Τεύχος- 54
MNΗΜΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Ιδιοκτησία: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Υπεύθυνος: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΟΥΠΑΣ

Αρ.Φύλλου 54 ????????? 2003

Μενάνδρου 39, Αθήνα 104 37, τηλ: 210.52 33 871

Εκδότης: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟΣ

 

 

 

ΕΛΛΗΝΑΣ  ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΟ  ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. ΄Ακης Τσοχατζόπουλος βρισκόταν στις 9 Μαρτίου 2003 στο Βερολίνο για να παραστεί στα εγκαίνεια της ΄Εκθεσης Τουρισμού του Κόσμου 7 – 11 Μαρτίου, προεδρεύων σε σύσκεψη των Υπουργών Ανάπτυξης των χωρων-μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ο ΄Eλληνας Υπουργός.

Εκεί τον συνάντησαν ΄Ελληνες που εργάζονται στη Γερμανία και του έθεσαν το ερώτημα:

«Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για τις αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας και για την επιστροφή του περίφημου “Αναγκαστικού Δανείου” στα είκοσι χρόνια που μετέχετε στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;»

O κ. Υπουργός δεν έδωσε καμμίαν απάντηση, αλλά κατελήφθη από έντονη νευρικότητα, όπως φάνηκε από την έκφραση του προσώπου του και τις σπασμωδικές κινήσεις του σπεύδοντας να απομακρυνθεί, συνοδευόμενος από τον αδελφό του Στέφανο Τσοχατζόπουλο και πολλά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Ε.Ο.Τ., απογοητεύοντας έτσι, άλλη μια φορά, τα θύματα της Γερμανικής Κατοχής και όσους αγωνίζονται για τη δικαίωσή τους.

Από τον μόνιμο συνεργάτη μας

στη Γερμανία Γεώργιο Β. Στεφανή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα

του Ε.Μ.Πολυτεχνείου ο Μαν. Γλέζος

 

Ενδεδυμένος την τήβεννο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (κατά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, στις 17 Μαρτίου), ο Μανώλης Γλέζος έθεσε προς όλους τους πολίτες του κόσμου το κυρίαρχο και πολιτικότατο ερώτημα της εποχής: «ο άνθρωπος πηγαίνει προς τον εξανθρωπισμό του ή προς την αυτοκαταστροφή του;».

Στην κατάμεστη αίθουσα της Πολυτεχνειούπολης ήταν παρόντα πολλά στελέχη από τον προοδευτικό χώρο (βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στελέχη του ΣΥΝ, του ΔΗ.Κ.ΚΙ., της ΚΕΔΑ, του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οργανώσεων της αριστεράς, προσωπικοτήτων κ.λπ.) για να τιμήσουν την κοινωνική και πολιτική προσφορά του Μ. Γλέζου (στην οποία αναφέρθηκαν αναλυτικά ο πρύτανης Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και ο πρόεδρος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Μανώλης Ζευγώλης). Και ο τιμώμενος, όπως παραδέχθηκε, ήθελε να προβληματίσει το ακροατήριο του για τον πόλεμο αυτό, που «ως κύριο στόχο έχει μόνο την ηγεμονία του κόσμου». Η ανθρωπότητα στέκεται μπροστά στη συνείδηση της, τόνισε με δυνατή φωνή και πρόσθεσε: «θα είναι ο ένας εκείνος που θααποφασίζει για τον κόσμο ή όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε; Θα επιτρέψουμε την αυτοκαταστροφή του κόσμου; Οφείλουμε απάντηση».

Νωρίτερα στην ομιλία του ο Μ.Γλέζος είχε επισημάνει ότι: «… στην εξελικτική πορεία όλων των εμβίων όντων υπάρχει ένα κομβικό σημείο και ως τέτοιο στην περίπτωση του ανθρώπου είχε προσδιορίσει την αποστασιοποίηση του από τη φύση». Μέσα σ’ αυτό το θεωρητικό πεδίο ενέταξε και το ζήτημα του πολέμου και της παγκόσμιας ανισότητας. Σημείωσε το ρόλο της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής λέγοντας ότι «το πλεόνασμα τροφής και μέσων, που το καρπούται αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής, δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες» και τόνισε ότι: «υπάρχει πλεόνασμα πλούτου και τροφής που μπορεί να δοθεί στους φτωχούς του κόσμου, αλλά τα χρήματα δαπανώνται για στρατιωτικούς σκοπούς».

