Οι αυτόμολοι Γερμανοί στον ΕΛΑΣ.
Το ΧΧΙ/999 Ποινικό Τάγμα στην Μαγνησία
Το νέο βιβλίο του Χαράλαμπου Αλεξάνδρου
Του Απόστολου Κ. Αποστολάκη
  Το θέμα των αντιναζί Γερμανών που αυτομόλησαν στον ΕΛΑΣ έχει αρκετές αναφορές στην Ελληνική ιστοριογραφία και αρθρογραφία ίσως γιατί ήταν ένα φαινόμενο που πήρε διαστάσεις τέτοιες που παρακίνησαν το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ να ασχοληθεί και να εκδώσει διαταγή-απόφαση με υπογραφή του ίδιου του Στέφανου Σαράφη και του νομικού συμβούλου του ΕΛΑΣ Κων. Δεσποτόπουλου.
 Το πόνημα όμως του Αλεξάνδρου δεν αναφέρεται γενικά και περιστασιακά .
 Επικεντρώνεται ειδικότερα στην περιοχή της Μαγνησίας όπου αυτομόλησαν μαζικά οι αντιφασίστες Γερμανοί στο δραστήριο 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.
Ο Αλεξάνδρου με γλαφυρό τρόπο που δεν κουράζει, παραθέτει λεπτομερή στοιχεία που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελληνική βιβλιογραφία . Εξιστορεί με ακριβή τρόπο χωρίς τις συνηθισμένες υπερβολές, την ιστορία των Γερμανών αντιναζί στρατιωτών και την απάνθρωπη μεταχείριση που είχαν ορισμένοι από αυτούς δυστυχώς και από τους Άγγλους μετά την απελευθέρωση .
Μας παραθέτει με αντικειμενικό τρόπο την καθοριστική συμβολή της Αμερικάνικης στρατιωτικής αποστολής OSS (Office of Strategic Services) στο Πήλιο, και την τεχνογνωσία που πρόσφερε στο ΕΑΜ για να δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών όχι μόνο στην Μαγνησία αλλά σε όλη την ανατολική Θεσσαλία .Παραθέτει στοιχεία για τον επικεφαλής της Αμερικάνικης αποστολής καθηγητή στο Χάρβαντ Ρόμπερτ Κναπ, ειδικευμένο στον ψυχολογικό πόλεμο και το θετικό αποτέλεσμα που είχε η προσεγγισή του με τους Γερμανούς αντιφασίστες .
  Ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου όπως και στο βιβλίο του για την Μεραρχία ΠΙΝΕΡΟΛΟ έτσι και εδώ βασίζεται σε αρχειακές πηγές και όχι μόνο σε προφορικές μαρτυρίες που πολλές φορές δεν συμφωνούν μεταξύ τους και ούτε είναι αξιόπιστες.
  Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών αντιναζί προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ δεν είναι μία αυθαίρετη άποψη όπως ίσως κάποιος μπορεί να σκεφτεί . Ο Αλεξάνδρου αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία τεκμηριώνει τους λόγους που έγινε αυτό που δεν άλλοι από το γεγονός ότι μαζική αυτομόληση Γερμανών έγινε μόνο στην Θεσσαλία όπου ο ΕΛΑΣ ήταν κυρίαρχος .
  Οι Γερμανοί και ορισμένοι Αυστριακοί αντιφασίστες ήταν όλοι τους στιγματισμένοι από το Χιτλερικό καθεστώς ως Κομμουνιστές η Σοσιαλδημοκράτες και ήταν επόμενο να προσχωρήσουν σε ιδεολογικά συγγενικό πολιτικό χώρο . Δηλαδή στο ΕΑΜ .
  Δεν παραλείπει βέβαια να αναφερθεί στην εμβληματική μορφή του αντιφασίστα ηγέτη των Γερμανών αυτόμολων Λούντβιχ Γκεμ για τον οποίον και εμείς είχαμε αναφερθεί σε ένα μικρό αφιέρωμα παλαιότερα.
Στην εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου που έκανε ο Χριστόφορος Σεμέργελης αναφέρονται και άλλα στοιχεία για το βιβλίο .
Ακούραστος ο Αλεξάνδρου τιμάει και συνεχίζει με τον δικό του τρόπο την ιστορία του πατέρα του Κώστα Αλεξάνδρου ,αφιέρωμα του οποίου κάναμε λίγους μήνες πριν . https://www.facebook.com/simea2016/posts/1139365086405397
Ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου έχει αφιερώσει την ζωή του στην ανάδειξη της ιστορίας του Αντάρτικου στο Πήλιο και την ιδιαίτερη συμβολή του χωριού του στον Αγώνα . Ίδρυσε και είναι πρόεδρος του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς το οποίο λειτουργεί ένα μικρό αλλά αξιόλογο μουσείο .
Σημείωση : Στην πρώτη φωτογραφία αριστερά είναι το οπισθόφυλλο του βιβλίου και δείχνει μια αφίσα που έφτιαξαν οι αντιφασίστες Γερμανοί με αρκετά βέβαια ορθογραφικά λάθη .
πηγη  simea
Print Friendly, PDF & Email