Φουντώνει το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών!

  Κλιμακώνεται, μέρα με τη μέρα, σε όλη την Ελλάδα ο αγώνας διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, όπως τονίστηκε στην άκρως επιτυχημένη συνέντευξη τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 2.5.2014.

Η κα Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας, που ξεκίνησε ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Διστόμου, αφορά πλέον το σύνολο των οφειλών, δηλαδή τις αποζημιώσεις των θυμάτων, τις επανορθώσεις για τις καταστροφές και την αρπαγή του πλούτου του ελληνικού λαού, την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των πολιτιστικών θησαυρών. Τόνισε ότι το ζήτημα δεν απασχολεί πλέον μόνον τους ειδικούς της νομικής επιστήμης και κάποιους συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (2012), σημειώνοντας ότι προτρέπει τα κράτη να επιλύσουν το ζήτημα με διμερείς διαπραγματεύσεις, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους η Ελληνική και η Γερμανική Κυβέρνηση. Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν εκδικούμαστε τον Γερμανικό Λαό, απλά διεκδικούμε τα δίκαιά μας».

Ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, οδοντίατρος – πολιτικός επιστήμων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, επισήμανε ότι ο αγώνας της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών έχει πλέον πάρει φωτιά. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «έναν αγώνα εθνικό, διεθνιστικό, οικουμενικό, που ενώνει τους Έλληνες και κερδίζει την υποστήριξη ολοένα και περισσότερων δημοκρατών και φορέων μέσα στη Γερμανία». Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους και κάλεσε σε συστράτευση όλο τον ελληνικό λαό για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας διεκδίκησης. Κάλεσε δε την Ελληνική Κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θέσει με τον πλέον κατάλληλο διπλωματικά τρόπο, χωρίς άλλη καθυστέρηση, το συνολικό ζήτημα σε διμερές επίπεδο στη Γερμανική Κυβέρνηση και την τελευταία να δώσει συνέχεια και ουσιαστικό περιεχόμενο στην συγνώμη του Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, προχωρώντας στην εκπλήρωση του απαράγραπτου χρέους της προς τον Ελληνικό Λαό.

Η συντονίστρια της συνέντευξης τύπου Μαρία Λαϊνά, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες» και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στη σημασία της συνυπογραφής του κειμένου υποστήριξης του αγώνα διεκδίκησης απ’ όλους τους υποψηφίους, σημείωσε την απουσία πολιτικής βούλησης από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση του Ελληνικού Λαού. Μίλησε επίσης ο Διστομίτης δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας, που αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό Ολοκαυτωμάτων σε όλη τη χώρα και στο αντιφασιστικό περιεχόμενο του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στη συνέχεια (ακολουθεί) παρουσιάστηκε το κείμενο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, το οποίο καλούνται να συνυπογράψουν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, δεσμευόμενοι ότι θα στηρίξουν εμπράκτως τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων θυμάτων, επανορθώσεων, επιστροφής κατοχικού δανείου και κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών).

Παρόντες στη συνέντευξη, εκφράζοντας την ολόθερμη υποστήριξή τους στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Θωμάς Στάικος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάνος Λαμίας κ. Πάνος Φώσκολος, ο εκπρόσωπος της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία και υποψ. Δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Ράπτης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Υπάτης Β. Παπανάγνου καθώς και εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών.

 

Print Friendly, PDF & Email