Στο φως νέα στοιχεία για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου,

το Κατοχικό Δάνειο, τις Επανορθώσεις, τις Αποζημιώσεις

και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς

Αμιράς Βιάννου 17.9.2013

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή του Μανόλη Γλέζου και των τριών προέδρων των Πανελλήνιων Αντιστασιακών Οργανώσεων Στέλιου Ζαμάνου, Βασίλη Μπρακατσούλα και Χρήστου Τζιντζιλώνη, ειδικών επιστημόνων, αντιστασιακών και επιζώντων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, εκπροσώπων των Ενώσεων Θυμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2Ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Δήμος Βιάννου 13-14.9.2013).

Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία διακεκριμένων ομιλητών από τη Γερμανία και συγκεκριμένα του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck-Gustavus, του δικηγόρου και συντονιστή της Ομάδας ΑΚ Δίστομο από το Αμβούργο Martin Κringnel, του δικηγόρου Joakim Lau, που μαζί με τον αείμνηστο Ιωάννη Σταμούλη, πέτυχαν ιστορικές αποφάσεις στα δικαστήρια της Ιταλίας κ.α. Η παρουσία τους δυναμώνει και διεθνοποιεί περαιτέρω τον αγώνα μας. Και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου και της τελετής μνήμης, με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, παρακολούθησε επίσης η διάσημη δημοσιογράφος Suzanne Dalye των Νew York Times μαζί με συνεργάτες της, καθώς και πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι, στοιχείο που φανερώνει τη σημασία του Συνεδρίου.

Τον τόνο του Συνεδρίου έδωσε ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η αδιάλλακτη και επιλεκτικά δυσμενής στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας οφείλεται στο ότι η Γερμανία μας εκδικείται για τη γενναία Αντίσταση του ελληνικού λαού, που κατέρριψε και το μύθο του αήττητου Χίτλερ και συνέβαλε αποφασιστικά στη συντριβή του Άξονα. Είπε χαρακτηριστικά: «Μήπως το κάνουν γιατί εδώ ηττήθηκε η ναζιστική μηχανή; Μήπως γιατί βοηθήσαμε να είναι ελεύθερη σήμερα η Γερμανία;». Επίσης τόνισε με το Συνέδριο της Βιάννου η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εισέρχεται σε μία νέα φάση. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «το Συνέδριο της Βιάννου αποτελεί ορόσημο του αγώνα έως την τελική νίκη».

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christophe SchminckGustavus παρουσίασε φωτογραφίες από τα αρχεία της Βέρμαχτ, από επίσκεψη γερμανού αξιωματικού στα χωριά της Βιάννου, 6 βδομάδες πριν το Ολοκαύτωμα. Σχολιάζοντας στην ομιλία του τα στοιχεία αυτά είπε ότι «μπορεί να πρόκειται για επίσκεψη με στόχο τη διερεύνηση της παρουσίας ανταρτών στη Βιάννο ή μπορεί να είχε ως σκοπό την προετοιμασία του Ολοκαυτώματος, οπότε σ΄ αυτή την περίπτωση το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ήταν προσχεδιασμένο». Όπως σημείωσε, «η απουσία σχολιασμού των φωτογραφιών αυτών από τις γερμανικές αρχές Κατοχής δεν μας επιτρέπει επί του παρόντος να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα».

Ο Καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης παρουσίασε τα ισχυρά νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα υπέρ της απόδοσης των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα και τόνισε ότι «σύμφωνα και με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει επίσημα και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το ζήτημα στη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας διμερή διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για την επίλυση με κοινά αποδεκτό τρόπο του ζητήματος, προς όφελος και των δύο λαών αλλά και της δικαιοσύνης, που αποτελεί θεμέλιο των σύγχρονων κοινωνιών».

Σε σχέση με το κατοχικό δάνειο, που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα ο Δημοσθένης Κούκουνας σημείωσε κατά την παρουσίασή του στο Συνέδριο:

«Η ύπαρξη των κατοχικών δανείων ως γερμανικής οφειλής προς την Ελλάδα δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Ακόμη και την τελευταία ημέρα που έφευγαν οι Γερμανοί ο επιτετραμμένος φον Γκραίβενιτς επέδωσε στον κατοχικό πρωθυπουργό Ράλλη έγγραφο που αναγνώριζε την οφειλή. Αλλά και το επίσημο γερμανικό κράτος έκτοτε ουδέποτε αρνήθηκε την υπόσταση της οφειλής του, με τελευταία επιβεβαίωσή της τον περασμένο Ιούλιο από αυτόν ακόμη τον Σόιμπλε στην Αθήνα. Όποιος μελετήσει τα εσωτερικά έγγραφα των γερμανικών υπηρεσιών, που δημοσιεύονται στο τελευταίο βιβλίο μου για την κατοχική οικονομία, αντιλαμβάνεται πλήρως την υπόσταση των κατοχικών δανείων. Το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι οι τότε χιτλερικοί αρμόδιοι, που αναγνώριζαν ανεπιφύλακτα την οφειλή, ήταν πολύ εντιμότεροι από όσους σημερινούς Γερμανούς πολιτικούς την αρνούνται ως κοινοί απατεώνες…».

Ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η απαίτηση επιστροφής του κατοχικού δανείου στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, η ύπαρξη των οποίων έχει αναγνωριστεί στο παρελθόν από την ίδια τη Γερμανία. Έχω προτείνει στο βιβλίο μου μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο εκτίμησης του ύψους της οφειλής. Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η ελληνική απαίτηση βασίζεται σε στέρεα νομικά, οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα και η διευθέτηση του θέματος με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας».

Ο Στέλιος Ζαμάνος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και ταμίας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας του 2010, σύμφωνα με τα οποία (και τις ανάλογες αναγωγές) προσδιορίστηκε το ύψος της οφειλής των επανορθώσεων σε 108,43 δις ευρώ και του κατοχικού δανείου σε 54 δις ευρώ.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης παρουσίασε στοιχεία για τις κλεμμένες αρχαιότητες της Κρήτης, την καταστροφή των μουσείων και των συλλογών της αλλά κυρίως την καταστροφή των αρχαιολογικών μνημείων της, μερικές από τις οποίες ήταν ολοκληρωτικές (όπως ο βασιλικός μινωικός τάφος των Ισοπάτων της Κνωσσού). Και όλα αυτά, μέσα από επίσημα στοιχεία του ελληνικού κράτους, τρεις εκθέσεις και προσωπική έρευνα. Στα καινούρια στοιχεία που προστέθηκαν ήταν η παράνομη ανασκαφή γερμανού αρχαιολόγου στο Απεσωκάρι Ηρακλείου, όπου σήμερα ξέρουμε ότι έχουν βρεθεί προμινωικά ευρήματα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επομένη του Συνεδρίου ο Γερμανός Πρεσβευτής κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ επισκέφθηκε το νομό μας και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, ο οποίος του έθεσε ρητώς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Μετά την μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου και τον ισχυρό αντίκτυπό του στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη ο κ. Πρέσβης αποφάσισε να επισκεφθεί σήμερα το πρωί και τη Βιάννο!

Όπως σημειώνεται και στο ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του Συνεδρίου «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση!».

Print Friendly, PDF & Email