ΓΙΑ  ΤΟ  ΘΕΜΑ  ΤΩΝ  ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Από τον Δικηγόρο κ. Δημ. Παρούση

 

Διανύουμε τον Μάρτιο του 2003 και βάσει του αρχικού προγραμματισμού για τις αποζημιώσεις των ομήρων θα έπρεπε αυτές ήδη να έχουν καταβληθεί καθ’ ολοκληρίαν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του 2002.

Αντ’ αυτού έχει παραλάβει την επιταγή          της πρώτης μόνο δόσης το 20% των

θυμάτων! Αντί το Γερμανικό ΄Ιδρυμα και ο Ι.Ο.Μ. στη Γενεύη να επισπεύσουν τις διαδικασίες, αργοπορούν και αναθεωρούν το πρόγραμμά τους στα πλαίσια μιας γραφειοκρατικής και λογιστικής νοοτροπίας, χωρίς να επιδεικνύουν την δέουσα ευαισθησία απέναντι στην ηλικία και την υγεία των δικαιούχων.

Η κατάσταση των αποζημιώσεων έχει σήμερα ως εξής:

1.  Ο Δ.Ο.Μ. αποφάσισε από τον Νοέμβριο του 2002 να ανεβάσει το ποσοστό της πρώτης δόσης της αποζημίωσης από 50% στο 75% του συνολικού ποσού. Αντ’ αυτού αναθεώρησε όμως το χρονοδιάγραμμα του και όρισε το 2004 ως έτος που θα ολοκληρωθεί η καταβολή της πρώτης δόσης και το 2005 ως έτος λήξεως των πληρωμών. ΄Οσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση σε ύψος 50% θα παραλάβουν συμπλήρωματική επιταγή αξίας ίσης με το 25% της τελικής αποζημίωσης.

2.   Ο Δ.Ο.Μ. και το Γερμανικό ΄Ιδρυμα όρισαν πολύ συσταλτικά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι εκπρόθεσμα υποβληθείσες αιτήσεις για αποζημίωση. Αυτές οι αναγνωριζόμενες αιτίες δεν έχουν όμως κοινοποιηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Ακόμα χειρότερα, η ελλιπής πληροφόρηση (κύρια αιτία για τις πάνω από τετρακόσιες καθυστερημένες αιτήσεις στην Ελλάδα) δεν περιλαμβάνεται στους λόγους που καθιστούν δεκτή την εκπρόθεσμη αίτηση.

3.    Μέχρι τώρα ο Ι.Ο.Μ. επεξεργάστηκε κυ-ρίως τις εύκολες και προφανείς περιπτώσεις δικαιούχων, αφήνοντας για αργότερα τις δυσκολότερες. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν να έρχονται και αρνητικές αποφάσεις του Ιδρύματος, οι οποίες υπόκεινται πάντως σε ένδικα μέσα. Το Εθνικό Συμβούλιο καλείται, εδώ, να αναπτύξει πρωτοβουλίες για την συλλογική αντιμετώπιση των περιπτώσεων απόρριψης των αιτήσεων.

4.   Ακόμα το ΄Ιδρυμα δεν έχει πάρει οποιαδή-ποτε απόφαση για την διάθεση των τόκων που αποφέρει η κατάθεση του κεφαλαίου) των αποζημιώσεων μέχρι την οριστική εκταμίευσή του. Οι τόκοι αυτοί ανέρχονται σε 110 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως. Από την άλλη μεριά φαίνεται να διαγράφεται η προοπτική να αποζημιωθούν για τις σωματικές βλάβες τις οποίες υπέστησαν αποκλειστικά και μόνον τα θύματα ιατρικών πειραμάτων και όχι όσοι υπέστησαν βαρύτατες ή βαρείες αναπηρίες. Αυτό συμβαίνει διότι για την κατηγορία αυτών των δικαιούχων προβλέπονται μόλις 25 εκατομμύρια Ευρώ. Η πρόδηλη δυνατότητα ικανοποίησης όλων των δικαιούχων από τους τόκους του προγράμματος φαίνεται να μην έχει ακόμα αντιμετωπισθεί από τους υπεύθυνους.

5.   ΄Αγνωστη παραμένει στην Ελλάδα, αφού ούτε σε συλλογικό ούτε σε ατομικό επίπεδο κοινοποιήθηκε ποτέ, η υποχρέωση των κληρονόμων να δηλώνουν τον θάνατο του κυρίως δικαιούχου το αργότερο 6 μήνες μετά το συμβάν, με επαπειλούμενη ποινή την έκπτωσή τους από το δικαίωμά τους να λάβουν αυτοί το αναλογούν στο θύμα ποσόν. Στο σημείο αυτό πρέπει να επιστηθεί η προσοχή όλων των θιγομένων.

