Για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό μέχρι την ικανοποίηση του» απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Ηρακλείου, Γιώργος Λογιάδης συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Λογιάδης μέσω της ερώτησης, κατέθεσε το αίτημα της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας που ζητά τη δικαίωσή της, για τους νεκρούς της, για τη λεηλασία κι όλα τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών στην πρωτολογία του απάντησε ότι οι αξιώσεις μας έναντι της Γερμανίας, είναι και θα παραμείνουν έγκυρες πολιτικά και νομικά, απαράγραπτες, ενεργές και διεκδικήσιμες με κάθε μέσο μέχρι την ικανοποίησή τους. Συμπληρώνοντας ότι οι θέσεις αυτές διατυπώνονται επισήμως στη γερμανική πλευρά σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τις προβάλλει καθώς για την Ελλάδα το ζήτημα παραμένει ανοικτό μέχρι την οριστική ικανοποίηση του. Στόχος μας, είπε, είναι η επίλυση με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο.

Ο κ. Λογιάδης από το βήμα της βουλής αναφέρθηκε στα μαρτυρικά χωριά και στους νεκρούς όχι μόνο της Δαμάστας, αλλά και των Ανωγείων και της Βιάννου, όπως και άλλων περιοχών της χώρας, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι εθνικό και ηθικό.

«Η θέση της Ελλάδας, είναι σταθερή και αταλάντευτη και το θέμα των γερμανικών πολεμικών οφειλών παραμένει ανοικτό μέχρι την ικανοποίηση των αξιώσεών μας» ανταπάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

Είναι ένα θέμα εθνικό που αντιμετωπίζεται με διακομματική συναίνεση, είπε, μεταξύ άλλων κατά τη δευτερολογία του.

 Το υπ. Εξωτερικών εργάζεται αδιαλείπτως με συνέπεια και συνέχεια από την μια κυβέρνηση στην άλλη αλλά και με τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών που επίσης διαδραματίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο στο θέμα αυτό.

«Σας διαβεβαιώ τίποτα δεν ξεχνάμε» είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του σε μια συζήτηση που ήταν συγκινησιακά φορτισμένη και από τις δύο πλευρές.  

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης: https://www.youtube.com/watch?v=B-xOXUpLzvY

 

Ή μπορείτε να την δείτε απευθείας εδώ:

Print Friendly, PDF & Email