Σε κλίμα θλίψης αποχαιρετήσαμε σήμερα τον Πέτρο Μηλιαράκη, η κηδεία του οποίου έγινε στο Β’ νεκροταφείο Αθηνών. Παρέστησαν πολλοί, συγγενείς, φίλοι, συντοπίτες και συνεργάτες του μεγάλου Βιαννίτη. Κεντρικά πρόσωπα η χήρα του Μαρία και οι κόρες του Κατερίνα και Ιωάννα που ήταν συντετριμμένες από την απώλεια του συζύγου και πατέρα τους.

Επικήδειους εκφώνησαν κατά σειρά ο πρώην Δήμαρχος Βιάννου Μανώλης Αναστασάκης, ο Αριστομένης Συγγελάκης και ο βουλευτής του ΜΕΡΑ-25 Γιώργος Λογιάδης.

ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ! ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

Επικήδειος Αριστομένη Συγγελάκη για τον ΠΕΤΡΟ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ, Β’ Νεκροταφείο Αθηνών, 12.5.2022.

«Βγήκες εις την ψηλότερη αετοκορφή της Κρήτης,
στο φεύγα σου δακρυρροεί κι ο γέρο Ψηλορείτης.
Το μπόι σου ήτανε ψηλό, επρέπιζε το ζάλο,
η προσφορά σου θα γραφτεί, περίσσα, δίχως άλλο.
Τούτα τα λίγα, τα στερνά, τα καρδιακά μου λόγια.
Για τους «Μεγάλους Κρητικούς» δεν πρέπουν μοιρολόγια».

Έφυγε ένας μαχητής στον διαρκή αγώνα της Μνήμης ενάντια στη λήθη και την παραχάραξη της Ιστορίας. Ένας συνεπής αγωνιστής της διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Ένας εκλεκτός διανοούμενος. Ένας υπερασπιστής των αδυνάτων. Ένας όρθιος Βιαννίτης, Κρητικός, Έλληνας και πολίτης του κόσμου.

Κι εμείς όλο κι ορφανεύουμε σ’ έναν κόσμο ρευστότητας, ανισότητας, όξυνσης της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και ιστορικού αναθεωρητισμού. Έφυγε ο Πέτρος Μηλιαράκης.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης ήταν ένας διανοούμενος στην υπηρεσία του λαού, ένας επιστήμονας με παρέμβαση στα δημόσια πράγματα, ένας σπάνιος υπερασπιστής των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και κάθε ανθρώπου, των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού και των εθνικών μας θεμάτων. Ήταν γνωστός σε όλη την Ελλάδα για τις γνώσεις του και τη μαχητική του παρέμβαση στο δημόσιο βίο, πάντα από την πλευρά των αδυνάτων. Δεν ήταν ο παρατηρητής των πολιτικών δρωμένων αλλά ο συμμέτοχος στις πολιτικές διεργασίες με σαφή ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση, σταθερά στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Ανυποχώρητος μαχητής των Γερμανικών Αποζημιώσεων – πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα – καθώς δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του από τον Πεύκο Βιάννου, δεν ξέχασε ποτέ ότι η οικογένειά του ξεκληρίστηκε στην Κατοχή από το Γ’ Ράιχ στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου με 8 νεκρούς!

Ο Πέτρος ήταν από τους πιο σημαντικούς μάχιμους δικηγόρους της χώρας, με σπάνιο νομικό μυαλό και ρητορική ικανότητα. Είχε χειριστεί με επιτυχία κορυφαίες νομικές υποθέσεις στα Ανώτατα Δικαστήρια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ήταν, παράλληλα, ενεργός πολίτης, ασυμβίβαστο δημοκρατικό πνεύμα, τρυφερός άνθρωπος. Ένας Βιαννίτης, που τίμησε την ιδιαίτερη καταγωγή του όσο ελάχιστοι!

Παρά την εμβέλεια της προσφοράς του και τη συνακόλουθη αναγνώρισή του, ο Πέτρος Μηλιαράκης παρέμεινε προσηνής, λαϊκός, απλός. Πάντα πρόθυμος να συνδράμει με τις γνώσεις του, όποιον ζητούσε την αρωγή του, ακούραστος, πολυμαθής, άμεσος, αποτελεσματικός.

Αν και μιλούσαμε σχετικά αραιά, ήρθαν έτσι τα πράγματα, θαρρείς σαν να ξέραμε τι θα συμβεί και, λόγω και των εξελίξεων στο ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μιλήσαμε τρεις φορές τις τελευταίες μέρες για το ζήτημα. Άλλωστε, ζητούσαμε συχνά οι συναγωνιστές του στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου την έγκυρη νομικοπολιτική γνώμη του, που πάντα με χαρά μας την παρείχε. Στην τελευταία συνομιλία μας, αργά το βράδυ της Πρωτομαγιάς, τον κάλεσα από την Κύπρο και μιλήσαμε και εφ’ όλης της πολιτικής ύλης. Ήταν ευδιάθετος και μιλήσαμε επί μακρόν.

Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και του Συλλόγου Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης» δεσμευόμαστε στη μνήμη του Πέτρου να συνεχίσουμε τον αγώνα για Δικαιοσύνη, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία!

Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Μαρία, τις κόρες του Κατερίνα, που φέρει τιμητικά το όνομα της αδικοχαμένης, εκτελεσθείσας από τους Γερμανούς στην τοποθεσία Λυγιά Βιάννου στις 14.9.1943 αδελφής του πατέρα του Γιάννη) και Ιωάννα, και σε όλη την οικογένειά του.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Σημείωση: Οι υπέροχες μαντινάδες ανήκουν στον Σταύρο Φωτάκη

Print Friendly, PDF & Email