19.11.14

Με μεγάλη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2014, στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Ανδρέα στο Ντύσσελντορφ, εκδήλωση με θέμα: «Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα».

 Μίλησαν οι:

-*Μανώλης Γλέζος*, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
(μέσω Skype από τις Βρυξέλλες),
-*Δαμιανός Βασιλειάδης*, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, υπεύθυνος για τη
Γερμανία.
– *Αριστομένης Συγγελάκης*, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της Ένωσης
Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.
– *Κώστας Παπαδάκης*, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ, Ευρωβουλευτής.
-*Νότης Μαριάς*, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων
Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν αναλυτικά στις ελληνικές αξιώσεις, παρουσίασαν στοιχεία τεκμηρίωσής τους, άσκησαν κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις  γιατους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την έλλειψη βούλησης για αποτελεσματική διεκδίκηση, αλλά τόνισαν ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση έχει παραιτηθεί των δίκαιων αξιώσεών μας. Άσκησαν επίσης αυστηρή κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και τόνισαν ότι η στάση της αυτή, πέρα απόκατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών συνιστά και υβριστική συμπεριφορά καθώς δεν αναγνωρίζει τη συνεισφορά της Ελλάδας στην απελευθέρωση της ίδιαςτης Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό, αλλά και δεν συνάδει και με την επιείκεια που επέδειξε η Ελλάδα απέναντι στην ηττημένη Γερμανία, παρέχοντάς της το περιθώριο, με την συνυπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου το 1953, να αναστηλώσει την οικονομία της και να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις,όταν επιτευχθεί η επανένωσή της (και η σύναψη, ακολούθως, συνθήκης ειρήνης). Όμως η Γερμανία ουδέποτε το έπραξε, αθετώντας την υπογραφή της.

  Στην εκδήλωση κατέστη σαφές, ιδίως από τους εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου, ότι ο αγώνας είναι αγώνας διεκδίκησης κι όχι εκδίκησης και ηαπαίτηση για την απόδοση δικαιοσύνης αποτελεί προϋπόθεση συμφιλίωσης των δύο λαών. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη θετική απόφαση τουιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και κατέθεσαν προτάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη του αγώνα διεκδίκησης.

Χαιρετισμό με το οποίο εξέφρασαν την ολόθερμη στήριξή τους στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών απηύθυναν ο δικηγόρος Martin Klingner,εκ μέρους της ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο και ο *ιστορικός* Stephan Stracke**, εκ μέρους της ομάδας «Angreifbare Traditionspflege». Οι Γερμανοί δημοκράτες, που μας συμπαραστέκονται στον αγώνα μας, κάλεσαν τηνγερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην απόδοση των αποζημιώσεων και των άλλων οφειλών στην Ελλάδα.*

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισαν οι  Κώστας Απατζίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ντύσελντορφ και Γιώργος Ρούγας, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ντύσσελντορφ.

Η εκδήλωση έκλεισε με εκλεκτή μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ (Μαριάννα Ζορμπά – Μανόλης Μανουσέλης).

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων και φορέων από την ευρύτερη περιοχή, Γερμανοί δημοκράτες και αντιφασίστες από το Δίκτυο του Εθνικού Συμβουλίου στην Γερμανία και πλήθος κόσμου.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ*ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΑ “ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ” ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 19.11.14 )

 

Print Friendly, PDF & Email