03.05.14

«ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!» (Μανώλης Γλέζος, Βιάννος, 13.9.2013)

   Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 20.3.2014, στην ΕΣΗΕΑ συνέντευξη τύπου με θέμα: «Μετά τη συγνώμη του Γερμανού Προέδρου κ. Γιόαχιμ Γκάουκ: από την αναγνώριση του ηθικού χρέους της Γερμανίας στην απόδοση δικαιοσύνης».

   Στην εισαγωγή του ο συντονιστής της Γραμματείας Στέφανος Ληναίος αναφέρθηκε στους αγώνες του Εθνικού Συμβουλίου τα πέτρινα χρόνια και παρατήρησε ότι σήμερα, μετά από΄πολυετή προσπάθεια των Ενώσεων Θυμάτων, των Μαρτυρικών Δήμων και του Εθνικού Συμβουλίου, το θέμα έχει πάρει φωτιά σε όλη την Ελλάδα.

   Ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας μας έχει ηθική, πολιτική και νομική διάσταση και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Ιταλία και η Βουλγαρία, να έχουν αποζημιώσει την Ελλάδα και η Γερμανία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η εισβολή τους στην Ελλάδα, να αυτοεξαιρείται των υποχρεώσεών της. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ζητούμε από τη Γερμανία να συνάψει, επιτέλους, Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα».

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, έκανε απολογισμό της δυναμικής παρέμβασης του Εθνικού Συμβουλίου στους Λυγκιάδες και της αντινομίας ανάμεσα στην γερμανική συγγνώμη από τη μια και την πείσμονα προσπάθεια διαφυγής από την έμπρακτη μεταμέλεια και την ανάληψη της ευθύνης για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο αγώνας μας πρέπει να κλιμακωθεί σε τρία επίπεδα: (α) ελέγχοντας την Κυβέρνηση για την αβελτηρία της, (β) αξιώνοντας την άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, (γ) ενημερώνοντας τον Ελληνικό Λαό, τη Νεολαία και τη διεθνή κοινή γνώμη». Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ηθικής και πολιτικής δέσμευσης των υποψηφίων στις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, να στηρίξουν ενεργά τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Η Χριστίνα Σταμούλη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από τον προβληματισμό για το αν έπρεπε να παρέμβει ή όχι η Ελλάδα στη Χάγη πρέπει να παραδεχθούμε ότι από το βήμα του Διεθνούς Δικαστηρίου τα δίκαια των ελληνικών μαρτυρικών χωριών ακούστηκαν στα πέρατα του κόσμου». Επιπλέον, συνέχισε, η αμετάκλητη και τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδειάς, που επικύρωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, παραμένει εκτελεστή στην Ελλάδα αναμένοντας την έγκριση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Τέλος αναφέρθηκε στη γνωμοδότηση των Καθηγητών Γιώργου Κασιμάτη, Κώστα Μπέη και Κώστα Χρυσόγονου σύμφωνα με την οποία το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι αντισυνταγματικό.

Στην εκδήλωση παρενέβη, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe SchminckGustavus, ο οποίος, σχολιάζοντας τη συγγνώμη του Γερμανού Προέδρου, είπε ότι αισθάνεται ντροπή για το γεγονός της απόστασης λόγων και έργων που χαρακτηρίζει τη στάση της Γερμανίας. Διαβάστηκε επίσης μήνυμα υποστήριξης του αγώνα μας της Ομάδας Δράσης Δίστομο από το Αμβούργο, στο οποίο αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος κ. Γκάουκ εξήγησε πως «Πραγματική επανόρθωση – το ξέρουμε – δεν μπορεί να υπάρξει». Σε αυτό αντιτάσσουμε: Αποζημίωση των θυμάτων – αυτό ζητάμε – πρέπει να δοθεί».

Με την παρουσία τους ο επιζήσας του Διστόμου και αγωνιστής Αργύρης Σφουντούρης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του για δικαίωση λόγω και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της γερμανικής νεολαίας στον αγώνα μας, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στο παράπονό του για την εγκατάλειψη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Βασίλης Μπρακατσούλας, ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χρήστος Τζιντζιλώνης.

Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Νότης Μαριάς, Μαρία Κανελλοπούλου, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Τριαντάφυλλος, Πάρης Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, η τέως βουλευτής και υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Συμμετείχαν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, μετά την εκλογή του

info@ holocaust.gr
Τελευταία ανανέωση ( 03.05.14 )

 

Print Friendly, PDF & Email