Ο Μανώλης Γλέζος εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής και Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941-1944», από τη βιβλιοθήκη-αρχείο του Γιώργου Δολιανίτη, που δεν μπόρεσε να

παραστεί επειδή αναρρώνει από ένα θέμα υγείας που αντιμετώπισε, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε από 1-4 Ιουνίου στο Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Παν/μίου Πελοποννήσου, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα και τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τίμησε τον Μανώλη Γλέζο, απονέμοντάς του γλυπτό μετάλλιο. Ο δήμαρχος τόνισε ότι έχει πολλές διαφωνίες με τον Μανώλη Γλέζο σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε όμως ότι τον εκτιμάει απεριόριστα γιατί είναι άνθρωπος της αντίστασης σε όλα τα επίπεδα, είναι άνθρωπος με στάση ζωής που αποτελεί παράδειγμα για όλους, είναι πρόσωπο που αγωνίζεται για την ενότητα και έχει κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό όλου του πολιτισμού φάσματος.

Ο Μανώλης Γλέζος από την πλευρά του μίλησε για το μεγάλο θέμα των Γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, δίνοντας στο κοινό που παρακολουθούσε σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για διάφορες πτυχές της υπόθεσης. Όπως τόνισε, το αίτημα είναι να επιστρέψει η Γερμανία τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανήκουν στην Ελλάδα, να πληρώσει για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα Γερμανικά στρατεύματα όταν εισέβαλαν στη χώρα, να αποπληρώσουν οι Γερμανοί το λεγόμενο κατοχικό δάνειο. Επίσης, ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε ότι η Γερμανία συμπεριφέρθηκε στην Ελλάδα με βάναυσο τρόπο, επειδή ο ελληνικός λαός έχει ένα μοναδικό κατόρθωμα, κατάφερε να ορθωθεί μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και όπως σημείωσε, αυτό το κατάφερε επειδή διατηρήθηκε ζωντανή η ελληνική γλώσσα, επειδή ο λαός έπαιρνε τις αποφάσεις του με συλλογικό τρόπο στις λαϊκές συνελεύσεις, επειδή η εκκλησία διαδραμάτισε έναν συνεκτικό ρόλο και γιατί στον Έλληνα υπάρχει η ιδεολογία της αντίστασης. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μανώλης Γλέζος κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τη συνέχιση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης Νίκου Νικολάου Γλέζου, στην Απείρανθο της Νάξου.

Στην έκθεση που φιλοξενεί 230 διαφορετικούς τίτλους αντιστασιακών εντύπων, που συντάσσονταν, τυπώνονταν και διανέμονταν από αντίστοιχες αντιστασιακές ομάδες με κίνδυνο της ζωής τους. Φιλοξενούνται επίσης 470 εξώφυλλα λογοτεχνικών εκδόσεων. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από την Βιβλιοθήκη-Αρχείο του εκπαιδευτικού – πρώην Σχολάρχη Γεωργίου Δολιανίτη. Το στοιχείο αυτό, της μεγάλης παραγωγής εντύπων και βιβλίων αντιστασιακού χαρακτήρα είναι ενδεικτικό του μαζικού, καθολικού, παλλαϊκού χαρακτήρα της Εθνικής μας Αντίστασης.

Στην έκθεση φιλοξενείται και το πρωτοσέλιδο της «Βραδυνής» της 2ας Ιουνίου 1941, σύμφωνα με το οποίο: «Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τα φρένας αυτοί που υπεξήρεσαν εν ώρα νυχτός τη γερμανικήν σημαίαν την ώρα που αυτή εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως παραπλεύρως της δικής μας ελληνικής σημαίας. Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Έλληνες που αγαπούν το Έθνος των. Διότι μόνον παράγοντες ή όργανα ξένης προπαγάνδας ημπορούσαν να διαπράξουν μίαν τόσον επαίσχυντον αλλά και τόσον επικίνδυνον, ως προς τα συνέπειάς της, πράξιν». Ο Μανώλης Γλέζος, πρωταγωνιστής μαζί με τον αείμνηστο Λάκη Σάντα της κορυφαίας αυτής αντιστασιακής πράξης, που η δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου και τα φερέφωνά της χαρακτήριζαν ως «επαίσχυντη» ή «αντεθνική», έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης για τον Αντιστασιακό Τύπο της Κατοχής, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

 

Η επιμέλεια της έκθεσης και του αρχειακού υλικού είναι των: Μαίρης Τσουλάκου M.Sc., επιμελήτριας αρχαιοτήτων, Σωτήρη Θεοδωρόπουλου – Ομάδα «Πάμε βόλτα». Το υλικό έχει συγκεντρωθεί χάρη στις επίπονες προσπάθειες και το όραμα του μέλους της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου και Σχολάρχη Γεωργίου Δολιανίτη. Στην πραγματοποίηση της παρουσίασης της έκθεσης στην Καλαμάτα συνέβαλε καθοριστικά το μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Κώστας Αλεξίου.

 

Δείτε σχετικό βίντεο: https://www.eleftheriaonline.gr/local/politismos/ekdiloseis/item/125942-kalamata-o-manolis-glezos-egkainiase-ekthesi-tou-antistasiakoy-typou-vinteo

 

Πηγές:

kalamatajournal.gr

eleftheriaonline.gr και ενημέρωση από τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Print Friendly, PDF & Email