ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ
1958: Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε επίσκεψη στην Βόννη και συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ.
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ μετά το 1953 σημαδεύτηκε από την αλαζονεία του ισχυρού εκ νέου γερμανικού παράγοντα εις βάρος της χώρας μας. Από την πλευρά του το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς τήρησε μια δουλοπρεπή στάση με αποκορύφωμα την υπόθεση Μέρτεν.
Η ΕΤΕΡΟΒΑΡΗΣ σχέση Ελλάδας και Γερμανίας εκείνη την περίοδο οφείλει να αποτελέσει ερευνητικό πεδίο για τους νεότερους επιστήμονες, αλλά και παράδειγμα προς αποφυγή των σύγχρονων πολιτικών της χώρας. Μια καθ΄ ολα σκοτεινή και ντροπιαστική περίοδος, από κάθε άποψη, για την πατρίδα μας που δεν μπορεί να συγκαλύψει το χαμόγελο (στη φωτό) του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.
ΑΡΓΟΤΕΡΑ η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου έθεσε ζήτημα και άρχισε να διεκδικεί ενεργητικά τις πολεμικές επανορθώσεις που όφειλε η Γερμανία στην Ελλάδα. Είχε σταλεί μάλιστα στην Γερμανία για συνομιλίες ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος προέταξε το ζήτημα της ανάπτυξης της χώρας με τα κεφάλαια των επανορθώσεων. Είχε υποδείξει και τον τρόπο με τον οποίο θα απόφευγε η Γερμανία οχλήσεις από άλλες χώρες για παρόμοια ζητήματα επανορθώσεων. Υπήρχε και το προηγούμενο της καταβολής εμμέσως επανορθώσεων στη Γιουγκοσλαβίας και οι πιθανότητες δεν φάνταζαν άσχημες.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου “έπεσε” εξαιτίας των αποστατών (αν πιστέψουμε τον Στρατή Τσίρκα και το “Μητσοτάκη κάθαρμα” που αναφέρει στη “Χαμένη άνοιξη”, η κοινή γνώμη συγκατάλεγε τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού στους πρωτεργάτες της αποστασίας), ακολούθησε η δικτατορία των συνταγματαρχών και η υπόθεση των επανορθώσεων “θάφτηκε” για πολλά χρόνια, χωρίς ωστόσο να απεμποληθεί το δικαίωμα αυτό από καμία ελληνική κυβέρνηση. Σε καμία χρονική στιγμή.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας θα πρέπει να θέσει το ζήτημα στην απεχόμενη καγκελάριο. Έχει και η συγκυρία τη σημασία της.
(Πηγή της φωτογραφίας: Ullstein Bild)
Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης
Επιμέλεια αρχικής ανάρτησης: Λοΐζος Γασμούλος
Πηγή: https://www.facebook.com/520791938270305/posts/1656702794679208/?_rdc=1&_rdr