ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Αντιπροσωπεία της γερμανικής αντιφασιστικής οργάνωσης AKuBiZ και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Μανόλης Γλέζος, Ευάγγελος Μαχαίρας, Δαμιανός Βασιλειάδης και Steffen Richter) μετά την επίσκεψη σε μαρτυρικούς δήμους (Καλάβρυτα, Δίστομο, Καισαριανή, Νίκαια) και τόπους εκτελέσεων είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς στον οποίο επανέλαβε (για τρίτη φορά) τις απαιτήσεις του ελληνικού λαού για την επανόρθωση των ζημιών που προκάλεσαν στη χώρα μας και σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής αντιφασιστικής οργάνωσης δήλωσε ότι σκοπός της οργάνωσης είναι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η ανάληψη των ευθυνών της Γερμανίας από την κυβέρνησή της απέναντι στους λαούς που υπέστησαν τη ναζιστική κατοχή και τα φοβερά της εγκλήματα. Για το λόγο αυτό υποστηρίζει τα αιτήματα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που είναι δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού.

Οι Μανόλης Γλέζος και Ευάγγελος Μαχαίρας τόνισαν στον πρεσβευτή ότι η διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς το ελληνικό κράτος (κατοχικό δάνειο και αποζημίωση που επιδικάστηκε από τη Συμμαχική Διάσκεψη Ειρήνης) και τον ελληνικό λαό (αποζημίωση των οικογενειών των χιλιάδων εκτελεσθέντων και των κατοίκων των των 100 περίπου πόλεων και χωριών που κατεστράφησαν ολοσχερώς- Ολοκαυτωμάτων) δεν έχουν το χαρακτήρα εκδίκησης αλλά είναι θέμα ηθικής τάξης και Δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα του κατοχικού δανείου, για τη μη επιστροφή του οποίου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καθώς και για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν από τα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικότερα για το δάνειο τόνισαν ότι με το ποσό αυτό θα ήταν δυνατή η εξόφληση ολόκληρου του δημόσιου χρέους μας (το οποίο έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις). Για δε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου τόνισαν ότι η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν όσους είχαν αφαιρέσει από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Ο Γερμανός πρεσβευτής υποσχέθηκε ότι θα διαβιβάσει τα αιτήματα του ελληνικού λαού στη γερμανική κυβέρνηση και θα ζητήσει από την Αρχαιολογική Εταιρεία κατάλογο των θησαυρών που λεηλατήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας της αντιπροσωπείας μας με το Γερμανό πρεσβευτή, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της γερμανικής αντιφασιστικής οργάνωσης είχαν συγκεντρωθεί στο απέναντι πεζοδρόμιο κρατώντας πανώ με σύνθημα (στην ελληνική, γερμανική και αγγλική γλώσσα) που αξιώνει την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και συνολικά την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας προς τον ελληνικό λαό.

Η γερμανική αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Δαμιανό Βασιλειάδη, , Χρήστο Τσιντζιλώνη, Γρηγόρη Σιδηρόπουλο, Δημήτρη Χριστοδούλου και Αριστομένη Συγγελάκη συναντήθηκαν το απόγευμα με αντιπροσωπείες του Κ.Κ.Ε. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι οποίες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τα αιτήματα του ελληνικού λαού για τις γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις και κατέκριναν με δριμύτητα την αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων στη διεκδίκησή τους.

Αύριο η γερμανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το νέο μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Γερμανία.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μανώλης Γλέζος Ευάγγελος Μαχαίρας

Τηλ. επικοινωνίας

6937 013 391 Δαμιανός Βασιλειάδης,

6944 738524 Γιάννης Μαύρος

6955 474871 Αριστομένης Συγγελάκης

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΗΣ 4ης. ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

…«Όπως είναι γνωστό η Γερμανία μας οφείλει:

  1. 7,160 δις δολάρια που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας μας.
  2. 3,5 δις δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα μας να τις παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Επί πλέον μας οφείλουν:

α) την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και

β) Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων 100 περίπου ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών) αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Με διάφορους χειρισμούς η Γερμανία έχει κατορθώσει να αναβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων της μέχρι τη σύναψη οριστικής συνθήκης ειρήνης (2+4) στη Μόσχα το 1990. Από τότε όμως πέρασαν 29 χρόνια και η μεν Γερμανία δεν εννοεί να εξοφλήσει το χρέος της, οι δε ελληνικές κυβερνήσεις δεν τολμούν να αξιώσουν την εξόφλησή τους.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ζητεί από μεν τη γερμανική κυβέρνηση να εξοφλήσει όλα τα παραπάνω χρέη της προς την Ελλάδα. Από δε την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τέλος στην εγκληματική τακτική της ανοχής στην απαράδεκτη γερμανική τακτική της αυτοεξαίρεσής της από τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τα εγκλήματα πολέμου, ενώ οι λοιπές κατοχικές δυνάμεις (Ιταλία-Βουλγαρία) που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος ακολουθώντας τα γερμανικά στρατεύματα) έχουν εγκαίρως καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις οι οποίες μας επιδικάστηκαν».

Τελευταία ανανέωση ( 20.10.09 )

 

Print Friendly, PDF & Email