ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Αθήνα 6.4.2019

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την 6η Απρίλη, ημέρα που η ναζιστική Γερμανία, το 1941, επιτέθηκε και κατέλαβε την Ελλάδα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στο λαό και τη χώρα μας στα 4 χρόνια της φασιστικής κατοχής, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα επαναφέρει την πάγια και ιερή αξίωση της καταβολής των αποζημιώσεων προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, των επανορθώσεων για την λεηλασία και την καταστροφή της χώρας και την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των κλαπέντων και λεηλατηθέντων αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών.

Θυμίζουμε σε όλους ότι η Ελλάδα πολέμησε με απαράμιλλο ηρωισμό επί 217 ημέρες, εναντίον και των δύο κύριων δυνάμεων του Άξονα και υπέστη τη βαρβαρότητα της τριπλής Κατοχής, καταβάλλοντας βαρύτατο φόρο αίματος. Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα, με την Αντίσταση και τη Θυσία της, συνέβαλλε καθοριστικά στην εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού.

Είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό, 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας μας, όλες οι μεταπολεμικές γερμανικές κυβερνήσεις να συνεχίζουν να αρνούνται την καταβολή των γερμανικών οφειλών, να αρνούνται δηλαδή την εκπλήρωση των επιβεβλημένων από το Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεών τους απέναντι στην Ελλάδα. Και είναι επίσης απαράδεκτο και εξοργιστικό οι ελληνικές κυβερνήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να μην προχωρούν στην σθεναρή και αποφασιστική διεκδίκηση.

Θεωρούμε προσβλητικό για τον ελληνικό λαό και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τον ανυπόστατο ισχυρισμό που προβάλλουν οι γερμανικές κυβερνήσεις πως, τάχα, το ζήτημα των γερμανικών οφειλών «έχει κλείσει!». Και η έκφραση συγγνώμης, που ακούγεται από επίσημα κυβερνητικά στελέχη του γερμανικού κράτους (π.χ. από τον Πρόεδρο και την Καγκελάριο της ΟΔ Γερμανίας στις τελευταίες επισκέψεις τους στην Ελλάδα), μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί, εφ’ όσον δεν συνοδεύεται με την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που αγωνίζεται από το 1996 για να αποδοθεί Δικαιοσύνη στην Ελλάδα για τη μεγαλειώδη Αντίσταση και Θυσία της στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και της Κατοχής, επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτη και υβριστική η στάση του γερμανικού κράτους να αντιμετωπίζει τις δίκαιες, πολιτικά, ηθικά, και κατοχυρωμένες από διεθνείς Συνθήκες αξιώσεις του λαού μας με περιφρόνηση.

Απαιτούμε από το κράτος της Ο.Δ. της Γερμανίας – όχι βεβαίως ως εκδίκηση για το γερμανικό λαό, που και ο ίδιος πλήρωσε ακριβά το ναζιστικό καθεστώς, αλλά ως ικανοποίηση του μείζονος και απαράγραπτου ηθικού, νομικού και ιστορικού χρέους της έναντι του ελληνικού λαού – να αποδώσει τις γερμανικές οφειλές. Καλούμε, επίσης, τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει τις νεοαποικιοκρατικές μεθοδεύσεις της («Ελληνογερμανική Συνέλευση», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας», κ.α.), που επιδιώκουν την παραχάραξη της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Αξιώνουμε, τέλος, τη Σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Ο.Δ. της Γερμανίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στις απαραίτητες ενέργειες διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Ελπίζουμε ότι η αναμενόμενη από καιρό συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής θα σημάνει, επιτέλους, τη βούληση της Ελληνικής Δημοκρατίας να διεκδικήσει με σθένος, μεθοδικότητα, ενότητα και αποφασιστικότητα τις δίκαιες και απαράγραπτες αξιώσεις του λαού μας.

Επαγρυπνούμε για την τήρηση των δεσμεύσεων και συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε!

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email