6.   Πάνω από 2.500 αιτήσεις στον Δ.Ο.Μ. αφορούν καταναγκαστική εργασία σε στρατόπεδα της ημεδαπής, κυρίως στην Κρήτη, τη Θεσσαλία και τη Χαλκιδική. Τα σιρατόπεδα αυτά πρέπει πρώτα να αναγνωρισθούν από την επιτροπή ιστορικών του Ιδρύματος στο Βερολίνο ως αντίστοιχοι με στρατόπεδα συγκεντρώσεως τόποι κρατήσεως προκείμενου οι όμηροι να αποζημιωθούν. Στην ευχέρεια του Ι.Ο.Μ. θα ήταν επίσης να προβεί σε μια διαβάθμιση της βαρύτητας της κράτησης και διαβίωσης στα στρατόπεδα αυτά ορίζοντας και ένα αναλογικό ποσό αποζημίωσης για αυτή την κατηγορία θυμάτων. Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά όρια για τη συλλογική ρύθμιση του θέματος στενεύουν απελπιστικά, αφού το Μάϊο το Δ.Σ. του ιδρύματος στο Βερολίνο θα κλείσει οριστικά το θέμα της αναγνώρισης των στρατοπέδων κρατήσεως. Με βάση τα σημερινά δεδομένα πάντως αυτή η κατηγορία θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας κινδυνεύει να μείνει χωρίς αποζημίωση.

 

 

Δραστηριότητες  στην  Γερμανία

 

Το δίκτυο των Γερμανών φίλων μας συνεχίζει δραστήρια τη βοήθειά του προς το Εθνικό Συμβούλιο, οργανώνοντας εκδηλώσεις σε διαφορά μέρη της Γερμανίας, διαφωτίζοντας και γνωστοποιώντας τους στόχους μας.

Μία από τις σημαντικές εκδηλώσεις αφορά στην συγκέντρωση των στρατιωτών των S.S. που πήραν μέρος στις σφαγές του Διστόμου, των Λιγγιάδων και του Κομένου. Οι βετεράνοι αυτής της μονάδας συνηθίζουν να κάνουν κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη της Γερμανίας συναντήσεις παλαιμάχων, όπου αναπολούν και γιορτάζουν τις παλιές «δόξες τους».

Ενάντια σ’ αυτή την απαράδεκτη εκδήλωση θα κινητοποιήσουν οι Γερμανοί φίλοι μας όλες τις ομάδες τους στην Γερμανία, ώστε να βρεθούν στο Μittenwald, όπου θα γίνει η συγκέντρωση των ναζί. Προγραμματίζουν να περικυκλώσουν τον χώρο και να ματαιώσουν το πρόγραμμά τους.

Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, η φιέστα τους θέλουν να πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου.

Στις 7 Ιουνίου θα γίνει μεγάλη εκδήλωση των φίλων μας στο Μόναχο, με ομιλίες και συζητήσεις γύρω από το θέμα των γερμανικών οφειλών και των εγκλημάτων των ναζί στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση αυτή θα παρευρεθούν προσωπικότητες της Γερμανίας και ειδικοί που θα αναλύσουν τα σχετικά θέματα.

Από μέρους του Εθνικού Συμβουλίου θα παραστεί εκεί ο κ. Συγγελάκης Αριστομένης, σύμφωνα με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το δίκτυο της Γερμανίας προγραμματίζει και μιαν άλλη ανοικτή εκδήλωση για τον Οκτώβριο με συζήτηση πάλι για τα θέματα που μας αφορούν στην πόλη Dortmund. Η συνάντηση αυτή που περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικά με τίς αποζημιώσεις και τα εγκλήματα θα έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Θα τοποθετηθούν επιστήμονες και καθηγητές που έχουν ασχοληθεί με όλο το πλέγμα των θεμάτων, σχετικών με τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα αντιπροσωπεύσει στην εκδήλωση αυτή το μέλος μας Δαμιανός Βασιλειάδης, υπεύθυνος Γερμανίας.

Οι Γερμανοί φίλοι μας ετοιμάζουν μία έκθεση της επίσκεψης των 17μελών, που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα και περιηγήθηκαν τόπους, όπου διαπράχθηκαν ολοκαυτώματα, που όπως είναι γνωστό, δημοσιεύθηκαν σε άλλα προηγούμενα φύλλα της εφημ. «Μνήμη και Χρέος».

