Μια ιδιαίτερου συμβολισμού παράταση σε μια θεατρική απόδοση του ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» της θεατρολόγου και σκηνοθέτη Ισμήνης Σακελλαρο…

 

Μια ιδιαίτερου συμβολισμού παράταση σε μια θεατρική απόδοση του ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» της θεατρολόγου και σκηνοθέτη Ισμήνης Σακελλαροπούλου, θα δοθεί φέτος από τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος» στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου της μαρτυρικής μας πόλης για την επέτειο των 80 ετών από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Τμήμα από το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του 2019 το οποίο ήδη κυκλοφόρησε σε βιβλίο εδώ και λίγα 24ωρα, από την θεατρολόγο και σκηνοθέτη, θα ανέβει για μία και μόνη παράσταση στο Δικαστικό Μέγαρο των Καλαβρύτων την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, την παραμονή της κορύφωσης των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, ώρα 6.00 το απόγευμα.

Η παράσταση για περιορισμένο αριθμό θεατών λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας της αίθουσας των ακροάσεων του Πρωτοδικείου των Καλαβρύτων, αφορά στο τμήμα της δίκης των Ναζί κατακτητών για τα εγκλήματα πολέμου κατά των Καλαβρυτινών και αφορά, όπως η ταινία αλλά και το βιβλίο της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, στην ευαισθητοποίηση για την μεγάλη οφειλή των Γερμανών έναντι στις αποζημιώσεις των θυμάτων της Σφαγής των Καλαβρύτων, ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα των Ναζί στη χώρα μας κατά τον Β’ Π.Π.

«Οι 3.369 είναι οι αιτήσει που έχουν κάνει Καλαβρυτινοί συγγενείς θυμάτων για αποζημιώσεις και οφειλές. Μέσα από την τέχνη του θεάτρου κα εμείς με τη σειράς μας, 80 χρόνια μετά το έγκλημα αυτό, ζητάμε δικαίωση. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι αυτή τη ταινία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου η οποία γυρίστηκε μάλιστα στο χώρο του Αρείου Πάγου, να ανέβει και στα Καλάβρυτα, στο σκέλος της δίκης» αναφέρει η Ευθυμία Μπενάκη η οποία και ανέλαβε την επιμέλεια της παραγωγής.

Οι πρόβες έχουν ήδη προχωρήσει στο Θεατρικό Στέκι στις Εργατικές Κατοικίες Καλαβρύτων αλλά και στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο των Καλαβρύτων.

«Το θέατρο λυτρώνει αυτούς τους ανθρώπους που χρόνια τώρα παλεύουν, έχουν δώσει τη ζωή τους για να μην μείνει ατιμώρητο το έγκλημα; Τι θα έλεγε ένας Γερμανός δικηγόρος αν θα είχε μπροστά του μια Καλαβρυτινή που έχασε πατέρα και αδελφούς;» αναρωτιέται η Ισμήνη Σακελλαροπούλου.

Το βιβλίο της Ισμήνης Σακελλαροπούλου κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική με τη συνδρομή και του νομικού Βασίλη Κυριαζή. Προλογίζει ο Αριστομένης Συγγελάκης, επιστήμονας και αγωνιστής του ΕΣΔΟΓΕ.

Το έργο αφορά την εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλου που μαζί και με άλλους δικηγόρους κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

 

Συντελεστές της ‘Εικονική δίκης’ των Ναζί εγκληματιών
Πρόεδρος Δικαστηρίου:
Ασπασία Τσιρώνη

Εισαγγελέας:
Νίκος Βαδρακαστάνης

Γραμματέας:
Κατερίνα Ζέζου

Δικαστής:
Θανάσης Τσεγρένης

Κλητήρας:
Ευθύμιος Παπαγεωργίου

Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής Καλαβρυτινών:
Γιώργος Μπενάκης

Δικηγόρος Υπεράσπισης Γερμανών:
Νίκος Βελάνας

Σκηνοθεσία:
Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Επιμέλεια – Ενδυματολογικά -Σκηνικά:
Ευθυμία Παπαδημητροπούλου – Μπενάκη

Μουσική:
Δημήτρης Μπενάκης (πρωτότυπη μουσική με βάση το σενάριο).

Λοιποί συντελεστές:
Ήχος – Αναγνωστόπουλος Γεώργιος
Φωτισμός – Γιώργος και Λεωνίδας Μπαχάς
Βοηθός – Οικονομίδης Κων/νος

 

Πηγή: ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS

Print Friendly, PDF & Email