Με την αφορμή συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εκλογή του Βασίλη Μπρακατσούλα ως βουλευτή της ΕΔΑ (11 Μαΐου 1958) Αντιστασιακοί και φίλοι του διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, 7 μ.μ.   με τίτλο:

«Βασίλης Μπρακατσούλας:

ο Αντιστασιακός, ο Δικηγόρος, ο Βουλευτής, ο Συγγραφέας».

Για την πολυκύμαντη ζωή και το πλούσιο έργο του Βασίλη Μπρακατσούλα θα μιλήσουν οι:

  • Μιχάλης Λυμπεράτος, Διδάκτωρ Ιστορίας – συγγραφέας
  • Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
  • Γιάννης Χατζηαντωνίου, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Παρεμβαίνει ο Μανώλης Γλέζος.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Βασίλης Αλεξανδρής, πρώην Πρόεδρος του ΔΣΑ
  • Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ
  • Κώστας Τσιάρας, Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας
  • Ντίνος Ρόβλιας, πρώην Υπουργός ΠΑΣΟΚ.
  • Γιώργος Σταρατζής, Δικηγόρος

Τιμητική πλακέτα θα απονεμηθεί στον Βασίλη Μπρακατσούλα από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό. 

Θα ακολουθήσει συζήτηση. Την εκδήλωση συντονίζει ο Βασίλης Ασημακόπουλος, Δικηγόρος, Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Συνοπτικό βιογραφικό του Βασίλη Μπρακατσούλα

Γεννήθηκε το 1929 στα Κανάλια της Καρδίτσας και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Φανάρι Καρδίτσας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και εργάστηκε ως δικηγόρος στην Καρδίτσα (1954-1967) και μετά την αποφυλάκισή του από τη δικτατορία δικηγόρησε στην Αθήνα (1970-1981). Υπερασπίστηκε αφιλοκερδώς πολίτες διωκόμενους για τις ιδέες και το φρόνημά τους.

Το 1943, σε ηλικία 14 ετών, εντάχθηκε ως αετόπουλο στην ΕΠΟΝ μετέχοντας ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Συγκεκριμένα ανέλαβε επικίνδυνες αποστολές με διεισδύσεις στην πόλη της Καρδίτσας και μεταφορά εγγράφων, πληροφοριών, φαρμάκων, τροφίμων και πολεμικού υλικού στα ένοπλα αντάρτικα τμήματα καθώς και σε μικρά σαμποτάζ (π.χ. αποξήλωση τηλεφωνικών καλωδίων των γερμανικών δυνάμεων κατοχής κ.α.).

Η ενεργός πολιτική του δράση ξεκινά το Νοέμβριο του 1949 ενόψει των γενικών εκλογών της 5ης Μαρτίου 1950 υποστηρίζοντας τη Δημοκρατική Παράταξη (Αλ. Σβώλος, Γ. Σοφιανόπουλος, Στ. Χατζήμπεης κ.α.). Αμέσως μετά τις εκλογές εκλέγεται Γραμματέας της νεολαίας των Αριστερών Φιλελευθέρων (Γ. Σοφιανόπουλος). Στη συνέχεια συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΔΑ υπό την ηγεσία του Γιάννη Πασαλίδη. Το 1951 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΝΕ.

Ο Βασίλης Μπρακατσούλας παρακολούθησε τη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του και συμμετείχε σε κινήσεις υπεράσπισης των δικαζομένων αγωνιστών. Επίσης, ως τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών συνελήφθη προς εκτόπιση τον Μάρτιο του 1952, διότι κατά το διατακτικό της σχετικής απόφασης «ηγήθηκε των διαδηλώσεων των φοιτητών της Αθήνας υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα».

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου (1952-1953) όπου βασανίστηκε σκληρά και νοσηλεύθηκε στο 401 ΣΝ.

Στις εκλογές του 1958 ο Βασίλης Μπρακατσούλας εκλέχθηκε βουλευτής με την ΕΔΑ, η οποία αναδείχθηκε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το 1960, βουλευτής ων, χτυπήθηκε άγρια στο κεφάλι από αστυνομικούς στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ υπερασπιζόταν γυναίκες που διαδήλωναν υπέρ της αποφυλάκισης πολιτικών κρατουμένων και νοσηλεύθηκε επί δεκαπέντε μέρες στο τότε Δημοτικό Νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961, περιοδεύοντας ως υποψήφιος του ΠΑΜΕ στο χωριό Αχλαδιά Καρδίτσας δέχθηκε επίθεση με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική διάσειση μετά από χτύπημα με πέτρα στο μέτωπο. Την ίδια περίοδο σχεδιάστηκαν από το παρακράτος της Δεξιάς άλλες τρεις επιθέσεις εναντίον του, οι οποίες ματαιώθηκαν από αντιδράσεις και καταγγελίες πολιτών.

Στη διάρκεια της Χούντας εξορίστηκε συνολικά για τρία χρόνια στη Γυάρο και το Παρθένι της Λέρου και κρατήθηκε επί εξάμηνο στις φυλακές Αίγινας και Λάρισας.

Το 1978 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε ως Νομάρχης Μαγνησίας και Ιωαννίνων, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Την περίοδο 1989-1996 εξελέγη βουλευτής τέσσερις φορές και χρημάτισε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Είναι συγγραφέας 26 νομικών, φιλοσοφικών, πολιτικών και ιστορικών βιβλίων, συνεργάτης εφημερίδων και επί σειρά ετών διευθυντής της εφημερίδας «Η Φωνή της Καρδίτσας». Για την πνευματική του προσφορά δημοσιεύθηκαν επαινετικά σχόλια από διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού και του επιστημονικού κόσμου της χώρας. Τιμήθηκε από το κράτος με διπλώματα και μετάλλια για τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, την Αντίσταση εναντίον του Άξονα και την αντιδικτατορική του δράση.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (2002-2014), της οποίας σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος. Από το 2016 είναι Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email