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες των φίλων μας Γερμανών όπου κατά καιρούς, και ανάλογα με τα διάφορα γεγονότα, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, για δικαίωση και συμπαράσταση στο δικό μας έργο. Είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ενεργά προς κάθε κατεύθυνση και μέχρι σήμερα η συνεργασία μας όχι μόνον είναι άριστη αλλά και αυξάνεται συνεχώς.

Επιπλέον δραστηριοποιήθηκαν και πολλοί πατριώτες μας από τις εκεί ελληνικές κοινότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αριστ. Συγγελάκης θα πλαισιωθεί στο Μόναχο από μία δραστήρια ομάδα Ελλήνων του Μονάχου φίλων του Εθνικού μας Συμβουλίου.

΄Υστερα από πολύμηνες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις του υπογράφοντος με το Αυστριακό και το Γερμανικό ΄Ιδρυμα έγινε επί της αρχής δεκτό το αίτημα, όσοι όμηροι μεταφέρθηκαν στην Αυστρία μέσω Χαϊδαρίου ή Παύλου Μελά και αποζημιώθηκαν κατ’ αρχήν από το Αυστριακό ΄Ιδρυμα Συμφιλίωσης για καταναγκαστική εργασία, να αποζημιωθούν κατά το υπόλοιπο και μέχρι το συνολικό ύψος των 7.700 Ευρώ και από το Γερμανικό ΄Ιδρυμα λαμβάνοντας έτσι το σύνολο της αποζημίωσης για εργασία υπό συνθήκες δουλείας. Οι δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής οφείλουν πάντως να συσπειρωθούν για την κοινή αντιμετώπιση και παρακολούθηση της περίπτωσής τους. Αρμόδιος φορέας εκτός από το Εθνικό Συμβούλιο είναι και η Κίνηση Πρωτοβουλίας για την ισότητα στις γερμανικές και αυστριακές αποζημιώσεις (κα.Γιολάντα Τερέντσιο).

8.  Το Γερμανικό Ιδρυμα «Μνήμη – Ευθύνη – Μέλλον» κρατάει ένα κεφάλαιο 500 εκατομμυρίων Ευρώ για την χρηματοδότηση μέσω των τόκων του, προγραμμάτων καλλιέργειας της ιστορικής μνήμης. ΄Ηδη τρέχει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών, στα πλαίσια του οποίου εθνικές αντιπροσωπείες θυμάτων συναντιώνται σε παλιούς τόπους μαρτυρίου με νέους γερμανούς μαθητές και σπουδαστές και ανταλλάζουν τις τραγικές εμπειρίες τους.

Το Εθνικό Συμβούλιο καλείται να αξιοποιήσει ενεργά αυτή τη δυνατότητα, αφού δυνάμει, εκπροσωπεί μια χώρα που πλήρωσε έναν από τους βαρύτερους φόρους αίματος στη ναζιστική θηριωδία.

 

ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ

 

Στο πρώτο 3μηνο (Γενάρης-Φλεβάρης-Μάρτης), της Κατοχής είχαμε απώλειες από τον πληθυσμό (εκτελεσμένους – απαγχονισμένους – καμμένους – πνιγμένους): το 1942, άτομα 43. Κατά τη διάρκεια του 1943, 1.055 ψυχές. Μέσα στο 1944 και μέχρι τη λήξη του πολέμου 2.751 βίαι-ους θανάτους. Συνολικά 3.849 θύματα από τους άμαχους πολίτες, (ή ομήρους), άνδρες γυναίκες, υπερήλικες και παιδιά.

Καταστράφηκαν ή πυρπολήθηκαν άνω του 70% της έκτασής τους οι οικισμοί: Σαϊδόνα Λακωνίας, Περαχώρα, Σέρβια Κοζάνης, Φάρσαλα – Ριζόμυλος – Κόνιαρι – Νταμακλί στη Θεσσαλία, Χαμηλό – Δογιάνη – Πλαγιά – Φανό – Νότια – Σηρά και Κύνειο της Χαλκιδικής, του Λαγκαδά και του Καταφυγίου στο Μέτσοβο,

Τα Ολοκαυτώματα: Δομένικου – Τσαριτσάνης -Ελατοχωρίου (Πιερίας) – Ανωγείων (Κρήτης) και Ελευθεροχωρίου (Γιανιτσών).

Π.Κ.

 

Print Friendly, PDF & Email