γνώμη για την Κατοχή. Συμφιλίωση χωρίς συζήτηση για τις διεκδικήσεις είναι αδύνατο να υπάρξει. Η FAZ για τα 80 χρόνια από την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα,

“Κανείς δεν αμφισβητεί ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα σφαγές από γερμανούς στρατιώτες. Την ίδια στιγμή όμως παραμένει ανοιχτό αν η Ομοσπονδιακή Γερμανία υποχρεούται να καταβάλλει πολεμικές επανορθώσεις”, γράφει η διαδικτυακή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: “80η επέτειος της γερμανικής εισβολής: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων”.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: “80 χρόνια μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941 η ελληνική κυβέρνηση επαναδιατυπώνει τη προτροπή της προς τη Γερμανία για διαπραγματεύσεις με αντικείμενο πολεμικές επανορθώσεις. Λίγο πριν την επέτειο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά μετά από ερώτηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων είναι έγκυρες και ενεργές και συνεχίζονται με κάθε μέσο. Ο κ. Γεννηματάς τόνισε ότι διαπραγματεύσεις θα επιδρούσαν θετικά στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Τον Ιούνιο του 2019 η τότε κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο διαπραγματεύσεις για πολεμικές επανορθώσεις. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Γερμανία απέρριψε το αίτημα. Λίγους μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθε με διπλωματική νότα, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει.

 .
Ilektra Germanou

Print Friendly, PDF & Email