ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

https://esdoge.gr/

Αθήνα 31 Μαΐου 2024

Tα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941, που οι Γερμανοί γιόρταζαν την πύρρειο νίκη τους στη Μάχη της Κρήτης, δύο δεκαεννιάχρονοι νέοι και φλογεροί πατριώτες, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, ανέβηκαν στην Ακρόπολη και υπεξαίρεσαν την πολεμική σημαία του Γ’ Ράιχ με τον αγκυλωτό σταυρό, που συμβόλιζε την κυριαρχία στην Ελλάδα της ναζιστικής Γερμανίας. Το επόμενο πρωί, όλοι οι Αθηναίοι κοιτούσαν με χαρά και υπερηφάνεια την Ακρόπολη, απ’ όπου έλειπε το μισητό σύμβολο του ναζισμού.

Η ανακοίνωση του Φρουράρχου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία «κατά τη νύκτα της 30ης προς την 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα Γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών», κάτι για το οποίο διενεργούνταν «αυστηραί ανακρίσεις και οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου», μεταδόθηκε από τα ελεγχόμενα από τους κατακτητές ραδιόφωνα και εφημερίδες της εποχής. Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία σε όλον τον κόσμο καθώς δημοσιεύθηκε στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ αναπτερώνοντας το ηθικό των λαών της κατεχόμενης Ευρώπης.

Η ημερομηνία για το μνημειώδες αυτό εγχείρημα δεν επελέγη τυχαία από τους δύο αγωνιστές: έγινε ακριβώς την επομένη της πτώσης της Κρήτης για να δείξει ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να αντιστέκεται στους κατακτητές με όλες του τις δυνάμεις. Και πράγματι, ο εθνοαμυντικός αγώνας 1940-1941, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Μάχης της Κρήτης και το ηρωικό κατόρθωμα της Ακρόπολης έστειλαν παντού το μήνυμα ότι ο Άξονας δεν ήταν αήττητος και γέννησαν το Κίνημα της Λαϊκής Αντίστασης, στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη νίκη της Αντιφασιστικής Συμμαχίας και τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού! Οι δύο αυτοί νέοι ανδρώθηκαν ως μέλη της Εθνικής Αντίστασης και αργότερα πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στο οποίο παρέμειναν ενεργοί μέχρι το τέλος της ζωής τους (ο Μανώλης Γλέζος, μάλιστα, υπήρξε επί είκοσι ένα συναπτά έτη Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου).

Μην ξεχνάμε: η Ελλάδα αντιστάθηκε γενναία στους εισβολείς και κατακτητές και κατέβαλε βαρύτατο φόρο αίματος για την υπερήφανη αυτή στάση της. Η πατρίδα μας υπέστη μία ανείπωτη τραγωδία, στα όρια της γενοκτονίας. Ωστόσο, εβδομήντα εννέα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αγώνας της Ελλάδας ενάντια στον φασισμό παραμένει αδικαίωτος, καθώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, αρνείται αυθαίρετα, ατεκμηρίωτα και αλαζονικά να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα αποδίδοντας τις οφειλές της έναντι της Ελλάδας.

Ματαιοπονούν! Η Ιστορία της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης έχει γραφτεί με το αίμα του ελληνικού λαού και δεν παραχαράσσεται! Οι αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Το θέμα παραμένει ανοιχτό! Η Ελληνική Δημοκρατία, καλείται να προχωρήσει αμέσως, χωρίς άλλη αναβολή, στη σθεναρή και μεθοδική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, υλοποιώντας την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019.

Απευθύνουμε, τέλος, δραματική έκκληση να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σφαγή και η λιμοκτονία αμάχων στη Γάζα και να αποτραπεί ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Απορρίπτουμε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στις συρράξεις αυτές. Υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα ότι δεν νοείται επιλεκτική ευαισθησία στην κατάλυση του Διεθνούς Δικαίου. Και τονίζουμε ότι όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, η ανθρωπότητα διατρέχει τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών.

Η σπουδαία πράξη βαθιάς μελέτης και πράξης της  Αντίστασης των Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζου αποτελεί φωτεινό ορόσημο στη διαχρονική πάλη του ανθρώπου ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό – την πιο σκοτεινή, εγκληματική και απάνθρωπη θεωρία και πρακτική που έχει γνωρίζει η Οικουμένη. Οι δύο εμβληματικοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, με την ηρωική πράξη τους και την μετέπειτα ασυμβίβαστη και ανιδιοτελή στάση τους, πέρασαν στην αθανασία και κατέστησαν την πατρίδα μας οικουμενικό σημείο αναφοράς για τους αγώνες υπεράσπισης των πανανθρώπινων ιδανικών της Ελευθερίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας και Δημοκρατίας.

Print Friendly, PDF & Email